Helaas ben ik niet gezegend met een egale huid. Rond mijn 12e kreeg ik voor het eerst last van puistjes en nu, tien jaar later, heb ik er nog steeds af en toe last van. Er zijn tijden geweest dat ik echt last had van zeer ernstige acne en ik weet als geen ander hoe vervelend dat is. Ik heb dus (helaas) veel ervaring met puistjes en ik wil graag mijn tips met jullie delen.

1. Afblijven!

Dit is mijn aller belangrijkste tip: lijf van je huid af. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, want ik heb er zelf altijd veel moeite mee. Maar als je met je vingers aan je huid gaat zitten, en dan met name het kapot knijpen van puistjes, dan maak je het alleen maar erger. Je houdt littekens over aan het kapot knijpen van puistjes en de boel kan gaan ontsteken. Gevolg: nog meer ellende.

2. De juiste voeding

PuistjesGezond eten kan echt een groot verschil maken voor de conditie van je huid. Eet gezond, probeer suikers en ongezonde vette hap te vermijden. Dit geldt overigens niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die erg ongezond eten en toch een egale huid hebben. Het omgekeerde is ook waar. Maar ik raad je aan om eens te kijken welk effect gezonde voeding op jouw huid heeft. Voor mij maakt het namelijk een wereld van verschil! Dingen die ik liever vermijd zijn varkensvlees, zuivel en suikerrijke voeding.

3. Dagelijkse verzorging

Probeer iedere dag je gezicht te reinigen aan het eind van de dag. Haal je make-up van je gezicht en breng een lekkere voedende nachtcrème aan. Als je je huid niet regelmatig reinigt kan het vuil op je gezich je poriën verstoppen en dat kan weer voor puistjes zorgen.
Let er wel goed op dat je geen agressieve reinigsmiddelen gebruikt. Deze kunnen je huid namelijk enorm uitdrogen, waardoor je huid uiteindelijk meer talg gaat produceren en dat kan weer puistjes veroorzaaken.

4. Rust voldoende

Als je erg veel stress ervaart of weinig slaapt, hebje vaak ook last van een onzuivere huid. Vandaar dat je juist voor die ene afspraak waar je je al tijden zenuwachtig voor bent, opeens helemaal onder de pukkels zit. Enorm vervelend natuurlijk. Zorg daarom dat je voldoende rust, ga op tijd naar bed en probeer stres zoveel mogelijk te vermijden.

5. Drink water. Heel. Veel. Water.

Voldoende water drinken is erg belangrijk voor de gezondheid, én voor je huid! Drink minimaal 1,5 liter water per dag, het liefst meer. Water helpt om je lichaam te reinigen van toxines zodat de bloedcirculatie zal verbeteren. Een kleine moeite met grote gevolgen!
Dit waren mijn tips tegen acne. Heb je zelf nog goede tips? Laat het dan weten bij de reacties!

BewarenBewaren