Ik weet het nog goed, de dag dat ik begon met nagelbijten. Vroeger begon ik ermee omdat ik dan mijn nagels niet meer af hoefde te knippen met een nagelschaartje: iets wat ik doodeng vond. Later kwam ik erachter dat nagelbijten helemaal niet zo gezond is, en ben ik er uiteindelijk mee gestopt. Makkelijk was dit niet, maar het is uiteindelijk wel gelukt! Vandaag deel ik drie tips met je, om te stoppen met nagelbijten.

Waarom je niet moet nagelbijten

Nagelbijten kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk maar eens na over wat je allemaal in een dag aanraakt: geld (wat over de hele wereld is geweest), pinautomaten, wc-bril, deurkrukken. Noem het maar op. En daar zitten overal bacteriën aan. Je zult er misschien niet zo snel ziek van worden, maar de gedachte dat je die bacteriën door middel van nagelbijten binnen krijgt, vind ik smerig. Daarnaast: als je niet op je nagels had gebeten, had je het misschien voorkomen dat die bacteriën in je mond terecht komen.

1. Lak je nagels

NagelbijtenIk weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan me ontzettend ergeren aan gechipte nagellak. Als ik mijn nagels in een mooie kleur lakte, merkte ik dat ik automatisch minder met mijn nagels in mijn mond ging zitten. Als ik dat wel deed en ik werd me hier bewust van, dan stopte ik ineens heel erg snel met nagelbijten omdat ik mijn nagellak niet wou verpesten. Deze tip werkt nog tot aan de dag van vandaag, aangezien ik soms een stress-nagelbijter kan zijn.

2. Nagellak met een vies smaakje

Op de markt zijn er ook producten verkrijgbaar die ongeveer hetzelfde effect hebben als nagellak, maar 10x zo erg. Het zit in een nagellakpotje, je smeert het ook zo als nagellak, alleen er zit een smerige smaak aan. Zodra je vinger om wat voor reden dan ook in je mond beland, krijg je die smaak. Vertrouw me: je vinger gaat z.s.m. uit die mond. De meeste drogisterijen hebben wel zo’n soort producten in de schappen liggen.

3. Pleisters

Ik ken mensen bij wie het nagelbijten een beetje uit de hand is gelopen. Een niet zo mooie, maar wel zeer effectieve tip hierbij is om pleisters om je nagels te doen. Je voelt het direct als je met je vinger richting je mond gaat, en zo ga je ook niet meer nagelbijten (ook omdat simpelweg de pleister voor de nagel zit). Ik kan me voorstellen dat je dit niet elke dag wilt doen, maar plak dan bijvoorbeeld pleisters op dagen waarbij je thuis werkt, of nergens heen gaat. Of plak simpelweg pleisters op voor een aantal uren. Die uren heb je dan maar weer meegenomen. J

Uiteindelijk ben ik ook van mijn nagelbijten afgekomen, dus het gaat jou ook zeker weten lukken! Dit zijn ieder geval drie tips die mij heel erg hebben geholpen destijds, maar voel je vrij om andere tips te delen in de comments!