Bijna iedere vrouw maakt haar gezicht schoon met een tonic en gebruikt wel een gezichtscrème, exfoliëren zit echter maar in weinig verzorgingsroutines. Toch is het een belangrijk onderdeel van een goed huidverzorgingsprogramma. Exfoliatie is namelijk de beste manier om je huid diep te reinigen, zodat je het kunt ontdoen van alle dode cellen en onzuiverheden die na een tijdje ophopen. Daarnaast zorgt het voor meer collageen productie. Je huid krijgt er een echte boost van! En niet alleen de huid op je gezicht is gebaat bij exfoliëren, de rest van je lichaam kan er ook profijt van hebben. Daarom vertel ik je in dit artikel uitgebreid over de exfoliant, van de werking tot het gebruik en waarom je deze stap niet mag overslaan in je beauty routine is. Lees je mee?

Wat is exfoliëren

Scrubben exfoliëren….Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan kan ik goed begrijpen. Daarom lig ik je graag uit wat het precies is, wat het met je huid doet en hoe je een exfoliant het beste gebruikt. Exfoliëren is Vrouw gezichtsverzorging exfoliërenniet hetzelfde als scrubben. Het is een andere wijze om je dode huidcellen te verwijderen. Op een veel mildere manier omdat je geen mechanische scrub gebruikt, maar een transparante vloeistof op basis van BHA of AHA met daarin fruitzuren die de dode huidcellen als het ware van de huid afweekt. Met een scrub loop je het risico om je huid te beschadigen, met een exfoliant is dit niet het geval. Fruitzuren klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is het zeker niet. Het is al jaren hét wondermiddel om te zorgen voor een mooie, zachte, egale en stralende huid.

Naarmate je ouder wordt, heeft je huid steeds meer moeite om de dode huidcellen los te laten. De ophoping van dode huidcellen laat je huid er ongezond en dof uitzien. Exfoliëren is dus een belangrijke stap in jouw dagelijkse routine op het gebied van huidverzorging. Naast dat het je huid diep reinigt, is ook bewezen dat deze behandeling je bloedsomloop bevordert, de lymfedrainage stimuleert en esthetische problemen als cellulitis voorkomt.

Exfolianten doen dus spectaculaire dingen voor je huid en zijn een essentieel onderdeel van een goed huidverzorgingsprogramma. Maar wel in samenwerking met andere beauty producten. Jouw persoonlijke stappenplan voor de verzorging van je huid zou er als volgt uit moeten zien, om het beste en mooiste resultaat te behalen.

 1. Cleanser
 2. Toner
 3. Exfoliant
 4. Moisturizer
 5. Zonnebrandcrème.

Beautyroutine exfoliërenHoe gebruik je een exfoliant?

Niet alleen de huid op je gezicht is gebaat bij exfoliëren, de rest van je huid kan er ook profijt van hebben. Vooral in de zomer is dit een aanrader, want met een body exfoliant kun je bultjes en andere onzuiverheden laten verdwijnen en je huid meer laten stralen. Zo ziet je er dus nóg beter uit in je bikini of badpak. Een exfoliant is geschikt voor ieder huidtype en gebruik je in de avond. Het is een vloeibaar product met een lichte teltextuur en kan ietwat plakkerig aanvoelen nadat je het hebt aangebracht. Dat is overdag niet prettig, waardoor ’s avonds, voordat je naar bed gaat, een beter moment voor deze behandeling is. Een andere reden waarom je een exfoliant beter niet over dag kunt gebruiken, is dat je huid na het exfoliëren gevoeliger is voor de zon.

Gebruik de exfoliant direct nadat je je huid goed hebt gereinigd. Laat het product de hele nacht zitten, om het goed zijn werk te laten doen. Gebruik geen andere verzorgingsproducten zoals een nachtcrème of serum. Je kunt wel een oogcrème aanbrengen. ’s Ochtends als je wakker wordt verwijder je de exfoliant met wat lauwwarm water of met een wettenschijfje met toner, meer is niet dnoig. Daarna kun je beginnen met je normale gezichtsverzorging routine. Het is extra belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon, omdat een geëxfolieerde huid daar wel wat gevoeliger voor is. Gebruik daarom altijd een crème met SPF of breng een apart product aan met een beschermende factor.

Exfolieer maximaal een paar keer per week voor het gewenste resultaat. Ik adviseer je om het gebruik op te bouwen. Exfolieer in het begin niet vaker dan twee keer per week en voer dat eventueel naar wens wat op. Dagelijks gebruiken kan wel, maar is niet noodzakelijk.

De voordelen van exfoliëren op een rijtje

Om ervoor te zorgen dat jij ook met exfoliëren aan de slag gaat, heb ik de voordelen van deze stap in je beauty routine nog even op een rijtje gezet.

 1. Exfoliëren helpt om dode huidcellen en andere onzuiverheden, zelfs acne en pigmentvlekken, te laten verminderen en verdwijnen.
 2. Mooie huid door exfoliërenHet verbetert je huid; een doffe huid wordt ingewisseld voor een gezonde, glanzende huid.
 3. Een exfoliant laat je poriën minder opvallen, omdat je alle viezigheid uit je poriën verwijdert. Puistjes krijgen zo minder kans.
 4. Na exfoliëren worden serums en crèmes veel beter door je huid opgenomen, waardoor de producten een betere werking hebben.
 5. Je huidoppervlak gaat er egaler uitzien, doordat littekens en andere oneffenheden vervagen.
 6. Heb je last van hyperpigmentatie? Een exfoliant maakt deze cellen kapot, waardoor ze kans krijgen ze vervagen.
 7. Niet alleen voor een onzuivere huid is exfoliëren perfect, ook als een droge huid heeft er baat bij.

Exfolieer jij je huid al? Welk product gebruik je hiervoor?