Je huid is het allergrootste orgaan en weerspiegelt onze gezondheid. Geen beautybehandeling, crème of welk wondermiddel dan ook zal echt effect hebben, als je je lichaam niet van de juiste voedingsstoffen voorziet. Het is een enorm cliché, maar ontzettend waar: echte schoonheid komt van binnen. Toch weten veel mensen niet dat er een link bestaat tussen wat je eet en de kwaliteit van je huid. Als jij een mooie, stevige en stralende huid wilt hebben, is het eten van gezonde essentieel. Maar welke voedingsstoffen heeft je huid dan eigenlijk zo hard nodig om te kunnen shinen? De voeding die een bijdrage leveren aan een mooi, stralend en zuiver velletje, heb ik voor je op een rijtje gezet. Say hello to your beautiful skin!

Weet wat je eet

Een stralende, gezonde huid is helaas niet vanzelfsprekend. Een vette huid, een droge huid, rimpeltjes, puistjes, vlekjes, de meeste van ons worden niet elke dag wakker met een babyhuidje waar niets aan gedaan hoeft te worden. Wat je eet heeft een grote invloed op de gezondheid van je huid. Je huid profiteert optimaal van voeding dat rijk is aan mineralen, vitamines en anti-oxidanten. Én het is niet minder belangrijk om ook te letten op wat je juist niet eet. Door voor onderstaande voedingsmiddelen te kiezen, help je je huid enorm. Hallo stralende huid!

Water

Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde huid. Deze tip heb je vast al honderden keren gehoord, maar het blijft een must. Ons lichaam bestaat voor zo’n 60-65% uit water. Drink je niet genoeg water, dan droog je uit en wordt je huid minder elastisch en dus slapper. Daarnaast is vocht belangrijk voor bepaalde processen in je lichaam, zoals het regelen van je lichaamstemperatuur, bij de opname van voedingsstoffen in je darmen en het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in je lichaam. Water heeft talloze functies in je lichaam en daarom is het nodig om dagelijks 1,5-2 liter water te drinken. Water is de enige vloeistof die daadwerkelijk vocht aan je lichaam toevoegt. Heb je moeite om deze hoeveelheid water per dag binnen te krijgen? Met wat blaadjes muntjes, plakjes komkommer of een schijfje citroen drinkt je water lekkerder weg.

Ga voor groen

Naast water zijn ook groene groenten een must voor je huid. Groene (blad)groenten zijn namelijk rijk aan vezels én werken ontgiftend. Neem bijvoorbeeld boerenkool. Deze groene bladgroente is rijk aan vitamine C, wat de collageenproductie ondersteunt en je immuunsysteem een boost geeft. Het is een een goede bron van vitamine K en antioxidanten. Vitamine K heeft een ontstekingsremmende werking, wat heel handig is als je last hebt van kleine ontstekingen en geïrriteerde plekjes.

Iets dat ook groen is en een goede invloed heeft op je huid is groene thee. Groente thee bevat ontstekingsremmende stoffen en veel antioxidanten die een beschadigde huid helpen te herstellen. Bovendien heeft het een ontgiftende werking, versnelt het je stofwisseling en zorgen de antioxidanten ervoor dat de kans op huidkanker kleiner wordt je en huid een mooie, natuurlijke glow krijgt. Pak er dus gerust een kop lekkere, dampende groene thee bij, als het buiten guur en koud is.

Zoete aardappel en wortelen

In sommige planten zit de nutriënt bètacaroteen. Dit gedraagt zich als provitamine A, wat betekent dat het in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A (ook wel bekend als retinol, dat huidveroudering tegengaat). Bètacaroteen wordt onder andere gevonden in sinaasappelen en groenten zoals zoete aardappelen, spinazie en worteltjes. Zoete aardappelen worden ook wel bataten genoemd en wortelen zijn een uitstekende bron van bètacaroteen. Het helpt je huid om vocht vast te houden, beschermt je huidcellen tegen de zon, beschermt je huid tegen de schadelijke invloeden van koud weer en zorgt voor een gezonde glans. Daarnaast bevat zoete aardappel ook nog een flinke hoeveelheid vitamine C. Vitamine C gaat vrije radicalen te lijf en werkt ondersteunend voor een gezonde huid. Neem jij vanavond een extra portie zoete aardappelfrietjes en worteltjes?

Gezonde vetten

Gezonde vetten zijn super goed voor je lijf. Voorbeelden van voedingsmiddelen die de gezonde vetten omega 3, 6 en 9 bevatten zijn vette vis, olijfolie, avocado en noten. De vetzuren in vette vis, zoals zalm, makreel en haring zijn erg goed voor je huid. Het zijn rijke bronnen van omega 3-vetzuren en beschermen je niet alleen tegen hart- en vaatziekten, maar zijn ook van belang voor het behoud van een gezonde huid. Ze hebben een positieve invloed op allergieën en eczeem en zorgen ervoor dat je huid soepel, dik en gehydrateerd blijft. Als je last hebt van een droge huid kun je hier baat bij hebben.

Olijfolie is ook een echt wondermiddel. De anti-ontstekingswerking en de antioxidanten in olijfolie werken als een trein voor een mooie en gezonde huid. Bak dus voortaan in olijfolie en voeg het regelmatig aan een salade toe. Noten zitten bomvol vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. De aanwezige vitamine E beschermt je lichaamscellen tegen oxidatieve schade en zorgt voor de elasticiteit van huid. Vezels zijn een goede hulp bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam. Neem daarom dagelijks een handje ongezouten en ongebrande noten. Variatie is hierbij de key. Kies bij voorkeur voor een mix van walnoten, paranoten, amandelen en macadamianoten. Het resultaat? Een stralende huid!

Avocado

Avocado’s bevatten heel veel gezonde vetten en noem ik apart, omdat ze ten goede komen van veel functies in je lichaam. Ze voeden je huid van binnenuit met een flinke portie gezonde vetten, mineralen en vitamines. De avocado bevat vitamine A, B6, C, E en K. Deze vitamines helpen bij het zuiveren van je huid, stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen, gaan het verouderingsproces tegen en beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De combinatie van goede voedingsstoffen in avocado’s zorgen daarnaast voor een krachtige, ontstekingsremmende werking en zijn onmisbaar voor het op peil houden van de vochtbalans in je huid. Leef je uit met avocado’s!

Tomaten

Je kunt je huid het beste beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon en tegen veroudering door goed met zonnebrandcrème te smeren. Maar wist jij dat tomaten een kleine beetje hetzelfde werken als zonnebrandcrème? Funny fact niet? Tomaten zijn een perfecte bron van vitamine C en er zit lycopeen in. Een stofje dat voor de rode kleur van tomaten zorgt en een antioxidant is dat ervoor zorgt dat je minder snel verbrandt en je huid minder snel veroudert als het aan dag- en zonlicht wordt blootgesteld. Vooral ketchup, tomatensap en tomatensoep zijn rijk aan lycopeen. Tomaten zijn dus een uitstekend voedingsmiddel voor het behoud van een gezonde huid!

Hallo perfecte huid! Wat eet jij het liefst voor een gezonde huid?