Wie houdt er nu niet van slapen? Ik in ieder geval wel en ik doe het dan ook graag. Wist je dat slapen belangrijker is dan goed eten en bewegen? Een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Na een goede nachtrust begin je je dag veel beter en frisser en het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, overdag fit bent én dat je een goede weerstand hebt. Maar dat is nog niet alles! Wanneer je goed slaapt, zorgt het er ook voor dat je er beter uit gaat zien. Kortom, slapen is de basis van een gezonde leefstijl en beïnvloed voor een groot deel je gezondheid. De voordelen van een goede nachtrust zijn bijna oneindig. Om je een indruk te geven welke aspecten in het dagelijks leven door slaap worden beïnvloed heb ik een aantal pluspunten op een rij gezet. Slaap lekker!

  1. Gezonde huid

    Voldoende slaap zorgt ervoor dat je er aantrekkelijker uitziet. Het voorkomt een vale huid, donkere kringen onder de ogen en gezwollen ogen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je minder van het Vrouw wordt wakker - slapenstress hormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het dunner maken van je huid, rimpels en andere oneffenheden. Dit ga je allemaal tegen als je goed slaapt. Goed slapen zorgt er ook weer voor dat er melatonine wordt aangemaakt. Melatonine zorgt ervoor dat je huid er strakker en jonger uit blijft zien en soepel blijft. Goed en regelmatig slapen heeft dus alleen maar voordelen voor je huid!

  2. Gewicht

    Slecht slapen maakt je dik. Een gebrek aan slaap beïnvloed de hormonen die voor een hongerig gevoel zorgen. Mensen die weinig slapen, eten daardoor meer en verbranden minder snel vet dan mensen die wel een goede nachtrust krijgen. Aan de andere kant zorgt overgewicht er weer voor dat je minder goed slaapt en daardoor vatbaarder wordt voor slaapstoornissen. Een negatieve vicieuze cirkel die vele Nederlanders in zijn greep houdt. Door beter te slapen verlies je gewicht en dat zorgt weer voor een betere gezondheid. Je krijgt meer weerstand. Belangrijke redenen om goed te slapen dus! Makkelijker afvallen dan dit kan gewoon niet. En een gezonder lichaamsgewicht zorgt er weer voor dat je beter slaapt. Twee vliegen in één klap!

  3. Creativiteit

    Tijdens je slaap verwerkt je brein indrukken van overdag en versterkt het aangeleerde vaardigheden. Dat is niet het enige wat er ’s nachts in je hoofd gebeurd. Je hersenen zijn volop bezig met reorganiseren en herstructureren. Alle informatie wordt netjes geordend waardoor je hoofd minder “vol” zit. Dit zorgt er overdag voor dat je makkelijker tot creatieve prestaties komt en dat je een groter probleemoplossend vermogen hebt dan mensen die minder slapen.

  4. Concentratie

    Nog een voordeel waar je in het dagelijks leven profijt van hebt. Als je beter en langer geslapen hebt vergeet je minder en kun je je beter concentreren. Ook is je reactievermogen veel beter dan wanneer je een nacht slecht hebt geslapen en raak je veel minder snel geïrriteerd. Wel zo fijn voor je omgeving! Na een ongestoorde, uitgebreide slaap begin je met een fris hoofd aan de dag en heb je meer energie om na te denken. Je lichaam is uitgerust bij het wakker worden, omdat al je spieren en organen ’s nachts goed herstellen van de inspanningen van de dag. Hierdoor voel je je ’s ochtends veel fitter als je goed geslapen hebt.

  5. Vrouw wint een hardloopwedstrijd - slapenSportprestaties

    Vooral voor sporters is er een goede reden om te slapen. Een goede nachtrust verhoogd namelijk de kans op het winnen van competities. Er zijn verschillende onderzoeken verricht naar de invloed van slaap op sportprestaties. Bij ieder onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is om goed te slapen als je top wilt presteren. Gebleken is dat als je goed slaapt je sneller kunt rennen, minder snel moe wordt en je over een betere conditie gaat beschikken. Pak dus je rust als je aan sport doet en graag beter wilt presteren.

  6. Langer leven

    Een goede nachtrust heeft ook invloed op je levensverwachting. Je leeft langer en gelukkiger als je goed slaapt. Dit is door middel van diverse onderzoeken vastgesteld. Daarnaast heb je wanneer je voldoende slaapt op de langere termijn minder kans op (dodelijke) aandoeningen zoals diabetes, een hartaanval, een beroerte en dementie dan mensen die minder goed slapen.

Ga jij vanavond ook lekker op tijd slapen?