Wat kun je nu het beste doen om gezond te blijven? Genoeg vitamine C tot je nemen! Vitamine C is een krachtig antioxidant dat je immuunsysteem versterkt. Maar waarom is vitamine C nu zo cruciaal voor je gezondheid? Welke voordelen kent het? Wij hebben de voordelen op een rijtje gezet.

Voordeel 1: Zorgt voor een gezond en sterk immuunsysteem

Crème - vitamine CJe immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam wordt beschermd tegen schadelijke bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Maar om dit te kunnen doen, hebben je cellen, weefsels en organen waaruit je immuunsysteem bestaat, allemaal voldoende vitamine C nodig. Vitamine C helpt namelijk met de aanmaak van witte bloedcellen (lymfocyten) die belangrijk zijn voor het aanmaken van antilichamen tegen verschillende ziekten zoals diabetes en andere welvaart ziekten.

Voordeel 2: Helpt tegen stress

Doordat we altijd maar online zijn, op de toppen van ons kunnen willen presteren en alles graag perfect willen doen, ervaren we beduidend meer stress dan vroeger. Hoewel stress enorm schadelijk is voor de gezondheid, is het soms moeilijk om stress te temperen. Gelukkig is vitamine C een goede hulp als je wat extra stress ervaart: het vermindert het stresshormoon cortisol. Heb je het enorm druk op je werk, hik je tegen een belangrijke deadline aan of heb je een grote presentatie? Dan kan het geen kwaad om je vitamine C-inname iets op te hogen!

Voordeel 3: Wapen tegen ouderdom

Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C ouderdom tegengaat. Zo houdt het je huid langer glad en stralend en zorgt het ervoor dat rimpeltjes later zichtbaar worden. Wie wil dat nou niet?

Voordeel 4: Goed voor je mentale gezondheid

Bij een tekort aan vitamine C in je lichaam is het eerste wat je merkt een slecht humeur. Door wat extra vitamine C aan je eetpatroon toe te voegen, wordt de neurotransmitter dopamine – die een grote rol speelt in het ervaren van genot en blijdschap – vrijgegeven. Uit onderzoek blijkt dat door meer vitamine C op te nemen in je eetpatroon, gevoelens van depressie of boosheid langzaamaan zullen verminderen. Het zorgt er ook voor dat je een energieke uitstraling hebt.

Voordeel 5: Zorgt voor makkelijke opname van andere voedingsstoffen

Vitamine C zorgt ervoor dat bepaalde voedingsstoffen beter of überhaupt worden opgenomen in het lichaam. Zo is ijzer erg belangrijk voor bijvoorbeeld een stabiel energiepeil, maar kan ons lichaam dit maar moeilijk absorberen.

Voordeel 6: Dikke glanzende haardos

Smoothies - vitamine CWil jij een mooie volle bos haar? Dan is het belangrijk dat je elke dag voldoende vitamine C binnenkrijgt. Het versterkt de haren niet alleen, maar zorgt er ook voor dat het sneller groeit.

Welke voedingsmiddelen bevatten (veel) vitamine C?

Het menselijk lichaam is zelf niet in staat om vitamine C aan te maken. Het is daarom belangrijk om een gezond eetpatroon te hanteren. Gelukkig zijn er een boel opties om vitamine C tot je te nemen. Maar: wat kun je nu het beste eten als je je vitamine C-inname een boost wil geven? Kijk vooral verder dan alleen citrusvruchten zoals sinaasappel of citroen. Andere voedingsmiddelen die erg veel vitamine C bevatten zijn fruitsoorten zoals kiwi en aardbei, maar ook in bepaalde groenten vindt je veel vitamine C. Denk aan boerenkool, paprika, spruitjes en broccoli. Maak er bijvoorbeeld groene smoothies of soepen van.

Keuze genoeg!