Zee, zon, zout, wind, chloor….Je haar heeft het ’s zomers zwaar te verduren en protesteert maar al te graag tegen alle ontberingen met een dof, dor en droog aanzien. Door de zon raakt je haar sneller uitgedroogd, het chloor beschadigd je haar het zeezout maakt het stug. En gebruik van een stijltang, föhn en styling producten maken het er ook niet beter op. Ben jij, net als ik uitgerust en helemaal relaxt teruggekomen van vakantie, maar schreeuwt je haar het uit van ellende? Maak dan niet meteen een afspraak met je kapper om er rigoureus de schaar in te laten zetten. Las eerst even een rustpauze in, knippen kan altijd nog. Het is tijd voor een oppepper voor je haar. Ik heb een aantal tips voor je waarmee jij je gezonde en glanzende lokken weer terug krijgt na een zonnige vakantie! Als je haar maar goed zit toch?

Shampoo en conditioner

Op vakantie was je je haar waarschijnlijk vaker dan gebruikelijk. Het is heerlijk om je haren te wassen na een dagje zon, zee en strand, zodat je ’s avonds weer op je mooist de deur uit kan. Probeer na die tijd je haar wat minder vaak te wassen. Te vaak je haar wassen met shampoo zorgt ervoor dat je haarschubben niet meer goed kunnen sluiten. Gevolg hiervan is dat je haar er droog uit blijft zien en dat wil je natuurlijk niet. Probeer het wassen daarom zo lang mogelijk uit te stellen.

Haarmasker voor glanzende harenZorg er daarnaast voor dat je genoeg conditioner gebruikt als je je haar wast. Conditioner zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten en je haar er weer glanzend en verzorgd uit gaat zien. Een extra tip is om je conditioner met koud of lauw water uit te spoelen. Kies voor het wassen van je haar altijd voor verzorgende producten die bij jouw type haar passen. De beste producten voor je haar vind je nog altijd bij de kapper. Het kost wel wat meer, maar zo werk je wel gerichter aan de kwaliteit van je haar.

Een shampoo met keratine bijvoorbeeld. Dit is een milde shampoo die het haar intensief voedt en glans geeft en zorgt voor hydratatie. Keratine zorgt er ook voor dat je je haar makkelijk kan doorkammen en beschermt het haar tegen afbreken, daarnaast beschermt en herstelt het je haarstructuur.

Olijfolie

Olijfolie is een top middeltje om weer prachtige, gezonde lokken te krijgen. In olijfolie zitten alleen natuurlijke producten, waardoor dit erg goed is voor je haar. Je haar wordt er dit, sterk en glanzend van. De olie dringt tot diep in het haar door en maakt het van binnenuit sterker. Slechts een paar druppeltjes olijfolie in je haar masseren is al voldoende. Smeer voordat je gaat slapen wat olijfolie in je haar en was het de volgende dag goed uit, anders blijft het vettig. Wikkel wel een handdoek om je hoofd of leg een handdoek over je kussen, anders wordt je kussen erg vies.

Maskertjes

Je haar is de afgelopen tijd heel wat tekort gekomen. Verwen je haren daarom met een verzorgend masker. Breng na het wassen van je haren een voedend masker aan. Laat het masker de hele nacht intrekken, indien mogelijk. Zo dringt het masker door tot in de puntjes. Spoel het maskers de volgende ochtend uit met koud water. Wil je liever niet slapen met een masker in je haar? Laat het masker dan 20 minuten intrekken en spoel het vervolgens uit. Je haar gaat hier weer mooi van glanzen!

Vergeet je hoofdhuid niet

Haartools voor glanzende harenNiet alleen je haar, maar ook je hoofdhuid heeft te lijden gehad tijdens het zomerseizoen. Je hoofdhuid kan daarom ook wel extra verzorging gebruiken. Masseer je hoofdhuid tijdens het wassen van je haar grondig om dode huidcellen zo goed mogelijk te verwijderen en de bloedcirculatie te stimuleren. Er zijn zelfs scrubs voor je hoofdhuid beschikbaar die vooral na een zomervakantie wonderen kunnen verrichten. Een andere tip is het gebruik van de juiste haar producten. Gebruik producten die niet alleen goed zijn voor je haar, maar ook zacht voor je hoofdhuid.

Voeding

Ook voeding zorgt ervoor dat je haar meer zal glanzen en er gezonder uitziet. Wil jij dat je haarbos er op de lange termijn beter uit gaat zien en niet alleen nu? Eet dan gezond. Gevarieerd eten is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je uierlijk. Je haar wordt veel gezonder door het eten van bijvoorbeeld noten, zaden en groenten. Doordat deze voedingsmiddelen vol zitten met gezonde vitamines en mineralen, wordt je haar sterker en dikker.

Stijl- en krultang

Dat je je haar met een stijltang kunt stijlen is natuurlijk logisch, maar pas op met de hitte van het apparaat. Het is erg belangrijk je haar te beschermen tegen de hitte, omdat de warmte van een stijl- of krultang je haar beschadigt en uitdroogt. Heb je last van dof of pluizig haar en kun je echt niet laten een stijltang te gebruiken? Style je haar dan met koude lucht middels een föhn of zet je stijltang op de laagste temperatuur. Het duurt wat langer en misschien zit je haar wat minder perfect, maar je lokken en hoofdhuid varen er wel bij. Je haren kan je ook krullen door te vlechten of papilotten te gebruiken. Is het onvermijdelijk en wil je toch een hete stijl- of krultang gebruiken? Geef je haren dan altijd de dag erna rust.

Borstelen

Zelf vergeet ik ’s ochtends in alle haast nog wel eens mijn haar goed te borstelen. Herkenbaar? Toch is dit wel belangrijk. Het is natuurlijk niet gek dat je haar niet goed zit, als je er alleen maar even snel een borstel doorheen haalt..Geef je haar wat extra aandacht en borstel het ’s ochtends én voor het slapen gaan goed door. Koop een borstel van natuurlijk materiaal voor mooi glanzend haar. Synthetische borstel zijn dan wel goedkoper, maar ook harder en daardoor slechter voor je haar.

Haar knippen - glanzende harenDe kapper

Trekt je haar na een tijdje rust en extra goede verzorging niet bij? Plan dan een afspraak in bij de kapper om even heerlijk verwend te worden en om die dode puntjes af te knippen. Ook al maakt een knipbeurt je haar niet sterker, het geeft je coupe wel weer een boost en een frisse uitstraling. Blijf je lokken daarna goed verzorgen.

Slaap met je haar vast

Een laatste goede tip is je haar vast te dragen tijdens het slapen. Wanneer je met je haar vast slaapt, denk aan een vlecht, staart of knot is er minder wrijving tussen je haar en blijven je haarschubben heel. Je zult gelijk merken dat je haar meer glanst als je de volgende ochtend wakker wordt.