Als je last hebt van broze nagels, vraag je je misschien af of je een vitaminetekort hebt. Volgens veel aanbieders van voedingssupplementen zou je biotine moeten gebruiken. Maar is dit echt nodig?
De aanbieders van voedingssupplementen die stellen dat je biotine nodig hebt voor gezonde nagels, baseren dat veelal op een kleinschalig onderzoek uit de jaren negentig. Hierbij hadden mensen die dagelijks grote hoeveelheden biotine slikten, na enkele maanden sterkere nagels. Omdat het onderzoek geen controlegroep had, zouden de gezondere nagels ook kunnen komen door veranderingen in hun eetpatroon of door een betere nagelverzorging. Kan je nu het beste wel of geen biotine slikken als je broze nagels hebt?

Biotine - broze nagelsWat is biotine?

Biotine helpt je lichaam om koolhydraten, vetten en eiwitten te gebruiken. De B-vitamine zit van nature in veel voedingsmiddelen, zoals noten, eieren, avocado, vlees, vis en groenten. Je hebt er ongeveer 30 microgram per dag van nodig, wat je gemakkelijk haalt als je gezond eet. De mensen die aan het onderzoek meededen, gebruikten wel 2500 tot 3000 microgram biotine per dag. Betekent dit dat je een supplement moet slikken als je broze nagels hebt? Niet per se. Droge nagels zijn namelijk vaak het gevolg van uitdroging.

Broze nagels zijn vaak droge nagels

Om broze nagels door uitdroging te voorkomen, helpt een eenvoudige vochtinbrengende crème met alfa hydroxy zuur. Als je je handen daarna 10 tot 20 minuten een handbadje van paraffinewas geeft, kunnen je nagels nog extra vocht opnemen. Voorkom daarnaast veelvuldig handen wassen en gebruik je geen ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol, dan help je uitdroging van je nagels te voorkomen.

Medisch probleem

Nagelproblemen kunnen ook duiden op een medisch probleem. Om die reden kan het de moeite waard zijn om bij broze nagels je huisarts en eventueel een ​​dermatoloog te bezoeken. Mensen met broze, dunne of splijtende nagels hebben vaak het syndroom van Raynaud. Hierbij is er een slechte bloedtoevoer naar de vingers en tenen. Deze aandoening kan op zijn beurt het gevolg zijn van een ernstig medisch probleem. Andere mogelijke oorzaken van broze nagels zijn schildklierziekten en bloedarmoede door ijzertekort.