Heerlijk de zomer en het zon, zee en strand gebeuren. Nu de zomer officieel is aangebroken sta je waarschijnlijk te springen om naar het strand te gaan of om lekker op een terrasje te gaan zitten. Maar och, wat is dat een aanslag op je haar. Niet alleen je huid, gezicht en lippen moeten goed beschermt worden tegen de zon, ook je haar. Je haar beschermen tegen de zon is zeker geen overbodige luxe. Naast de zon zijn ook de warmte, het zee- en zwembadwater en zweet een aanslag voor je haar. Begin je de zomer nog met weelderige lokken die in het zonlicht stralen, de kans is groot dat je de zomer eindigt met een bosje stro op je hoofd. Je haar droogt uit, kan pluizig worden, beschadigen of zelfs gaan splijten, afbreken. Maar maak je geen zorgen, met een paar maatregelen help jij je haar veilig de zomer door.

Wil jij weten hoe je je haar extra kunt beschermen tijdens de zomer? Lees gauw verder voor een paar handige tips!

De juiste producten

Je huid smeer je in met een flinke laag zonnebrandcrème, maar je haar moet je ook met de juiste producten beschermen. Zorg dat je de zomer start met haarproducten die extra beschermen tegen de zee, het zwembad en de zon. Denk hierbij aan een shampoo en conditioner met UV-bescherming, maar ook styling producten met SPF. Verwen je haar daarnaast regelmatig met een lekkere masker of serum. Gewone producten (met Haar beschermen tegen chloorwateralcohol) én de zon dragen je haar uit, wat je lokken zeker niet kunnen gebruiken. Door de juiste producten en ongeveer één keer per week een haarmasker te gebruiken, ondersteun je de gezondheid van je haar. Hiermee breng je de vochtbalans van je haar op peil. Dit is met name in de zomer ideaal, als je haren het door de zon zwaar te verduren hebben.

Vermijd hitte

Helemaal uit de zon blijven is waarschijnlijk geen optie, maar je haar beschermen werkt het beste wanneer je het niet nog meer blootstelt aan hitte. Dit droogt je haar enorm uit. Probeer daarom het gebruik van “hot tools” als een föhn of stijl- en krultang zoveel mogelijk te vermijden. De zon zorgt voor genoeg warmte op je haar. Houd je haar au naturel tijdens het zomerseizoen. Wat heeft het immers voor zin om je haar volledig te stylen als je vervolgens toch in duik in de zee of het zwembad neemt?

Draag een hoed

Met een hoed zit je goed! En met een petje, sjaaltje of bandana natuurlijk ook. Dit is zeker aan te raden als je de hele dag de zon in gaat. Bescherm je haar met één van de vele mooie haaraccessoires die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Het zijn echte fashion accessoires geworden! Groot pluspunt is dat het je hoofdhuid en je haar beschermt tegen de zon, je hebt minder kans op een zonnesteek en je loopt er modieus bij. Wat wil je nog meer?

Steek je haar op

Nog een advies om je haar zoveel te beschermen tegen de zon is door het vast te dragen. Draag je haren in een leuke staart, knot of vlecht. Op deze manier houd je je haar op een stylish manier uit het water en is het Haar beschermen tegen de zonoppervlak van je haar dat aan de zon blootgesteld word,t minimaal. Gebruik hiervoor een elastiekje zonder metaal. Het metalen stukje kan je haren namelijk makkelijk breken als je na het zwemmen je staart, knot of vlecht opnieuw wilt doen. Kies je voor een vlecht? Denk er dan aan dat je je haren niet te strak invlecht, dit vinden je haarwortels namelijk niet zo leuk. Ga voor een “luchtige” vlecht.

Spoel je haar voor én na het zwemmen

Ben je van plan een duik te nemen in het zwembad? Bescherm je haar tegen het chloor door het voor het zwemmen te spoelen met water. Zo wordt het water van het zwembad minder opgenomen, dan wanneer je met een droge coupe het zwembad in gaat. Was het eventueel met een conditioner van tevoren. Een conditioner sluit de haar schubben, waardoor het chloor en zout minder goed de kans krijgen je haren binnen te dringen. Spring na het zwemmen ook even onder de douche om het chloorwater (of het zout van het zeewater) weg te spoelen. Je haar, maar ook je huid, zal je dankbaar zijn.

Verzorg je haar van binnenuit

Niet alleen met de juiste producten, maar ook van binnenuit kun je je haar een goede bescherming bieden. Met de juiste voeding kun je extra vitaminen, eiwitten, vocht en andere belangrijke ingrediënten binnenkrijgen en daar profiteert je haar ook van. Denk om je eet- en drinkpatroon. Zorg ervoor dat je voldoende water drinken, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag, en eet gezond. Bij extra warmte heb je misschien zelfs behoefte aan meer. Je haar, huid, alles profiteert ervan als je genoeg water drinkt. Het houdt je vochtbalans op peil. Eet daarnaast iedere dag iets van fruit, vlees, vis en groenten. Zuivelproducten kunnen voor extra Haar beschermen met een haarmaskerproteïne zorgen. Dit houdt je lichaam in balans.

Kokos

Na een dag in de zon verdient je haar een verwenmoment. Je haar voeden is natuurlijk het hele jaar door belangrijk, maar tijdens de zomermaanden heeft je haren nét dat beetje extra verzorging nodig. Hier kun je voor zorgen door minstens één keer per week een voedend masker aan te brengen. Wat ook heel goed werkt is pure kokosvet of kokosolie. Breng kokosvet of kokosolie aan in je haar en de punten van je haar. Het wordt zeer waarschijnlijk een vette bedoening, maar dat zorgt juist voor de bescherming. De olie of het kokosvet dringt diep dor in de wortels en gaat het verlies van proteïnen tegen. Het legt een laag over je haar waardoor schadelijke invloeden, zoals het chloorwater en zeewater, je haar niet kunnen beschadigen en je haar minder snel uitdroogt. Het geeft je haar meer glans, het wordt sterker, dikker en het wordt van binnenuit hersteld.

Met deze tips overleeft je haar in ieder geval de zomer. Hoe bescherm jij je haar tegen de zon?