Het goed reinigen van je gezicht is ontzettend belangrijk. Dit moet elke dag gebeuren, ’s ochtends als je opstaat en ’s avonds voordat je naar bed gaat. 1 op de 3 Nederlandse vrouwen gebruikt geen reinigingsproducten voor haar gezicht. Tijd om daar verandering in brengen! Het belang van een schoon gezicht kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Een “vies” gezicht kan leiden tot een onzuivere huid en op termijn zelfs tot vroegtijdige huidveroudering. Om je huid gezond te houden moet je dus goed reinigen. Reinig jij je gezicht op de juiste manier? Het lijkt een eenvoudig klusje, maar dat kan nogal eens vies tegenvallen. Als je je gezicht niet goed reinigt, heeft het ook helemaal geen zin om de volgende ochtend een crème op te smeren. Ik heb een stappenplan samengesteld om je huid optimaal te reinigen, verzorgen en te laten stralen!

Stappenplan

Effectieve gezichtsverzorging begint met een schone huid. Zweet, stof- en vuildeeltjes, talg, make-up, dode huidcellen en andere onzuiverheden moeten verwijderd worden zodat je verzorgingsproduct je huid optimaal kan voeden. In de ochtend is het de ideale manier om jezelf klaar te stomen voor de nieuwe dag. Gedurende de dag pik je een hoop viezigheden op die je poriën kunnen verstoppen. Daarom is het ook een pre dat je ook voor het slapen gaan je gezicht nog even grondig wast.

Je huid met alleen water en zeep reinigen is niet de juiste manier. Als je je gezicht met zeep of andere schuimende reinigers was, kan je huid heel erg uitdrogen omdat er vocht aan je huid wordt onttrokken. Water is wel onmisbaar, maar gebruik daar een goede reiniger bij. Maar hoe reinig je je gezicht nu het beste en welke volgorde moet je aanhouden voor de perfecte gezichtsverzorging? Gezicht wassenHieronder vind je een handig stappenplan. Zorg ervoor dat je deze stappen onder de knie krijgt en dat het een routine voor je wordt. Zo hoef jij het nooit meer over te slaan en kom jij de dag stralend door!

Stap 1: de juiste producten

Als eerste is het belangrijk dat je de juiste reinigingsproducten hebt. Het verzorgingsproduct dat jij gebruikt moet een goede match zijn met je huid. Kies daarom een product dat past bij jouw huidtype. Ga niet voor een te milde, maar ook niet voor een te heftige reinigingsmelk. Als je gezichtsreiniging te mild is, maar je vaak twee keer je gezicht wassen voordat al het vuil eraf is. Wanneer je kiest voor een te heftige variant kan je gezicht na het droog deppen gespannen aanvoelen, rood kleuren en schilfers vertonen. Het meest ideale product zonder je huid uit te drogen is een milde en hydraterende olie. Andere reinigingsproducten die je kunt gebruiken zijn: reinigingscrème, micellair water en bijvoorbeeld een zeepvrije facewash. Heb jij een hele droge huid? Let er dan op dat je een product kiest die hiervoor goed is. Hetzelfde geldt voor een gevoelige, huid en een vermoeide huid.

Stap 2: handen wassen

Voordat je je gezicht gaan reinigen, moet je eerst je handen wassen. Je wilt natuurlijk niet dat je de bacteriën en het vuil op je handen in op je gezicht wrijft. Met een handzeep verwijder je het grootst deel van de bacteriën.

Stap 3: watertemperatuur

Tijdens je facewash is de temperatuur van het water van groot belang. Te warm water kan je huid irriteren, maar ook koud water is af te raden. Vooral je last hebt van couperose. Zit je te ver naast de juiste temperatuur? Dan kunnen zelfs je haarvaten in je huid breken. Lauw water is de beste optie om je huid mee te reinigen.

Stap 4: gezicht wassen

Het beste is om je gezicht twee keer per dag goed schoon te maken, ’s ochtends en ’s avonds. Zorg ervoor dat alle make-up van je huid is verwijderd. Maak je gezicht een beetje vochtig met lauwwarm water voordat je het reinigingsproduct aanbrengt. Breng nooit een gezichtsreiniger aan zonder eerst je gezicht vochtig te hebben gemaakt.

Stap 5: gezichtsreiniger aanbrengen

Gebruik een milde reiniger voor het reinigen van je gezicht. Deze droogt je huid niet uit. Breng de reinigingscrème, facewash of reinigingsmelk aan met je vingertoppen door zachte, draaibewegingen te maken. Wrijf niet te hard, want je huid is gevoelig. Wees vooral voorzichtig bij het gebied rondom je ogen en lippen. Neem de vochtige huid af met een wettenschijfje, zodat alle make-upresten verwijderd zijn. Gebruik geen washandje of ander doekje bij het reinigen van je gezicht. Die zijn al gauw te ruw.

Stap 6: afspoelen

Heb je je huid goed schoon gemaakt? Spoel de crème of facewash dan grondig van je gezicht af. Een reinigingsmelk verwijder je met een vochtig watje, waarna je met een schoon wattenschijfje een toner of tonic op je gezicht aanbrengt. Dit brengt de pH-waarde van je huid weer in balans. Zorg ervoor dat alle restanten van het reinigingsproduct van je gezicht verwijderd zijn. Als er restjes Gezicht droog deppenachterblijven kan dit op den duur zorgen voor irritaties en uitdroging. Gebruik je micellair water? Dit hoef je niet na te spoelen.

Stap 7: deppen

Dep je gezicht na het wassen droog met een schone handdoek. Wrijf de handdoek niet hard heen en weer, maar dep rustig op je gezicht. Deppen is veel huidvriendelijker.

Stap 8: verzorging

Je gezicht is nu echt schoon! Verzorgingsproducten worden nu beter opgenomen door je huid. Breng na het reinigen direct een vochtinbrengende crème aan. Dit houdt de vochtigheid van je huid in balans. Gebruik ’s ochtends bij voorkeur een dagcrème met beschermende ingrediënten en ’s avonds een nachtcrème met voedende en herstellende werkstoffen. Lekker smeren dus! Zorg dat je overdag iets gebruikt met een spf. Breng de crème zachtjes met je vingertoppen aan. Als je de crèmes hebt aangebracht hoort je huid zacht en fijn aan te voelen, niet droog of branderig Als dit het geval is, is het verstandig een andere product te gebruiken.

Als je je huid iets extra’s mee wil geven, kun je je gezicht verwennen met een scrub. Een scrub verwijdert de dode huidvellen en zorgt voor een zachte huid. Wees hier zuinig mee en doe dit maximaal twee keer per week. Wanneer je té vaak scrubt, kan dit ook de nieuwe huidlaag verwijderen en uitdrogen.

Succes!