Je wordt er niet blij van als je in de spiegel kijkt en puistjes ontdekt. Niemand zit er ooit op te wachten, en zeker niet op belangrijke dagen. Dagen waarop je een date hebt, een groot feest hebt of je beste vriendin gaat trouwen. Helaas popt er zo nu en dan ineens zo’n vervelende pukkel op, ook al reinig je je huid goed. Het hebben van een puistje is normaal en ook helemaal niet erg, maar ze laten zich meestal zien op momenten dat het totaal niet uitkomt. Die lelijke, rode etter op je voorhoofd of kin had je natuurlijk liever niet gehad. Gelukkig kun je genoeg doen om van die vervelende puistjes af te komen. Zaak is om er zorgvuldig mee om te gaan. Hoe verleidelijk het ook is om je puistje meteen uit te knijpen: doe dit niet! Wat je wel kunt doen? Met deze tips kan je een pukkel zo snel mogelijk weg krijgen. Eerste hulp bij puistjes is hier!

Wat je vooral niet moet doen

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je eerst de ernst van het probleem beoordeeld. Is het echt zo’n vervelend puisje of heb je misschien last van acne? Als dat laatste het geval is, kun je het beste een bezoekje aan een dermatoloog brengen. Een dermotoloog kan je advies geven, voordat jezelf aan de slag gaat met, misschien wel, de verkeerde middeltjes.

Hoe moeilijk het ook is, blijf van je puistje af! Ook al wil je er het liefst direct van af, van uitknijpen wordt de situatie alleen maar erger. Bovendien veroorzaakt het littekens. Niet doen dus. Om het ongewenste bezoek van een puistje op te lossen is het ook beter om (agressieve) reinigingsproducten, die je puistjes uitdrogen, te vermijden. Dit werkt namelijk op lange termijn averechts. Je puistje verdwijnt weliswaar, maar je huid droogt uit, waardoor je juist meer talg aan gaat maken. Met als gevolg, jawel, puistjes.

Wat je dan wel kunt doen? Deze huis-tuin-en-keuken-middelen kunnen je helpen je puistjes zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Snel puistjes verwijderen? Zo doe je dat!

#1. Gezichtsreiniging

Misschien overbodig, maar ik wil toch benadrukken dat goed reinigen super belangrijk is. We weten allemaal dat een dikke puist niet in korte tijd is uit te roeien, laten we eerlijk zijn. Het beste advies is dat ook om je huid goed te reinigen. Een goede en fijne face wash of cleanser reinigt je huid dieper dan dat een make-up remover dat doet. Door je gezicht dagelijks goed te reinigen, voorkom je toekomstige puistjes. Een puist ontstaat als de poriën verstopt zijn geraakt en dit kun je voorkomen door de huid van je gezicht goed schoon te houden. Onderzoek welk type reinigingsproduct het beste bij jouw huid past.

#2. Citroensap

Een heel klein beetje citroensap kan dé oplossing zijn om snel van je puistje af te komen. Door het zuur droogt citroen die etter namelijk uit en maakt ‘m kleiner. Dep een druppeltje citroensap met een watje of steriel doekje op het pukkeltje, zonder het vervolgens af te spoelen. Was de citroensap van je gezicht voordat je in de zon gaat, anders kan dat stukje huid verkleuren. Let op: als je een gevoelige huid hebt die snel irriteert, kun je deze tip beter overslaan!

#3. Honing

Het bijzondere bijenproducten kan ook goed werken om snel van je puistjes af te komen. Honing bevat stoffen die antibiotische effecten hebben. Dit dood bacteriën en beschermt je tegen verdere pukkeltjes en heeft zelfs een hydraterende werking. Smeer, net als bij het citroensap, een beetje zoete honing op je puistje en laat dit een uurtje of een hele nacht inwerken. Doe er een gaasje of pleister overheen als je het voor het slapengaan aanbrengt. Spoel het af en klaar ben je. Heb je meerdere puistjes waar je vanaf wilt? Gebruik honing dan als gezichtsmasker en laat het ongeveer 15 minuten zitten.

#4. Tea tree olie

Tea tree olie heeft allerlei voordelen. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor het behandelen van luizen en tegen insectenbeten. Maar bovenal is deze olie erg fijn voor de huid. Tea tree olie wordt dan ook vaak verwerkt in verzorgingsproducten, zoals bodylotions en crèmes. Deze olie kun goed gebruiken om je puistje aan te pakken. Dit doe je door een beetje tea tree olie op je pukkel aan te brengen, voordat je gaat slapen. Op deze manier kan de olie goed intrekken en verdwijnt het puitjes als sneeuw voor de zon. Pas wel op dat je het niet te vaak en teveel gebruikt, want tea tree olie droogt je huid ontzettend uit. Een klein druppeltje is voldoende.

#5. Zeezout of baking soda

Zeezout kun je als middeltjes gebruiken door één eetlepel van het zout in een bakje of glas te mengen met twee eetlepels water. Breng dit mengsel vervolgens met een watje of wattenstaafje op je pukkel aan en laat het een nachtje intrekken. Het zout dood de bacteriën en droogt je puistje uit, waardoor hij een stuk kleiner wordt.

Een beetje baking soda kan ook wonderen doen als er sprake is van een noodsituatie. Baking soda staat ook wel bekend als zuiveringszout. Het wordt vaak in de keuken gebruikt als rijsmiddel, maar het werkt dus ook goed in de strijd tegen puistjes. Hoe? Maak je huid eerst goed schoon voordat je dit goedje erop smeert. Meng dan een klein beetje baking soda met een eetlepel warm water en roer dit tot een sapje. Stip het plekje aan en laat het goed drogen. Laat het niet langer dan een paar minuten op je huid zitten, anders droogt het te ver uit. Het resultaat? De roodheid neemt af en je puistje verdwijnt sneller, doordat het zout de ontdekking verminderd en een kalmerend effect heeft. Je kunt baking soda ook gebruiken als je een gevoelige huid, want het bevat geen chemische stoffen en heeft geen nadelige gevolgen voor de huid.

#6. Aspirine

Dat aspirines goed werken tegen hoofdpijn weten we allemaal. Maar wist jij ook dat aspirines puistjes kunnen laten verdwijnen? Een echte “oma weet raad” tip. Aspirines werken net zo effectief tegen een pukkel als tegen hoofdpijn. Dit komt door het salicylzuur dat er in zit. Verkruimel of stamp een aspirine fijn in een bakje. Meng dit met wat water of een paar druppels citroensap. Voeg er wat honing bij en roer dit goed door tot er een gladde crème ontstaat. Smeer het over de probleemzone en laat het 15-20 minuten zitten, voordat je het er afspoelt.

Heb je last van een zeer droge huid? Doe dit dan niet. Aspirines remmen ontstekingen af, maar drogen de huid namelijk ook uit.

#7. IJs

Ijsblokjes werken ook heel goed tegen puisten! De koeling zorgt ervoor dat de huid bevroren wordt en de bloedcirculatie vertraagd, waardoor de poriën dicht gaan zitten. Tegelijkertijd verwijdert het allerlei vuil en natuurlijk oliën en vetten die op de huid ontstaan zijn. Het beste is om een ijsblokje te pakken en deze eventueel in een zakje te doen of in een schoon doekje te wikkelen. Houdt het ijsblokje een paar minuten op je puistje en je zult merken dat de roodheid, zwelling en ontsteking gelijk stukken minder is. Herhaal dit proces een paar keer per dag en zorg ervoor dat het ijs goed contact heeft met je pukkeltjes. Dit is een hele snelle oplossing!

#8. Tandpasta

Een hele bekende, maar dit werkt gewoon goed. Tandpasta droogt de pukkel uit, waardoor hij kleiner zal worden en uiteindelijk wegtrekt. Breng voordat je gaat slopen wat tandpasta aan op het plaats delict en ziet gelijk resultaat als je de volgende ochtend uit je bed rolt. Zorg er wel voor dat je een natuurlijke tandpasta gebruikt, anders kan je huid gaan irriteren. Door de agressieve ingrediënten in andere tandpasta’s wordt je huid rood en kan de plek juist op gaan zwellen. En je wilt natuurlijk niet dagenlang met een rode bult rondlopen.