Waarom je beter niet met nat haar kunt gaan slapen

Vlak voordat je naar bed gaat spring je nog even heerlijk onder de douche, was je je haren en poets je gelijk je tanden. Vervolgens duik je je bed in om te gaan slapen, met natte haren. Herkenbaar? Wist jij dat dt alles behalve aan te raden is? Wanneer jij lekker ligt te tukken met nat haar, ligt je haar namelijk te creperen. Waarom je beter niet met nat haar kunt gaan slapen? Dat vertel ik je in deze blog! 

Slapen met natte haren: wel of niet doen?

Ga jij weleens met natte haren naar bed? Voortaan niet meer doen! Slapen met nat haar, of in een staart, knot of vlecht, kun je beter niet doen. Vlak voordat je naar bed gaat nog even onder de douche om alle stress van de dag van je af te spoelen, is heerlijk! Het werkt rustgevend en zorgt voor een ontspannend gevoel, maar direct na je douchebeurt met je natte haren in bed stappen en gaan slapen is een minder goed idee. Nat haar is namelijk veel kwetsbaarder en breekt daardoor sneller af. Als je de beste zorg voor je haar wilt, dan ga je niet met nat haar slapen. Waarom dit zo slechts is en wat je dan het beste wel kunt doen, lees je hieronder.

Slapen met nat haar is een slecht idee, omdat

Hoe verleiding en mooi de verhalen ook zijn dat je met nat of je haar in een knot, staart of vlecht de volgende ochtend als een ware beauty wakker wordt, doe dit niet wanneer je de beste zorg voor je haar wilt. Naast dat je meestal gewoon met een grote pluizenbol op je hoofd wakker wordt, het is het allerbeste om je haar aan de lucht te laten drogen en daarna nog even extra droog te föhnen. Waarom?

Gevoeliger voor beschadigingen

Nat haar is kwetsbaarder voor allerlei beschadigingen dan haar dat droog is, zoals gespleten haarpunten en breken. Wanneer je met natte haren gaat slapen en over je kussen geweest, dan kan je haar gaan breken, klitten of zelfs uit gaan vallen. En dat is niet het enige, want je haar droogt ook op een vreemde manier op, waardoor de kans groot is dat je trucjes uit de kast moeten halen om een bad hair day te voorkomen. Hierdoor wordt je haar poreuzer en breekbaar, wat tot gespleten haarpunten kan leiden. 

Opzwellende haarschacht

Ga je met nat haar slapen, dan blijft een deel van het water voor langere tijd in je haar zitten. Het gevolg hiervan is dat de schacht van je haar kan gaan opzwellen en extra gevoelig wordt. Dit is tevens de reden dat het borstelen van nat haar wordt afgeraden. De schacht van je haar is het deel van je haar dat buiten je hoofdhuid groeit en wat je dus ziet. Je kunt je haar vergelijken met dakpannen. Föhn je je haar glad, dan liggen de dakpannen allemaal netjes over elkaar heen dezelfde kant op. Wanneer je met nat haar gaat slapen, gaan de haarschubben (de dakpannen) alle kanten op staan, wat voor een chaotische, onverzorgde look zorgt. En dat wil je niet toch? 

Nat haar vast dragen

Na de voorgaande punten denk je misschien dat het beter is om je natte haar in een vlecht, knot of staartje te doen voor de nacht. Helaas, dit is ook niet aan te raden. In je slaap draai je regelmatig en hierdoor bestaat de kans dat de haartjes, op het punt waar je elastiek zit, afbreken. Daarbij kant het vocht zo niet goed verdampen wat zelfs kan leiden tot haaruitval!

Hoofdpijn

Door met nat haar te gaan slapen, kan je zelfs hoofdpijn krijgen. Tijdens je remslat stijgt namelijk je lichaamstemperatuur, maar doordat je haar nat is blijft je hoofd koeler. Dit verschil in temperatuur heeft effect op de bloedcirculatie in je hoofd, wat spanningshoofdpijn kan veroorzaken. Zo wil je je dag niet beginnen uiteraard. 

Bacteriën in je hoofdkussen

Er zitten al aardig wat bacteriën op je hoofdkussen, maar het wordt pas echt feest als je er met je lauwwarme, natte haren op komt te liggen. Hier wordt je niet ziek van, maar je kan er wel roos, acne of andere huidirritaties van krijgen 

Slapen met naar? Nee, doet het dus niet. Natuurlijk is het geen probleem als je heel af en toe met natte haren of je haar in een knot, vlecht of staart slaapt, maar maak er zeker geen gewoonte van. Op de langere termijn zijn de gevolgen aan je haar echt zichtbaar en voelbaar. Voortaan je haar toch maar goed laten drogen voordat je je bed induikt. Je haarlokken zijn je dankbaar!

Door |2022-01-14T15:04:39+00:0015 maart 2022|Haar|0 Reacties
Ga naar de bovenkant