Reinig jij je gezicht op een goede manier? Het reinigen van je gezicht lijkt het makkelijkste onderdeel van je beauty routine, toch kun je veel verkeerd doen. Het is belangrijk om je gezicht ’s ochtends en ook ’s avonds zorgvuldig te reinigen. Maar zorg er wel voor dat je dit op een goede manier doet. Verkeerde gewoonten kunnen namelijk leiden tot vervelende klachten die je juist probeert te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een doffe, droge, vette, onrustige of geïrriteerde huid. En als je je gezicht niet goed reinigt, heeft het ook helemaal geen zin om de volgende ochtend een crème of serum op te smeren. Het dagelijks efficiënt en effectief schoonmaken van je huid is dus van cruciaal belang om een mooie en gezonde huid te behouden.

Om er zeker van te zijn dat jij het voortaan wel goed doet, vertel ik je in deze blog hoe je nou eigenlijk het beste je huid kunt reinigen. Met onderstaand stappenplan leer je je huid optimaal te reinigen, te verzorgen en te laten stralen! Do i need to say more?

Stap 1: Kies voor het juiste productReinigingsproducten

Was je gezicht 2x per dag. In de ochtend en ’s avonds, voordat je naar bed gaat. Hoe je je gezicht dan het beste reinigt? Alleen met zeep en water is in ieder geval niet de juiste manier! Zeep of andere schuimende reinigers kunnen je huid erg uitdrogen, omdat er veel vocht wordt onttrokken. Water is daarentegen wél onmisbaar. Het product dat je gebruikt om je gezicht schoon te maken moet een goede match met je huidtype zijn, je huid niet uitdrogen en pH neutraal zijn.

Een goede reiniger verwijdert al het vuil, zweet en make-up van je gezicht, waarbij gezonde cellen en natuurlijke oliën zo veel mogelijk gespaard blijven, en je huid toch goed gereinigd wordt. De juiste facewash is niet te mild, maar ook niet te heftig. Was eerst je handen, voordat je het reinigingsproduct aanbrengt. Je wilt namelijk niet dat je de bacteriën op je handen, en dat zijn er een hele hoop, in je gezicht wrijft tijdens het reinigen.

Stap 2: Lauwwarm water

De juiste watertemperatuur is van groot belang tijdens een facewash. Te koud of te warm water zal je huid gaan irriteren. Voor het beste resultaat kies je voor lauwwarm water, zodat je huid niet uitdroogt. Warm water voelt misschien fijn aan op je gezicht, maar het kan de natuurlijke en beschermende oliën in je huid aantasten. Dit kan een overproductie van talg en een uitdrogende huid tot gevolg hebben. Lauwwarm water is zeer effectief en zacht tijdens het reinigen en dat is precies wat je nodig hebt toch?

Stap 3: Aanbrengen

Breng het product met je vingertoppen aan door zachte draaibewegingen te maken. Wrijf niet te hard, want je huid is gevoelig. Vooral rondom je ogen moet je voorzichtig zijn. Breng overigens nooit een gezichtsreiniger aan zonder eerst je gezicht vochtig te hebben gemaakt. Te dikke lotion, melk of andere substanties kun je het beste met een beetje water verdunnen. Breng reinigingsproducten altijd met je handen, Gezicht wassen met lauwwarm waterwant een washandje is al gauw te ruw. Daarnaast kun je ook beter geen tissues, watjes of sponsjes gebruiken om je gezicht te reinigen. Hiermee verstop je juist de poriën en maak je ze niet goed schoon.

Stap 4: Afspoelen

Na het reinigen is het van groot belang dat je je gezicht goed afspoelt. Sla je dit over dan kunnen de poriën verstopt raken en droogt je huid (weer) uit. Spoel je gezicht na het wassen dus goed af met lauwwarm water, ook wanneer je ’s ochtends haast hebt of ’s avonds moe bent en het liefst rechtstreeks naar bed gaat. Zorg dat alle restanten van het reinigingsproduct van je gezicht worden verwijderd. Wanneer dit achterblijft, kan het op den duur voor irritaties zorgen.

Stap 5: Gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid? Doe je gezicht dan een plezier en vermijd mogelijk irriterende kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen als parabenen. Natrium lauryl sulfaat is ook een belangrijke om te omzeilen. Dit wordt vaak gebruikt om oppervlakkig vuil mee te reinigen, maar het is gebleken dat dit ook een veelvoorkomende oorzaak van irritaties en allergische reacties is. Controleer daarom voor aankoop altijd de ingrediëntenlijst. Micellair water is een goede optie, want dit transparanten en zuivere water reinigt en verkwikt, maar tast de opperhuid niet aan.

Gezichtsscrub na reinigingStap 6: Droog deppen

Dep je huid, tot slot, droog met een tissue of een schone, zachte handdoek of gastendoekje. Bij het afdrogen van je huid is het belangrijk dat je niet wrijft, maar droogt dept. Soms is het fijn om je gezicht even stevig af te drogen, maar het gevaar hierbij is dat je de elasticiteit van je gezicht kapot trekt.

Stap 6: Scrubben

Scrubben is een belangrijk onderdeel van je gezichtsreiniging. Van een regelmatige scrub wordt je huid egaler en mooier bruin. Daarnaast zorgt scrubben er ook voor dat je huid diep wordt gereinigd doordat de dode huidcellen verwijderd worden. Hierdoor maak je je poriën goed schuin, worden onzuiverheden verwijderd en komt er onder de oude huid een nieuwe, glanzende huidlaag tevoorschijn. Scrubben moet je alleen niet te vaak doen. Wanneer je dit té regelmatig doet kan het juist de nieuwe huidlaag verwijderen en uitdrogen. Scrub je gezicht daarom alleen als het nodig is, en zeker niet vaker dan twee keer per week. Gebruik hiervoor een product dat niet al te grof is en scrub alleen die delen van je gezicht die het nodig hebben.

Stap 7: Gebruik een gezichtstonic of toner

De volgende, belangrijke, stap is het gebruik van een tonic of toner. Verwen je gezichtshuid na het gebruik van een reinigingsmelk of -gel en na afloop van een scrubbeurt altijd met een verkoelende tonic of toner. Deze producten bevatten waardevolle voedingsstoffen voor je huid en herstellen de zuurgraad. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat de werkstoffen in je gezichtsverzorging beter hun werken kunnen doen. Sla deze stap Smeren na gezicht reinigendus niet over.

Stap 9: Smeren maar

Nu je huid helemaal schoon is, wil je hem ook goed beschermen. Dit doe je met een serum of crème. Breng de crème en/of het serum direct na het gebruik van een tonic of toner aan, zodat de werkende stoffen optimaal geabsorbeerd kunnen worden. Met een vochtinbrengende crème zorg je dat je huid goed gehydrateerd blijft, waardoor de vochtigheid van je huid in balans blijft. Er wordt onderscheid gemaakt in dag- en nachtcrème. Overdag kun je het beste kiezen voor een crème waar ook SPF in zit, om je huid te beschermen tegen UV stralen. ’s Avonds kun je beter kiezen voor een extra voedende crème.

Een gezichtsserum is meestal een dunne, sterk geconcentreerde lichte emulsie die je goed kan gebruiken naast je bestaande dag- en nachtverzorging. Een serum kan verschillende problemen aanpakken. Een kalmerend serum brengt je huid bijvoorbeeld tot rust en een liftend serum maakt je huid steviger. De meeste serums zorgen voor een verbeterde huidconditie, in principe heb je dus genoeg aan één soort serum. En ook bij deze stap geldt: zachtjes met je vingertoppen aanbrengen.

Wat is volgens jou dé tip om je huid perfect te reinigen?