Je hebt je er vast wel eens schuldig aangemaakt: gaan slapen zonder je make-up te verwijderen. Na een avondje stappen direct je bed in ploffen is nogal verleidelijk. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de vrouwen gemiddeld twee keer per week vergeet haar make-up te verwijderen voor het slapen gaan. Het is mij zeker weleens overkomen, maar het blijkt schadelijker voor de huid te zijn dan ik wist. Wist jij dat met make-up op slapen slecht voor je is? Hoe vaker je slaapt met make-up op, hoe groter de kans op beschadiging van je huid. Waarom? Ik ga jullie vertellen waarom je beter niet met make-up op kunt gaan slapen.

Geïrriteerde ogen

vrouw make-up verwijderenDoordat je ’s nachts als je slaapt niet zo vaak met je ogen knippert, gaat je make-up sneller in je ogen zitten. Dit heeft irritatie van de ogen tot gevolg en is oorzaak nummer één van afgebroken wimpers. Wanneer je dus langdurig je make-up niet of juist slecht verwijderd, kun je allergieën en oogontstekingen krijgen.

Mocht jij altijd gaan slapen met mascara, oogpotlood of eyeliner op, stop daar dan meteen mee! De mascara, oogpotlood of eyeliner die je ’s nachts onopgemerkt in je ogen wrijft kan behoorlijk gaan irriteren. Mascara verstopt namelijk de follikels en zorgen daarmee voor irritatie op de huid.  De zwelling die dan op kan treden kan leiden tot blefarites en conjunctivitis. Blefarites is een ontsteking aan je oogleden en conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies van je oog. Met mascara slapen is ook slecht omdat de mascara daardoor zo hard wordt dat je wimpers tijdens je slaap kunnen afbreken. En wanneer je je mascara er te lang op laat zitten, kunnen je wimperharen meegetrokken worden als je het eraf haalt met een watje

Oogontsteking is een veel voorkomend gevolg van het slapen met oogmake-up op. Nooit meer slapen met mascara, oogpotlood of eyeliner op dus!

Huidproblemen

Dit je regelmatig je make-up te laten zitten als je gaat slapen kun je last krijgen van eczeem, acne en pijnlijke ooginfecties. Óf in het ergste geval kan dat zelfs voor veroudering van de huid zorgen. Onze huid staat elke dag bloot aan bacteriën, milieuverontreinigende stoffen, schimmels en mijten die vastplakken aan de make-up. Ja, je voelt ‘m nu vast al wel aankomen: wanneer je je make-up niet verwijdert voor het slagen gaan, dringen het vuil, de stof en de vrije radicalen dieper je huid binnen en brengen daardoor veel schade aan. Denk hierbij aan afbraak van collageen, verstopte poriën, acne, pigmentatie, dofheid, uitdroging van de huid, rimpelvorming en gesprongen aders.

Veroudering

gezicht reinigenAls je je make-up ’s avonds niet verwijdert voordat je naar bed gaat, verouderd jouw huid met maar liefst zeven dagen! Zoals eerder al aangegeven versnel je hiermee het verouderingsproces van de huid. Foundation wordt bijvoorbeeld vaak dik aangebracht op bijvoorbeeld een dagcrème. Deze laag wordt blootgesteld aan natuurlijke processen van de huid, maar ook aan de schadelijke stoffen. Dit kan ervoor zorgen dat microcirculatie tegen wordt gegaan. Microcirculatie helpt de huid vernieuwen. De cel vernieuwing, die normaal gesproken ’s nachts plaatsvindt, wordt belemmerd door de make-up, foundation, die op je huid zit. Dit kan leiden tot afbraak van collageen, wat weer leidt tot rimpels, verslappen van de huid en verstopte poriën. De huid veroudert daardoor vroegtijdig en daar wordt niemand blij van!

Het reinigen van je gezicht is daarom dus van cruciaal belang. Niet alleen om je make-up te verwijderen, maar ook om je gezicht te ontdoen van al het vuil dat zich na een dag heeft opgehoopt. Zorg er dus voor dat je je make-up er altijd goed afhaalt, ook al ben je nog zo lui of moe!