Je geeft een fortuin uit aan huidverzorging, maar blijft last houden van puistjes en ander onzuiverheden. Klinkt dit bekend? Een stralende huid begint van binnen, wordt er weleens gezegd. En zo is het maar net. De juiste verzorging, beautybehandelingen en allerlei crèmes dragen natuurlijk wel bij aan een mooie uitstraling, maar je voeding kan juist nét het verschil maken. De uitspraak “je bent wat je eet” is dan ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er zijn namelijk een aantal voedingsmiddelen due echt een slechte invloed op je looks hebben. Denk aan geraffineerde producten als suikers, junkfood en transvetten, maar ook sneaky basterds waarvan je het wellicht niet eens verwacht. Ik heb ze voor je onder de loep genomen. Probeer de onderstaande producten voortaan te vermijden, als jij zo lang mogelijk van een mooie, stralende huid wilt genieten!

Let op je voeding

Om een gezonde, mooie en stralende huid te behouden is het belangrijk om op je eetpatroon te letten. Sommige voeding wordt namelijk gelinkt aan huidproblemen. Uiteraard verschilt het per persoon welke voeding precies voor een slechtere huid kan zorgen. Toch zijn er een paar voedingsmiddelen op ter noemen die voor een hoop mensen slecht uitpakken. Patat en donuts zijn bijvoorbeeld vanzelfsprekend, maar er zijn meer voedingsmiddelen op te noemen die slecht zijn voor je huid en je dus beter kunt vermijden. Je vindt ze hieronder op een rijtje.

1. Melk

“Melk is goed voor elk”, wordt vaak gezegd. Toch is melk niet gezond voor je huid. Melk kan vol toegevoegde groeihormonen zitten, die zelfs na de pasteurisatie biologisch actief blijven. Dit kan voor huidproblemen als een verhoogde talgproductie en onderhuidse ontstekingen zorgen, met onder andere puistjes tot gevolg. Een onrustige huid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt, doordat je lichaam de bestanddelen melksuiker en melkvet moeilijk kan verteren. Dit kan zich ook naar andere vervelende klachten doorvertalen. Dit geldt ook voor magere melk. Daarbij is zelfs gebleken dat magere melk een slechter effect op de huid had, dan volvette melk. Biologische melk of de plantaardige varianten kunnen een goed alternatief zijn, omdat deze alleen van nature aanwezige hormonen bevatten.

2. Gezonde ontbijtgranen

De supermarkten liggen er vol mee, “gezonde” ontbijtgranen. Helaas zijn deze ontbijtgranen vaak minder gezond dan je zou denken, door de hoeveelheid suikers die erin zitten. En dit is niet alleen slecht voor een slank lichaam, ook voor je huid. Er zijn zelfs ontbijtgranen te koop die zo’n hoog suikergehalte bevatten, dat ze zelfs in de buurt van snoep komen zo ongezond zijn ze. Het is daarom aan te raden om de ingrediëntenlijst op de verpakking goed te lezen, voordat je ontbijtgranen of -repen koopt. volkoren ontbijtgranen zijn, vanwege de glycemische index, bijvoorbeeld een betere keuze dan de “witte” varianten. Je weet dus wat je te doen staat als je de volgende keer in de supermarkt staat.

3. Rijstwafels

Nog een voorbeeld van voeding waarvan je altijd dacht ze zo gezond zijn, zijn rijstwafels. Niets is minder waar. Dit tussendoortje is misschien goed voor de lijn en lekker, maar was jij ervan op de hoogte dat ze ook zorgen voor flinke pieken in je bloedsuikerspiegel? Dit kan vroegtijdige rimpelvorming veroorzaken en dat willen we natuurlijk niet. De simpele koolhydraten van rijstwafels worden door je lichaam hetzelfde verwerkt als suiker, ze worden namelijk omgezet in glucose. En als dat is gebeurd, breekt het je collagaan af, onze belangrijkste rimpel bestrijder. Dit zorgt ervoor dat je sneller oud wordt. Hetzelfde geldt voor andere “gezonde” tussendoortjes, zoals Liga, Sultana en Snelle Jelle. Het zijn allemaal stiekeme suikerbommetjes en allesbehalve gezond.

4. Agavesiroop

Ook zoete siroop blijkt minder gezond te zijn dan we dachten. Hoe gezond het op papier ook mag zijn, siroop blijft siroop. Agavesiroop bevat zelfs vaak meer fructose dan maisstroop. En dat is echt heel veel. Overtollig fructose wordt door je lever omgezet in vet. Bovendien breekt het ook nog eens meer collageen af dan suiker. Die gezonde keuze om suiker door agavesiroop te vervangen is dus helemaal niet zo goed voor je lichaam en je huid. Dit kan dus best de reden zijn voor die opkomende kraaienpootjes en rimpelvorming.

5. Snoep

Winegums, drop, chocolade…ik ben dol op snoep. Heerlijk, maar jammer genoeg is het niet zo best voor onze huid. Zelfs als je niet dagelijks snoept, snoep je toch ongemerkt meer dan je denkt. Net als bij de voorgenoemde voeding is suiker ook hier de boosdoener. Een stijging van je bloedsuikerspiegel zorgt voor een verhoogde afscheiding van talg in je huid. Daarnaast degraderen ze elastine en collageen, die je huid juist jong, soepel en zacht houden. Bovendien werkt snoepen averechts, want je krijgt alleen maar meer zin om te snoepen. En daarom is de vicueze cirkel meteen rond. Gezonde alternatieven als vijgen en dadels zorgen helaas ook voor hormonale schommelingen, die je weer terugziet in je huid. Trek? Ga dan voor rode druiven, radijsjes, een eiwitreep of een handje amandelen.

Welke voeding dan wel gezond is voor je huid? Dat lees je de volgende keer hier!