Iedereen weet wel dat de winter niet bepaald het beste seizoen is voor je huid. Je huid wordt droog en geïrriteerd, allemaal veroorzaakt door de koude buitenlucht en de droge, warme lucht binnen. Dit kan je natuurlijk te lijf gaan met een goede vochtinbrengende crème, maar er zijn ook bepaalde superfoods die een droge huid kunnen helpen herstellen en beschermen van binnenuit. Veel superfoods hebben dankzij bepaalde voedingsstoffen als mineralen, omega vetten, antioxidanten en vitaminen een goede invloed op je huid. Dit is misschien zelfs wel belangrijker dan crèmes. Gezonde voeding draagt namelijk effectief bij aan een gezonde huid. Wordt jouw huid in de winter ook altijd droog? Dan kan je huid zeker een oppepper gebruiken! In deze blog geef ik je een overzichtje van 9 superfoods! Lees je mee?

Water

Dit staat met stip op één! Het beste ingrediënt voor een stralende huid is water. Hoe meer water je drinkt, hoe meer afvalstoffen je afvoert en dat komt de gezonde gloed van je huid ten goede. Als je niet voldoende water drinkt, is dit goed terug te zien in je huid. Heb jij last van een droge huid? Zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg water drinkt. Als je geen water drinkt, kun je groene thee het beste als vervanger zien. Warm of koud, dat maakt niet uit.

SuperfoodsEieren

Eieren bevatten behoorlijk wat voedingsstoffen die zorgen voor skinboosting. Ze zitten vol goede voedingsstoffen als vitamine A, D, E, B5 en zink. Kom maar op met dat gladde huidje!

(Zoete) aardappel

De zoete aardappel bevatten een hoge dosis aan huidbeschermende voedingsstoffen, als vitamine A en bètacaroteen. Vitamine A helpt bij het herstellen van je huid en bètacaroteen verstevigt de beschermlaag van je huid. Het resultaat? Je huid blijft goed gehydrateerd en je huidcellen krijgen een flinke boost! Iets wat je huid goed kan gebruiken tijdens het winterseizoen.

Boerenkool

Je zou het misschien niet denken, maar boerenkool is dé remedie bij een droge winterhuid. Slechts een handvol van deze groene groente bevat al je dagelijkse dosis vitamine A en vitamine C. Vitamine A is goed voor huid herstel, vitamine C voor een stevigere huid. Er is uitgewezen dat een eetpatroon rijk aan vitamine C ervoor zorgt dat je minder rimpels en een minder droge huid krijgt.

Zalm

De essentiële vetzuren ondersteunen het herstellend vermogen van je huid. Omega 3 is de zogenoemde “goede vet”. Deze goede vet helpt je huid om meer vocht vast te houden. Omega 3 vindt je in zalm, maar ook in andere vissoorten als makreel, tonijn en sardientjes. Een goede portie zalm helpt je dus om een gehydrateerd huidje te krijgen! Houdt je niet van vis? Gebruik dan lijnzaad. Hier zit ook omega 3 in. Mix lijnzaad bijvoorbeeld door je yoghurt, kwark of andere gerechten en krijg als bonus een betere stoelgang.

Granaatappelpitjes

Wist jij dat een granaatappel hartstikke gezond is? De pitjes in een granaatappel zitten namelijk boordevol antioxidanten. Deze antioxidanten heb je weer nodig voor een mooie huid. Vaak eet je in de winter minder fruit en groenten dan in de zomer. Hierdoor krijg je al snel minder antioxidanten binnen, terwijl ze wel erg belangrijk voor je huid zijn! Deze voedingsstoffen beschermen je huid namelijk tegen irritatie en zonlicht. Daarnaast stimuleren ze je doorbloeding en breken ze collageen af, waardoor je minder snel rimpels krijgt.

Avocados

Gezonde huid door superfoodsDeze romige vrucht is óveral goed voor, ook voor je huid! De avocado barst van de onverzadigde enkelvoudige vetten, die je huid van binnenuit voeden en minder droog maken. Daarnaast bevat de avocado goede antioxidanten en vitamine C en E. De huid profiteert dus heel goed van een avocado.

Walnoten

Naast vis en lijnzaad(olie) zijn ook walnoten een goede bron van omega 3-vetzuren en één van de superfoods. Daarnaast zitten walnoten ook vol met ALA (alpha-linolenic-acid). Beide voedingsstoffen staan erom bekend dat ze je huidcellen beschermen en verstevigen door vocht vast te houden. Ook andere (ongezouten en ongebrande) noten zijn goed om toe te voegen aan je voedingspatroon, maar walnoten bevatten bijna twee keer de hoeveelheid antioxidanten dan de andere soorten noten. Ze zijn rijk aan proteïne en vezels en houden je huid soepel.

Havermout

Heeft havermout een goede invloed op je huid? Jazeker! Zeker als je snel last hebt van puistjes of een droge huid. Het heeft een reinigende en voedende werking. Havermout bevat namelijk zetmeel en dit absorbeert overtollige olie én geeft een gevoelige huid tegelijkertijd meer rust. En havermout is ook nog eens hartstikke hip! Het heeft de afgelopen tijd een comeback gemaakt en dat is dus niet voor niets. Maak er ’s ochtends een heerlijk vullend ontbijtje van met (amandel)melk of maak er een maskertje van. Dit kun je heel eenvoudig doen door driekwart kopje havermout in een pannetje te koken met water. Laat dit vervolgens afkoelen en giet er vervolgens flink wat honing doorheen, ongeveer een kopje. Breng het maskertje aan op je huid en laat het drogen en was het na ongeveer 15 minuutjes van je gezicht met lauwwarm water. Je huid krijgt er absoluut een boost van!

Welke superfoods gebruik jij?