Wat gebruik jij het eerst, shampoo of conditioner? Haren wassen is een bekend ritueel waarbij je gebruik maakt van shampoo, conditioner en eventueel een haarmasker. Eerst was je je haren, daarna verzorg je je lokken met conditioner. Het is een ingebakken volgorde die bijna iedereen hetzelfde doet. We gaan er al jaren vanuit dat deze volgorde de juiste is, want zo staat het immer ook op de verpakkingen.  Maar blijkbaar is dit niet zo. Steeds meer haarstylisten en haarverzorgingsmerken draaien het om, eerst conditioner en dan shampoo. Maar wat gebeurt er als je deze volgorde om zou draaien? Deze nieuwe volgorde wordt ook wel “The Reverse Wash System” genoemd. Doen we het dan allemaal verkeerd? Waarom wordt de volgorde omgedraaid en wat zijn de voordelen?

Producten voor haren wassenHoe werkt het?

In de Verenigde Staten zijn ze helemaal in de ban van het haar wassen in de omgekeerde volgorde. Voordat je je haar gaat wassen met shampoo, breng je eerst de conditioner aan. Als je eerste de shampoo gebruikt en daarna de crèmespoeling krijg je nooit alles uitgespoeld met water. De crèmespoeling die in je haar achterblijft zorgt voor zwaar en futloos haar. Door te beginnen met conditioner sluit je je haarschubben voordat je de shampoo aanbrengt. Hierdoor wordt je haar beter beschermd en wordt het ook minder vet. Je haar eerst voeden met conditioner en het daarna te wassen, zorgt er ook voor dat je haar niet zwaarder wordt. Deze methode werkt voor zowel fijn als dikker haar.

Zo werkt het haar wassen volgens de reverse-methode:

  • Breng de conditioner aan in het gehele haar. Als je eerst de conditioner alleen in de uiteinden van het haar smeerde, breng je het nu aan van de wortel tot in de puntjes van je lokken.
  • Laat de conditioner vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens uit
  • Was je haar met shampoo en spoel vervolgens alles uit

De voordelen

Doordat je de vettige crèmespoeling er weer uitwast met shampoo, gaan je lokken er ook minder snel vet uit gaan zien. Er blijven geen restjes conditioner meer achter in het haar. Deze restjes Haren föhnenmaken je haar futloos. Maar dat zijn niet de enige voordelen. De crèmespoeling geeft een soort primer aan je haar, waardoor je de hoeveelheid shampoo gelijkmatiger en makkelijker over het haar kunt verdelen. Daarnaast beschadigt je haar minder, zorgt het ervoor dat je haar meer volume krijgt, mooi glanst en je haar blijft na een föhnsessie veel langer in model zitten. Je haar zit veel beter, is schoner en veerkrachtiger!

Bevalt het?

De reverse methode moest ik natuurlijk even uitproberen, want ik was erg nieuwsgierig. Mijn haar voelt na het andersom wassen heel fijn en schoon aan. Het is nu minder slap en futloos. Mijn haar heeft meer volume, glanst meer en blijft veel beter zitten. Daar ben ik erg blij mee! Inmiddels heb ik mijn volgorde bij het wassen van mijn haar aangepast en was ik mijn haren volgens de reverse-methode!

Ga jij het proberen?