Er staat binnenkort voor mij een wintersportvakantie op de planning. Een strak blauwe lucht, een mooie volle zon aan de hemel, de witte piste en een terrasje dat onderaan de piste op mij wacht. Heerlijk! Je bent lekker de hele dag buiten, maar daarom is het wel extra belangrijk om je huid wat extra aandacht te geven. Je huid heeft het namelijk zwaar te verduren tijdens de wintersport. Dit komt door de flinke temperatuurverschillen. Tijdens de wintersport wordt je huid blootgesteld aan (extreme) kou, felle zon, wind en grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Deze omstandigheden kunnen schade toebrengen aan je huid. Je huid kan verbranden en droogt sneller uit. Bescherming en een goede verzorging van je gezicht, ogen en lippen is daarom van groot belang.

Omdat het mijn eerste keer skiën is, was ik benieuwd wat de echte wintersport essentials zijn en welke huidproducten je écht niet mag vergeten. Ga jij binnenkort ook op wintersport? Er zijn een aantal verzorgingsproducten die je absoluut nodig hebt en ik vertel je welke dat zijn!

Tip 1: SPF

Zonbescherming is eigenlijk wel één van de belangrijkste onderdelen van je huidverzorging op wintersport. Hoog op de berg zit je dichter bij de zon en de reflecterende sneeuw versterkt de UV-stralen en daarmee het effect van de zon op je huid. Je huid krijgt dus een flinke dosis extra straling te pakken. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème met een hoge zonnefactor, factor 30 of 50, en wees niet te zuinig in het Vrouw met ski's op wintersportgebruik. Er zijn zonnebrandcrèmes verkrijgbaar, speciaal voor de wintersport. Smeer je in voordat je de piste op gaat en breng regelmatig een nieuw laagje aan. Een dagcrème alleen met SPF is echt niet voldoende voor wintersport.

Tip 2: Gezichtscrèmes

Ondanks dat in veel zonnebrandproducten ook verzorgende ingrediënten zitten, is dit niet  alleen voldoende voor de extreme omstandigheden waaraan je huid wordt blootgesteld tijdens de wintersportvakantie. Naast dat je je huid insmeert met een zonnebrandcrème is het ook belangrijk dat je een dagcrème gebruikt die naast SPF ook vochtinbrengende ingrediënten bevat. Het hydrateren van je huid is namelijk ook een belangrijk onderdeel van een winterse huidverzorging. In de winter en vooral op wintersport kun je al snel last van een droge huid krijgen. Overdadig smeren met een goede, hydraterende gezichtscrème met UV-filter is dus een must. Een dagcrème op basis van olie is hiervoor de beste optie. Een crème op waterbasis is niet geschikt, omdat het water in de crème kan bevriezen en schade kan toebrengen aan je huid.

Tijdens het skiën of snowboarden draag je een zonnebril of skibril, maar deze heb je niet de hele dag op je neus staan. Het daglicht tijdens de wintersport is fel en van fel licht ga je je ogen dichtknijpen, waardoor er sneller fijne lijntjes ontstaan die we juist liever niet hebben. De tere huid onder je ogen verdient de nodige aandacht. Gebruik dus ook een verzorgende oogcrème!

Tip 3: Handcrème

Uiteraard geldt het hydrateren niet alleen voor je gezicht, maar voor je hele lichaam. Vergeet dus ook je handen niet lekker te verwennen. Met een paar goede handschoenen kun je je zoveel mogelijk beschermen tegen de kou, maar ze zullen toch ruw gaan aanvoelen. Smeer je handen regelmatig in met een volle handcrème die snel intrekt, zodat je de irritatie tot een minimum beperkt.

Tip 4: Lippenbalsem

Ook je lippen kunnen tijdens je wintersportvakantie wel een oppepper gebruiken. Een fijne lippenbalsem is zó belangrijk ij de winter en tijdens wintersport. Door de koude, droge lucht in de bergen worden je lippen snel droog. Vaak ben je geneigd om je droge lippen af te likken, maar dit werkt juist averechts. Hierdoor worden ze alleen maar droger van. Ga scheurtjes, velletjes en droge lippen tegen en houd je lippen goed vet. Kies bij voorkeur voor een voedende, hydraterende lippenbalsem met SPF, zodat ze ook goed beschermd zijn tegen de zonnestralen. Zo kom jij met Vrouw op wintersportzachte en verzorgde lippen de piste af! Tip: scrub je lippen ’s avonds voordat je gaat slapen voorzichtig met een tandenborstel. Smeer ze daarna in met lippenbalsem en je lippen zullen ’s ochtends weer super zacht zijn!

Tip 5: Vergeet je oren en neus niet

Vergeet verder niet de uitstekende delen van je gezicht extra in te smeren. De uitstekende delen, zoals je jukbeenderen, neus en oren zijn het dichts bij de zon en dit betekent dat deze delen het eerst zullen verbranden. Je oren en neus zijn het meest kwetsbaar tijdens de wintersport, smeer ze dus goed in!

Tip 6: Verwen jezelf en je huid

Een tip voor een extra goede voorbereiding als je binnenkort op wintersport gaat; maak een afspraak bij de schoonheidsspecialiste als je voor vertrek nog wat tijd over hebt. Kies voor een lekkere hydraterende behandeling van je huid. Heb je hier van te voren geen tijd meer voor? Breng dan zelf een verzorgend en vochtinbrengend masker aan op je gezicht voordat je gaat slapen bijvoorbeeld. Dan word je wakker met een stralende en herstelde huid. Als je tijdens je wintersport ook de bovenstaande tips gebruikt, blijft jouw huid mooi in balans!

Smeer je goed in en geniet heerlijk van je wintersportvakantie!