Mensen kijken altijd vreemd op als ik zeg dat ik mijn haar vrijwel niet borstel. Voor velen is dit niet weg te denken uit hun haar-routine, maar voor mij is het er bijna niet ‘bij’ te denken. Er zijn een aantal redenen waarom ik dat weinig doe, die redenen deel ik graag met je.

Ik heb slag/krul

Als ik mijn haar zou moeten omschrijven, dan heb ik daar niet een eenduidige term voor. Bovenop is het semi-stijl, naar onderen toe krijg ik steeds meer slag en helemaal onder- en achterin mijn haar heb ik soms zelfs pijpenkrullen. Ja, dat is soms lastig te handelen…

Want wat gebeurt er als ik mijn haar borstel? Dan lijk ik ineens op een poedel. Oké, dat is misschien overdreven, maar mijn haar wordt ontzettend pluizig. Natuurlijk kan ik er daarna serum in gooien (wat ik ook regelmatig doe), maar het geeft toch een aparte pluizige look waar ik liever niet voor wil gaan. Ik heb dan ook geleerd: heb je slag/krullen van nature in je haar? Laat die borstel eens staan, vaak is je haar dan een stuk mooier en beter onder controle te houden. Vooral bij pijpenkrullen!

Mijn haar wordt sneller vet

Ik merk dat als ik mijn haar borstel, mijn haar sneller vet raakt. Mijn borstel heb ik al meerdere keren schoongemaakt en ik heb zelfs al een nieuwe aangeschaft, maar telkens weer wordt mijn haar ontzettend snel vet.

haar kammen borstelenMaar áls ik besluit om mijn haar te borstelen, dan is het voornamelijk in de lengte van het haar en niet richting mijn hoofdhuid. Ondanks dit wordt mijn haar toch sneller vet. Misschien gebruik ik de verkeerde borstel? Misschien borstel ik toch teveel richting mijn hoofdhuid? Ik heb geen idee.

Satijnen kussensloop

Daarnaast heb ik sinds twee jaar een satijnen kussensloop, in plaats van de standaard katoenen. En oh-my. Wat een verschil. Niet alleen heb ik geen kreukels meer op mijn gezicht na het slapen, ook heb ik gemerkt dat ik veel minder snel gespleten haarpunten krijg en dat mijn haar klitvrij is als ik wakker word.

Als ik bij mijn vriend slaap op een normaal katoenen kussensloop (en mijn satijnen ben vergeten mee te nemen) dan voelt de volgende dag mijn haar aan als touw. Dan moet ik ook echt een borstel gebruiken omdat er anders gigantische klitten in zitten. Met de satijnen kussensloop heb ik daar dus helemaal geen last van, dus heb ik ook geen reden om mijn haren te kammen!

Dit zijn eigenlijk de drie grootste redenen waarom ik mijn haar vrijwel niet borstel. De enige keer dat ik mijn haar echt een grondige borstel-beurt geef is voor het douchen, als ik mijn haren was.

Hoe vaak borstel jij eigenlijk je haar? En hoe is jouw haar van nature? Let me know!