Het is bijna officieel zomer! Bij de zomer denken we allemaal aan zon, zee en strand. Een heerlijk vooruitzicht, maar het is wel belangrijk dat je net als je huid je haar ook beschermt tegen de zonnestralen. De zonnige maanden wil je natuurlijk met stralende lokken doorkomen. We weten allemaal dat we onze huid goed moeten insmeren, maar vaak vergeten we ons haar. Wat gebeurd er eigenlijk met je haar tijdens de zomer? De zon kan het haar gemakkelijk uitdrogen, helemaal als je daarbij ook een duik neemt in chloor- of zeewater. Gelukkig zijn er genoeg zonbeschermingsproducten te verkrijgen die naast bescherming ook verzorging bieden. Maar er zijn ook andere handige tips om ervoor te zorgen dat jouw prachtige bos ook in de zomer mooi blijft. Lees je mee?

Vrouw met strandhoed tegen bescherming van de zonWat doet zonlicht met je haar?

De zomer is een seizoen waarin we extra voorzichtig moeten doen met ons haar. Vooral als je deze periode veel tijd aan zee of bij het zwembad doorbrengt. Te veel zon zonder bescherming kan je coupe ruïneren, maar ook zeezout en chloor zijn niet bepaald goed voor je lokken. De zon kan je haar heel makkelijk uitdrogen doordat het vocht uit je haar wordt onttrokken. Hierdoor kan je haar pluizig worden. Bovendien is je haar sneller statisch en breekt het sneller af omdat de ultraviolette straling invloed heeft op de samenstelling van het haar.

Door blootstelling aan ultraviolette straling wordt je haar lichter en krijgt je haar de bekende gelige kleur. UV-straling zorgt er namelijk voor dat het pigment in je haar wordt afgebroken, terwijl het pigment in je huid juist worden opgebouwd door UV-straling. Dit zorgt wel voor het zomerse kleurtje, maar dit maakt het haar nog kwetsbaarder waardoor het nog gemakkelijker beschadigd kan raken. De kwaliteit van je haar holt dus achteruit als je er niets aan doet. Dit willen we allemaal liever voorkomen als het even kan, maar wat kan je hier zelf aan doen?

How to: je haar beschermen tegen de zon

Er zijn een aantal manieren waarmee je je haren kan beschermen tegen de zon en tegen zee- en chloorwater. Met deze tips kan jij ervoor zorgen dat je haar er ook in de zomer stralend uit blijft zien!

 • Vermijd agressieve behandelingen zoals het verven van je haar voordat je op vakantie gaat
 • Je kunt het beste de zon vermijden tussen 12.00 – 15.00 uur. Dit is natuurlijk wordt het moment suprême tijdens de zomer, maar je haar wordt er minder blij van. De UV-straling is dan het sterkst.
 • Bedek je haar met een strandhoed! Zo bescherm je je haar tegen de zon en zie je er meteen stijlvol uit. Een andere manier om je haren te beschermen is een tulband. Er zijn verschillende soorten strandhoeden en tulbanden, maar kies bij voorkeur voor eentje die je hele haar bedekt.
 • Verwen je haren net even iets meer tijdens de zomermaanden dan normaal! Gebruik speciale shampoos en conditioners met UV-bescherming als je de zon ingaat. Deze producten zijn lekker voedend voor je lokken en verkleinen de kans op uitdroging. Behandel je haar daarnaast 1x per week met een voedend masker of serum.
 • Gebruik voordat je de zon ingaat een spray met SPF. De meeste sprays bevatten een SPF12 en daarmee worden je haren voldoende beschermd tegen de zon. Vaak bevatten deze sprays ook veel voedende ingrediënten. Na een verfrissende duik is de beschermende spray wel grotendeels uit het haar verdwenen, dus er komt altijd wel wat zee- en/of chloorwater in het haar terecht.
 • Producten om je haar mee te beschermen - beschermDraag je haar zoveel mogelijk in een staart of knot. Op deze manier kan de zon alleen de bovenlaag van het haar beïnvloeden en zal je haar minder uitdrogen en verbleken. Gebruik hierbij geen elastiek met metaal erin. Het metalen dingetjes kan je haren namelijk breken.
 • Maak je haar nat voordat je gaat zwemmen. Hierdoor zuigt je haar zich vol met schoon kraanwater en kan het haar minder zeewater of chloorwater opnemen.
 • Spoel je haar goed uit na iedere duik en gebruik daarna een product met UV-filter
 • Gebruik de föhn of stijltang zo weinig mogelijk en laat het haar door de warme lucht opdrogen
 • Vergeet je scheiding niet in te smeren met zonnebrand als je geen hoedje, tulband of knot draagt
 • Een bezoek aan de kappen na de zomer is een echte aanrader. De kapper knipt alle beschadigde punten eraf, zodat je weer met glanzende lokken de herfst in kunt.

Hoe bescherm jij je haar het liefste tegen de zon?