Yeah, de kappers zijn weer open dus kunnen we daar weer terecht voor een knip- en/of verfbeurt. Was het bij jou hard nodig? Gezond en mooi uitziend haar geeft je nét die extra boost waar je blij van wordt. Een oppepper voor je zelfvertrouwen, en dat willen we natuurlijk allemaal, het liefst dagelijks, ervaren! Er wordt niet voor niets gezegd: als je haar maar goed zit. Maar hoe krijg je nou die gewilde glanzende lokken? Naast haarverzorgingsproducten, spelen ook de juiste voeding en een paar handige hacks hier ook een belangrijk rol in. Omdat een lesje kennis nooit overbodig is, heb ik 6 tips voor mooi, gezond én glanzend haar voor je!s

Mooi en gezond haar

Mooi, glanzend en gezond haar waar menig vrouw jaloers op is, we willen het allemaal! Om gezond haar te krijgen en houden begint bij een goede haarverzorging. Maar hoe kun je dit het beste doen? Een goede behandeling en verzorging is key. Dit betekent dat je bepaalde dingen en producten juist wel moet doen en andere beter kunt laten. Kan jouw haar wel een oppepper gebruiken? Lees dan gauw verder voor een paar handige tips om je haar mooi, vol, sterk en glanzend te krijgen.

Verzorgende olie voor gezond haar6 Mustknow tips

Het maakt niet uit hoe kort, lang, dik, dun of krullend je haar is. Als het maar gezond en sterk is. Niets liever dan een mooie, gezonde bos dat glanst in de zon toch? Je kunt hiervoor als een malle aan de gang gaan met allerlei beauty producten, maar het is beter om bij de basis te beginnen om zo te zorgen dat je haar van nature meer glanst. Ben je benieuwd hoe je dat doet? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je haar zo gezond, mooi en stralend mogelijk te houden. Dit zijn de tips waarmee jij ook je coupe mooi en healthy kunt krijgen en houden. Leer ze uit je hoofd zal ik zeggen!

1. Eet je haar gezond

Niet alleen bepaalde verzorgingsproducten zijn belangrijk voor het krijgen van mooi en gezond haar. Goed eten en drinken is ook een must. Wanneer je een gezonde bos haar hebt, ben je dat van binnen vaak ook. Wist jij dat een haar voor 25% uit water bestaat? Drink daarom voldoende water om de vochtbalans op peil te houden. Eet daarnaast ook gezond voor mooi haar. Zo is het eten en drinken van producten met veel proteïnen erg belangrijk. Als je hiervan genoeg binnen krijgt, voorkom je droog haar. Vooral in het najaar.

Proteïnen zorgen er namelijk voor dat de haarschacht mooi sluit en ze voorkomen dat er teveel vocht ontsnapt. Vis, zuivel, eieren, peulvruchten, noten en bonen zijn voorbeelden van producten die veel eiwitten bevatten. Naast proteïnen zijn ook vitamines A, B, C en E en ijzer en zink goed voor de staat van je hoofdhuid. Als je hoofdhuid gezond is, is je haar dat ook. Vis, zuivel, noten en groene groenten zitten boordevol deze vitamines. Eet ze dus voldoende.

2. Juiste behandeling 

Veel vrouwen gaan verkeerd met hun eigen haar om. Ze weten vaak niet wat voor haartype ze hebben en gebruiken naar eigen idee maar wat. Het is belangrijk dat je de producten kiest die bij jouw haartype passen. Let bij je keuze ook op de pH waarde van de producten. Een product is mild als deze een lage pH-waarde heeft van minder dan 5.5. Daarnaast zijn shampoo’s die proteïnen bevatten altijd een goede keuze, omdat ze je lokken versterken. Breng regelmatig conditioner aan op de droge uiteinden voor extra verzorging en glans. en doe rustig aan met stylingproducten. Wanneer je teveel stylingsproducten gebruikt, is de kans heel groot dat je dit er niet allemaal goed uit kunt wassen. Hierdoor stapelen de resten zich op in je haar. Het gevolg? Een verminderen glans en dus minder mooi haar. Gebruik daarom alleen de broodnodige stylingsproducten.

Hoofdhuidmassage belangrijk en fijn mooie lokken3. Haarmasker

Een goede verzorgingsroutine is voor je haar net zo belangrijk als voor je gezicht en huid. Een haarmasker hoort daar ook bij. Gebruik regelmatig, 1 à 2 keer p/w,  een vochtinbrengend haarmasker voor extra verzorging. Kokosolie doet trouwens ook wonderen voor je haar. Zeker tijdens het winterseizoen is dit erg goed om te doen. Doe dit voordat je je haar gaat wassen.  Zo voorkom je haren vet blijven. Laat het haarmasker een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens goed uit. Et voilà, zijdezacht haar is het resultaat! Zo kunnen jij en je lokken er weer even tegen aan.

4. Verzorg je hoofdhuid 

Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Behandel je hoofdhuid daarom net zoals je huid. Geen hoofdhuid is hetzelfde. Net zoals je bepaalde crèmes niet op een droge huid aanbrengt, kun je dit ook beter niet op je hoofdhuid doen. Verzorg je hoofdhuid geregeld met een lotion, olie behandeling of maskertje. Dat zal je haar zichtbaar gezonder maken. Ook wanneer je geen last hebt van roos, zou je af en toe anti-roos shampoo kunnen gebruiken om je hoofdhuid goed te reinigen. Vergeet dan niet om een pre-shampoo behandeling en een verzorgende conditioner nadien te gebruiken. Deze shampoo’s kunnen je haar namelijk nogal uitdrogen. Daarnaast zijn er ook speciale producten verkrijgbaar om je hoofdhuid te verzorgen en is een hoofdhuidmassage ook een heel goede optie! Door jezelf regelmatig een massage te geven, stimuleer je de doorbloeding en de haarzakjes. Simpel en ook nog eens super fijn.

5. Niet borstelen of kammen

Wees lief voor je haar en gebruik nooit een borstel of kam op net haar. Nat is je haar erg kwetsbaar. Het is dan het meest breekbaar. Pas daarom op met het borstelen of kammen van je haren als je net onder de douche vandaan komt. Wacht tot je je haar luchtdroog is. Hierdoor voorkom je gespleten haarpunten en schade aan je lokken. Start daarnaast met het borstelen of kammen altijd aan de onderkant, bij de punten, zodat je haar niet afbreekt. Dit zorgt tevens voor minder grote klitten en dus minder haarverlies. Jij blij en je haren ook!

Bezoek aan de kapper tip gezond haar6. Regelmatig kappersbezoekjes

Last but not least, laat je regelmatig knippen. Dit is echt noodzakelijk om je haar mooi en gezond te houden. Veel vrouwen brengen maar een paar keer per jaar een bezoekje aan de kapper, om de puntjes te laten knippen. Daar word je haar helaas niet mooier van. Wanneer je eenmaal dode haarpunten hebt, doe je er namelijk niet zoveel meer aan. Beschadigd haar is nauwelijks te herstellen. Het beste is om in ieder geval elke 10 à 12 weken naar de kapper te gaan. Je hoeft dan echt niet iedere keer en flink stuk eraf te laten knippen. Alleen de puntjes is voldoende. Het knippen van gespleten haarpunten zorgt er juist voor dat gespleten haarpunten niet verder kunnen splijten. Hierdoor blijft je haar mooi, gezond, stralend én groeit het sneller! Plan een afspraak met de kapper in en laat je beschadigde haar afknippen voor een bos met gezonde lokken!

Heb jij nog andere tips om je haar mooi en gezond te houden? Laat het weten in de comments!