Het is waarschijnlijk één van onze grootste ergernissen: een vette huid. Smaken verschillen natuurlijk, maar iedereen vindt een gezonde, stralend huid mooi en belangrijk. Op een vette huid zit niemand te wachten. Toch hebben veel dames hier last van. Vooral de welbekende T-zone is een probleemgebied. Ook ik heb, helaas, van mezelf een wat vette huid. We weten dat wat we eten en drinken een aanzienlijke invloed heeft op hoe onze huid eruit ziet. En ondanks dat we er zoveel mee bezig zijn en de bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste, kunnen we nog wel wat hulp gebruiken om onze huid iets meer onder controle te krijgen. Krijg jij snel onzuiverheden en zie je er vaak shiny uit? De beste tips tegen een vette huid vind je hier! Happy skin, happy you.

Hoe is een vette huid te herkennen?

Het schijnt dat 75% van de mensen last heeft van een vettere huid. En dan met name in de leeftijdscategorie 15-20 jaar. Maar ook op latere leeftijd zijn er veel mensen die hier last van hebben. De productie van een vette huid heeft alles met de (verstoorde) hormoonhuishouding te maken. Als jij hier ook last van hebt, ben je dus niet de enige! Een vette huid glimt en is vettig op de kin, wangen, neus en voorhoofd. Het meest irritante is dat dit huidtype bijna altijd gepaard gaat met mee-eters en puistjes. Je huid produceert meer talg dan normaal, je poriën zijn duidelijk zichtbaar en soms ontstaan er onzuiverheden.

Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen om van de vetheid af te komen, aldus de professionals. Niets is vervelender dan wakker worden met een glimmend gezicht of er op een gegeven moment achter komen dat de make-up letterlijk van je gezicht afglijdt toch? Doe dus wat met de onderstaande tips, zodat jij je glimmende huid, mee-eters en puistjes gedag kunt zeggen.

Met deze tips ga je het tegen

Erger jij je ook aan je glimmende, vette, overactieve en onzuivere huid? Ik begrijp je. De vraag is hoe ga je ermee om en hoe ga je het zoveel mogelijk tegen? Een vette huid is puur genetisch. Wel kunnen productie en sommige situaties de overproductie van talg verergeren. Daarom is het belangrijk om te weten welke verzorgingsproducten goed zijn voor jouw huid en wat je verder wel en juist beter niet kunt doen. Kortom; hoe verzorg je een vette huid het beste? Hieronder de tips op een rij.

1. Eet gezond

Als eerste is het belangrijk dat je kiest voor gezonde voeding. Het mag duidelijk zijn dat slecht en vet eten ook voor een vette huid zorgt. Hetzelfde geldt voor een tekort aan vitamine B2. Vooral producten op basis van gist, bonen en noten doen veel goeds voor je huid. Let er daarnaast op of je voldoende water drinkt. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt, kan dat ook voor een vette huid zorgen. Water reinigt en hydrateert je hele lichaam.

2. Verzorgingsproducten

Misschien grijp jij, net als vele anderen, al snel naar alcohol om je huid mee te ontvetten, maar dit kun je beter niet doen. Verzorgingsproducten die alcohol bevatten kunnen je huid irriteren en dat werkt dus averechts. Resultaat: een glimmende huid, onzuiverheden, puistjes, mee-eters en andere huidproblemen kunnen hierdoor juist verergeren. Gebruik daarom huidverzorgingsproducten die salicylzuur bevatten. Bijvoorbeeld een schuimende gel.

3. Goede reiniging

Wat ook cruciaal is voor en vette huid is je gezicht grondig met warm water en een reinigende zeep reinigen. En dat het liefst twee keer per dag. Dit is super belangrijk voor het behouden van een gezonde huid en het verwijderen van overtollig talg, oliën en bacteriën die een vettige huid veroorzaken. Gebruik dus geen producten waar alchohol in zit, maar die speciaal voor een vette huid ontwikkeld zijn. Denk aan een foam- of een gelcleanser. Die reinigen je huid extra diep, zonder uit te drogen. Ideaal voor jouw huidtype dus. Gebruik na de reiniging een toner om je huid extra te herstellen. Een toner verwijdert resten van het vorige reinigingsproduct en zorgt er bovendien voor dat je huid lekker fris aanvoelt.

4. Verwen jezelf met een masker

Een standaard masker kan als gauw te veel zijn voor jouw vette of gemengde huid, maar een kalmerend sheetmasker is juist erg lekker! Zoek er eentje uit dat ingrediënten bevat die de talgproductie aanpakt, onzuiverheden verwijdert, je huid hydrateert en je poriën verfijnd. Voor een extra verkoelend en zuiverend effect, leg je het masker eerst even in de koelkast. Je huid gaat er gegarandeerd mooier van uitzien.

5. Scrubben

Het is vast heel verleidelijk om dagelijks die vettige T-zone eens lekker te gaan scrubben, om de vettigheid er als het ware vanaf te schrobben. Helaas werkt het niet zo. Te vaak scrubben kan je huid zelfs beschadigen. De meeste scrubs zijn namelijk erg agressief. Daarnaast verdwijnen de puistjes en mee-eters er niet mee. Twee tot drie keer per week is echt voldoende, maar liever nog kies je voor een zachte peeling of exfoliator. Dit zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.

6. Hydrateren

Het niet opnemen van vochtinbrengende crèmes in de beautyroutine, is een veelvoorkomende fout van dames met een vette huid. Met de reden dat de huid daardoor nog vetter wordt. Dan doe je je huid echt tekort, want ook een vettige huid heeft hydratatie nodig. Dit geldt voor de huidcellen van alle huidtype. Wanneer je een vette huid hebt, kun je het beste voor een lichte, olievrije crème gaan. Deze crèmes zijn namelijk bedoeld voor dit huidtype. Of gebruik een voedende moisturizer, die speciaal voor jullie dames gemaakt zijn. Breng de crème na de diepe reiniging aan, zodat de poriën weer kunnen sluiten. Op deze manier creëer je de juiste balans, zie jij er stralend uit en wordt je huid niet nog vetter.

7. Make-up

Een vette huid is niet prettig, vooral niet als je make-up aan wilt brengen. Gelukkig is het met een vette huid totaal niet noodzakelijk om make-up vrij rond te lopen. Een foundation kan bijvoorbeeld prima, mits deze salicylzuur bevat en olievrij is. Dit geldt ook voor andere make-up producten. Zo voorkom je dat de vetvorming gestimuleerd wordt. Bij het kiezen van je make-up kun je het beste voor matterende producten gaan, omdat deze het glimmen tegen gaan.

Begin met een primer die je make-up lang op z’n plaats zal houden. een primer voorkomt bovendien dat je huid het pigment van de make-up en het talg niet opneemt. Het functioneert dus eigenlijk als een barrière tussen je huid en de make-up. Wist je trouwens dat er een aantal foundations zijn, speciaal geschikt voor een vette huid? Last but not least: vergeet de gouden regel niet. Verwijder je make-up en reinig je gezicht altijd voordat je in bed stapt en gaat slapen.

Succes!