Het is lente en dat betekent dat de sproeten weer tevoorschijn komen. Sproeten, de kleine oranje vlekjes op de huid waar een groot deel van de bevolking mee is gezegend én die zelfs zijn bekroond tot één van de zeven schoonheden. Zelf heb ik ze niet en dat vind ik eigenlijk best wel jammer. Sproetjes, zoals ze liefkozend genoemd worden, zijn populairder dan ooit! Zelfs zo populair dat mensen ze tegenwoordig zelfs met make-up faken om aan deze razend populaire trend mee te kunnen doen. Maar waarom gaan sommigen nu als echte sproetenkoninginnen door het leven, terwijl er bij anderen geen sproet te bekennen is? Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb een aantal interessante feitjes over sproetjes voor je. De schattige vlekjes hebben echt wel voordelen!

Niemand wordt met sproetjes geboren

Vrouw met rood haar en sproetjesVoordat er sproetjes kunnen verschijnen, moet je huid zijn blootgesteld aan de zon. Daarom zie je nooit baby’s met een hoofdje vol sproetjes.

Sproetjes zijn erfelijk

Ondanks dat je er niet mee geboren wordt, zijn sproetjes wel erfelijk. Sproetjes worden namelijk in verband gebracht met het gen MC1R, het gen dat er bijvoorbeeld ook voor zorgt welke kleur ogen en haar je hebt. Ze zitten dus in je genen! Het gen bepaalt hoeveel melanine je produceert en in welke vorm: donkerbruine eumelanine of geel/rode pheomelanine. Als je een actief gen hebt, maakt je lichaam meer eumelanine aan. Dit zorgt ervoor dat je donker haar hebt en dat je huid beter beschermd is tegen de zon. Is je gen niet actief? Dan maakt je lichaam meer pheomelanine aan, wat betekent dat je blond haar hebt en een veel grotere kans op sproetjes.

Niet alle roodharigen hebben sproetjes

Waarschijnlijk dacht je hier eerst anders over, maar het is bewezen dat niet roodharigen altijd sproeten hebben. Dat geldt ook andersom: niet alle vrouwen met sproeten hebben rood haar. Dit wordt erfelijk bepaald door het MC1R gen.

Dé natuurlijke zonnebrandcrème

Jonge vrouw met sproetjesSproeten zijn in feite niets anders dan kleine stukjes huid die een hoog melaninegehalte hebben. Als je in de zon zit verdubbelen deze kleine stukjes huid zich en worden ze donkerder. Dat is ook de reden waarom sproetjes in de zomer zichtbaarder zijn dan in de winter. Mensen met sproetjes zullen dit herkennen. Wist je dat de sproeten dan gaan dienen als een soort natuurlijke zonnebrandcrème? Ze beschermen je huid tegen UV-stralingen van de zon.  Dit betekent uiteraard niet dat je je niet hoeft in te smeren met zonnebrandcrème, ze houden namelijk niet álle straling tegen.

Witches marks

Nu is het één van de zeven schoonheden, maar vroeger werden de sproeten gezien als witches marks. Men dacht dat mensen met sproeten in contact stonden met de duivel. Nu weten we gelukkig wel beter!

Heb jij sproetjes en vind je het lastig om make-up te combineren? Houdt dan deze website in de gaten! Volgende week geef ik je een aantal tips die je helpen make-up te combineren als je sproetjes hebt.