Het is zomer en dat betekent maar één ding: smeren, smeren en nog eens smeren. Hoe mooi die sunkissed glow ook is, we weten allemaal dat de zon hartstikke schadelijk is. De uv-stralen veroorzaken onder andere rimpels, pigmentvlekken en in het ergste geval zelfs permanente huidschade of huidkanker. Om je huid mooi te houden én te beschermen smeer je je dus vanaf nu elke dag in met een SPF. Je hoort een hoop verschillende dingen over zonnebrand. Hoe bescherm je jezelf nu het beste? Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat rondom zonnebescherming heb ik de belangrijkste fabels en feitjes voor je op een rijtje gezet. Wist jij dit al over zonnebrand?

Een bruin kleurtje beschermt tegen de zon

Één van de beruchtste fabels die er bestaat. Ook wanneer je al een kleurtje hebt opgebouwd of wanneer je van nature een getinte huid hebt, kunnen uv-stralen je huid beschadigen. Hoewel mensen met een lichte huid sneller verbranden dan mensen met een donkere huid, moet iedereen zich insmeren om zich te beschermen tegen de zon. Je huid is, ondanks de kleur, nog steeds vatbaar voor alle schadelijke invloeden van de zon.

Insmeren met zonnebrandGoede voorbereiding

Jezelf insmeren met zonnebrand als je je al, in de zon, op je handdoek geinstalleerd hebt is geen goed idee. Je hebt je huid dan al blootgesteld aan de zonnestralen zonder enige bescherming. Aan het strand gaat het ook nog eens extra snel, omdat het water en het zand de uv-stralen reflecteren. Smeer jezelf dus altijd minimaal een half uur van tevoren in voordat je de zon ingaat van top tot teen in. De crème kan dan goed intrekken en je gaat zeker veilig de zon in.

Houdbaarheidsdatum

De kwaliteit van een cosmeticaproduct loopt in de loop van de tijd terug, dit geldt ook voor zonnebrand. Je flesje zonnebrand wordt bij gebruik geconfronteerd met warmte, zuurstof, vuil en uv-stralen. Dat is niet goed voor het product. De factor neemt af naarmate je de crème langer gebruikt. Koop dus het liefst ieder jaar een nieuwe fles, want de werking neemt na een jaar sterk af.

Niet in de zon

Laat je fles zonnebrand niet in de zon liggen. De crème veroudert dan sneller en daardoor neemt de beschermende werking af. Niet doen dus! Je kan een flesje zonnebrandcrème het beste in een tas in het donker bewaren of in de schaduw leggen, dan blijft ie zo lang mogelijk goed.

Wees niet zuinig

Wees vooral niet zuinig met je zonnebrand. Onze grootste feit blijkt te zijn dat we niet dik genoeg smeren. Een dun laagje zonnebrnad levert veel minder bescherming op. Smeer liever met een dikke laag, zodat de factor goed in je huid kan trekken. Wanneer je je royal insmeert voorkom je tevens dat je plekken overslaat. Lekker smeren dus!

Waterproof

Wanneer je zonnebrandcrème waterproof of waterresistant is, betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is echter niet zo dat de zonnebrand blijft zitten tijdens het zwemmen. Een zonnebrand verliest altijd zijn wanneer je in aanraking komt met water. Je kunt het beste na elke duik weer even insmeren.

Herhaling, herhaling

Tijd zorgt er overigens ook voor dat zonnebrand zijn kracht verliest. Met jezelf één keer insmeren ben je er dus nog niet. Zwemmen, zweten, aan- en uitkleden of afdrogen. Je huid komt in aanraking met allerlei factoren, daarmee haal je de beschermlaag er op een gegeven moment af. Het proces van insmeren dien je eigenlijke iedere twee á drie uur te herhalen, wil je er zeker van zijn dat je goed beschermt bent.

Prijs zonnebrand

Alle merken zonnebrand moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Qua zonnebescherming werken de crèmes dus redelijk hetzelfde. Factor 30 van het ene merk, moet net zo goed beschermen als een factor 30 van het andere merk. Het verschil zit ‘m in de extraatjes die een zonnebrandcrème van een duurder merk heeft, zoals geur, hydratatie of textuur.

Zonnebrand mee naar het strandSchaduw

UV-straling gaat overal doorheen. Dus ook als je de hele dag onder een parasol ligt of als het bewolkt is, moet je je insmeren. Wolken laten ongeveer 80% van de uv-straling door. Sterker nog, als de zon af en toe door de wolken tevoorschijn komt heb je juist kans om flink te verbranden. De zon kaatst terug tegen de wolken waardoor je dubbel in de zon zit. Ook voor de schaduw geldt dat weerkaatsing van wit zand, het zwembad of de zee geldt dat je nog steeds zonlicht krijgt. Dus ook als je de hele dag onder een parasol ligt of als het bewolkt is moet je je nog steeds insmeren.

Poepiebruin

Als je je insmeert met zonnebrand wordt je nog steeds bruin. Veel mensen smeren zich niet in omdat ze denken dat ze dan nooit aan die mooie zongebruinde huid komen. Hier is helemaal niets van waar. Het bruinen gaat alleen wat geleidelijker en het duurt misschien wat langer, maar je kleurtje blijft wel veel langer mooi en je huid raakt niet beschadigd.

Verbranden beschadigd de huid blijvend

Elke keer als je huid verbrand, wordt de huid opnieuw beschadigd. In de verbrande huidcellen ontstaan littekens in de cellen, en hoe meer littekens, hoe groter de kans op huidkanker. Dus wat doen we? Juist: smeren, smeren en nog eens smeren!