Eigenlijk besteden we niet eens zoveel aandacht aan onze nagels. We knippen en lakken ze af en toe, maar veel meer doen we niet. Best vreemd als je er over nadenkt, want je nagels zijn tenslotte je visitekaartje. Bij het eerste contact steek je als eerste je handen uit en het eerste wat die persoon ziet zijn je nagels. Naast je tanden zijn ook je handen belangrijke blikvangers. Daardoor heb je liever dat ze er gezond en sterk uitzien. Eerlijk is eerlijk, het valt toch op als iemand prachtige nagels heeft? Maar hoe zorg je daarvoor? Er zijn een aantal dingen die we helemaal niet weten van onze nagels. Er zijn een hoop tips over hoe je je nagels het beste kunt verzorgen en sneller laat groeien. Wat is waar en wat niet? Ik neem een paar uitspraken onder de loep en vertel je wat feitjes of juist fabels zijn.

Je nagels groeien sneller in de zomermaanden

Gemiddeld groeien je vingernagels 2 tot 3 mm per maand. Het duurt ongeveer een half jaar voordat je nagels volledig vernieuwd is. Behalve in de zomermaanden, want dan groeien je nagels sneller. Toch? Dat je nagels in de zomer sneller groeien is inderdaad een feit. De zomer betekent meer zon en meer zon betekent meer vitamine D. Deze vitamine zorgt ervoor dat de cellen in je nagels sneller groeien. De uitspraak dat je Verzorgend badje voor nagelsnagels ook sneller groeien als je ze knipt, is overigens niet waar.

Knippen is slecht, vijlen is beter

Deze uitspraak klopt en is dus een feit. Je nagels bestaan uit verschillende lagen. Als je je nagels knipt, wring je die lagen tegen elkaar en gaan ze sneller splijten en/of breken. Daarnaast worden je nagels ook kwetsbaar voor scheurtjes. Door je nagels te vijlen blijven de lagen netjes op elkaar. Het is wel belangrijk dat je je nagels op de juiste manier vijlt. Wanneer je de vijl als een zaag over je nagels haalt is dat niet veel beter dan knippen met een schaartje. Vijl dunne nagels met een glas- of zandvijl en sterke nagels met een diamantvijl. Haal de vijl van buiten naar binnen over je nagel.

Witte vlekjes ontstaan door een gebrek aan calcium

Dit is een fabeltje die je vaak hoort. Als je meer melk drinkt, verdwijnen de witte vlekjes vanzelf. Dit is helemaal niet waar! Je nagels zijn opgebouwd uit keratine. Waardoor komt het dan wel? Je groeit binnen in de vinger. Witte vlekjes zijn beschadigingen in je nagelbed en ontstaan bijvoorbeeld door het stoten van je nagels. Er ontstaat dan een litteken of een luchtbel in je nagel wat zorgt voor witte vlekjes. Dit groeit vanzelf weer uit. Het kan ook zijn dat de vlekjes worden veroorzaakt door een gebrek aan zink. Denk je dat jij hier last van hebt? Slik dan wat extra zink of eet meer voedingsmiddelen die rijk aan zink zijn. Voorbeeld hiervan zijn: graanproducten, bananen, kaas, vlees, noten, schaal- en schelpdieren. Een tekort aan calcium heeft dus helemaal niets te maken met het krijgen van sterke en gezonde nagels.

Met speciale lakjes kun je je nagels sterker maken

Dit is gedeeltelijk waar, een feit en een fabel. Er zijn een aantal producten te kopen om je nagels te versterken, verharden, om ribbeltjes weg te werken, verkleuringen tegen te gaan en ga zo maar door. Een nagelverharder zorgt er bijvoorbeeld wel voor dat je nagels harder worden, maar hierdoor worden ze ook gevoeliger voor splijten en breken. Van nature zijn je nagels een beetje buigzaam. Door je nagels hard te maken, kunnen ze niet makkelijk meebewegen. De kans op breken wordt daardoor groter. Het is beter om je nagels goed te verzorgen met een vochtinbrengende crème of olie. Op deze manier verzorg je je nagels vanaf de basis en worden ze sterk vanaf de wortel. Een combinatie is dus het beste, je nagels van binnen én van buiten beschermen.

Supplementen hebben een positief effect op de gezondheid van je nagels

Een feitje! Over het algemeen kun je de juiste bouwstoffen voor je nagels uit je “dagelijkse” voeding halen. Als dit niet lukt, is het goed om dit aan te vullen met supplementen. Een bouwstof die sommige mensen niet Verschillende kleuren nagellak voor de nagevoldoende binnenkrijgen is vitamine B. En ook silicium is belangrijk voor de gezondheid van je nagels. Dit stofje zorgt voor de aanmaak van keratine, wat je nagels hard nodig hebben. Heb je moeite om voldoende van deze stoffen uit je voeding te halen? Dan zijn er supplementen, met bouwstoffen, om je nagels gezond te krijgen en houden.

Je nagelriemen mag je nooit knippen

Nog een feit! Het is soms misschien aanlokkelijk, maar doe het niet! Je kunt hiermee namelijk het levende deel van je nagel beschadigen met vervelende ontstekingen en wondjes tot gevolg. Je nagelriemen beschermen je nagelbed en voorkomen dat er bacteriën naar binnen dringen. Laat het grote werk liever over aan de schoonheidspecialiste of nagelstyliste. Wat je wel heel goed zelf kunt doen is je nagelriemen even baden in een badje met een verzorgende olie of insmeren met een beetje verzorgende olie, zodat je nagelriemen zacht worden. Vervolgens kun je je nagelriemen iets terugduwen met een bokkenpootje.

Gele nagels worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen

Deze uitspraak klopt ook. Het ontstaan van gele nagels kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen, maar ook doordat ze te droog zijn. Nagelproducten zoals nagellak remover met aceton of een nagelverharder hebben als vervelende bijwerking dat ze je nagels uitdragen. Het gebruik van deze producten kan er dus voor zorgen voor vergeling van je nagels. Producten van O.P.I. hebben deze bijwerking niet. Ook te weinig water drinken kan tot droge, broze nagels leiden. Een gezonde nagel heeft een roze nagelbed en het bovenste randje en het begin van je nagel zijn wit.