De winter is de beste tijd van het jaar voor degene die van verrassingen houdt. De ene dag kan je heerlijk genieten van wat zonnestralen, de andere dag fiets je door de harde wind en de regen en is het erg koud. Helaas brengt dit seizoen wat irritatie en ongemak met zich mee als het gaat om je huid en je haar. Nu het volop winter is, het buiten vaak koud en nat is en we daardoor binnen massaal de verwarmingen aanzetten en warmer gaan douchen, zal ook jij gemerkt hebben dat je haren daar iets minder blij van worden. In deze tijd van het jaar is de kans groot dat je haren een stuk statischer en pluiziger zijn dan normaal. Vervelend? Ja, niets is zo irritant om meteen met een ontplofte bos haar te eindigen als je een trui aandoet. Met een paar simpele tips kun je je haar gelukkig wapenen tegen statisch, warrig en droog haar!

Hoe ontstaat statisch haar?

Voordat ik ga vertellen hoe je korte metten kunt maken met droog en statisch haar, eerst even een lesje natuurkunde. In de winter heeft je haar tijd nodig om te herstellen en het te laten wennen aan de lagere temperaturen. Koudere temperaturen zorgen automatisch voor droog en statisch haar. Doordat er tijdens de koude dagen minder vocht in de lucht zit, gaan je haarschubben verder open staan. Statisch haar ontstaat Statisch haardoor wrijving tussen positief en negatief geladen deeltjes. Wanneer je haar teveel negatief geladen deeltjes heeft, gaat het alle kanten op staan.

Dit is vooral het geval in deze tijd van het jaar. De koudere en droge lucht droogt je haar uit, net als de verwarming dat doet. Je haar krijgt dan niet voldoende vocht en droogt uit. Hoe droger je haar, hoe groter de kans op statisch haar. Vooral vrouwen met stijl en dun haar hebben hier last van. Deze factoren zijn in het voorjaar en het zomerseizoen niet aanwezig, de luchtvochtigheid is dan veel hoger. Met deze tips en trucs breng je je haar terug in topconditie!

Haarverzorging

Maak altijd gebruik van vochtinbrengende producten voor je haar. Vooral de uiteinden van je haar zijn vaak droog door het gebrek aan vocht. Een goed begin om dit tegen te gaan is het gebruik van een goede vochtinbrengende shampoo en conditioner.  Deze producten voeden je haar en zorgen ervoor dat je haar niet uitdroogt. Kies hierbij voor haarproducten op basis van siliconen. De siliconen leggen een soort schild om je haar heen en neutraliseren de elektrische lading. Het resultaat is een zachte en glanzende bos haar! Wat ik ook erg fijn vind is het gebruik van een haarmasker. Verwen je haar bij voorkeur iedere week met een haarmasker! Zo krijgt je haar net dat beetje extra verzorging wat het op dat moment nodig heeft! Vul dit eventueel aan met een haarserum. Hoe minder droog je lokken zijn, hoe beter!

De juiste temperatuur

Het is natuurlijk erg verleidelijk om extra warm water gebruiken tijdens het douchen. Ik ben hier ook schuldig aan. Je haar is hier alleen minder blij mee. Heet water droogt naast je huid, ook je haren uit. Het is veel beter om je haar te wassen met lauw water.

Styling

Qua styling van je haar zijn er ook een aantal handige trucjes die je kunt toepassen. Kam of borstel je haar niet te vaak. Wil je dit toch doen, vermijd dan zoveel mogelijk plastic kammen en borstels. Plastic maakt statisch haar nog statischer. Gebruik daarom een borstel van nylon of hout en varkenshaar of een metalen kam. Breng van tevoren een beetje haarlak op je borstel of kam aan om je haar niet te laten “springen”. Breng vervolgens je haar in model met een beetje olie (haarolie, kokosolie of olijfolie), wax of haarlak. Let op dat je niet teveel olie gebruikt, daarmee maak je je haar vetter. Gebruik het bijvoorbeeld alleen in je haarpunten. Dit werkt heel goed om je haar weerbaarder te maken tegen de negatieve lading. Vermijd styling producten met alcohol, dit kan je haar nog verder uitdrogen!

Warmte

Vermijd zoveel mogelijke apparaten als föhns, krultangen en stijltangen. Deze apparaten drogen je haar enorm uit en maken de lucht rondom je haar droger. Het gevolg is extra statisch haar. Warmte is niet goed voor je haar. Probeer je haar dus zoveel mogelijk aan de lucht te drogen. Ontkom je hier niet aan en is een föhn of stijltang voor jou onmisbaar? Spray je haar dan eerst in met een speciale heatspray ter bescherming tegen de hitte en stijl je haar bij voorkeur met een minder warme stand op je föhn, krultang of stijltang. Een andere tips is het gebruik van een apparaat waar Ionen inzitten. Deze zijn te koop in verschillende prijsklassen en zorgen ervoor dat je haar niet uitdroogt door het apparaat.

Kleding

Vrouw met statisch haar en mooi, glanzend haarKies voor zo min mogelijk synthetische kleding tijdens de herfst en winter. Synthetische kleding zorgt voor meer lading en verergert het statische effect op je haar. Vermijd daarom zo veel mogelijk stoffen als polyester nylon en wol en draag kleding en accessoires van materialen zoals katoen. Wil je toch iets van synthetisch materiaal aan? Spray er dan een beetje haarlak over!

Drogerdoekjes

Deze tip had ik nog niet eerder gehoord, maar lijkt mij er eentje om een keertje uit te proberen. Wrijf een drogerdoekje over je statische haar en het is opgelost! De drogerdoekjes zijn de doekjes die je samen met je was in de droger doet. Deze doekjes zorgen ervoor dat je kleding lekker fris ruikt en niet statisch wordt. Dubbel voordeel bij het gebruiken van deze tip, want je haren ruiken daarna ook nog eens lekker!

Van binnenuit

Niet alleen van buitenaf kun je invloed uitoefenen op droog en statisch haar, ook van binnenuit kun je er iets aan doen. Veel water drinken is niet alleen goed voor je huid en lichaam, maar ook voor je haar. Je hoofdhuid krijgt een flinke boost als je genoeg water drinkt. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Om tal van redenen is vitamine A essentieel voor het menselijk lichaam en de talkproductie. Het kan droog haar voorkomen. Vitamine A zit onder andere in fruit, groente en vis.