Je gebruikt het elke dag. Het ontklit je haar en helpt je haar glad te maken en volume te creëren. Ik heb het natuurlijk over de haarborstel. Een (goede) haarborstel is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Het zorgt ervoor dat je haar er gezond en glanzend uitziet en helpt je met het bereiken van de gewenste look. Een slechte haarborstel kan je kapsel verpesten en zelfs beschadigen. Het is niet gemakkelijk om de juiste borstel te vinden. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten haarborstels op de markt dat het soms lastig kiezen is. Om de juiste keuze te maken, moet je weten welke borstels er zijn en welke wat precies doet. Iedere haarborstel heeft een andere specialiteit. Welke borstel het meest geschikt is voor jouw haar, hangt af van je haartype en waar je de borstel voor wilt gebruiken. Ik ga je hier wat meer over vertellen!

Verschillende soorten haarborstels - haarborstelRuime keuze

Om de juiste keuze te maken, moet je weten welke borstels er zijn en welke borstel wat doet. De ene borstel maakt je haar steil, terwijl de andere borstel bijvoorbeeld voor volume en zelfs slag kan zorgen. Het gebruik van de juiste borstel is essentieel voor de verzorging van je haar. Naast het soort borstel, zijn ook de specifieke eigenschappen van het haar belangrijk. Steil of krullend, fijn of dik, weerbarstig of juist gemakkelijk in model te brengen? Als je bijvoorbeeld een borstel hebt met ruwe, stugge haren en je hebt zelf fijn haar, dan kan het haar door het borstelen afbreken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Houd daarom bij de keuze van een borstel ook altijd rekening met je haartype. Wat je met een borstel doet en hoe je ermee omgaat, bepaalt in grote mate welke borstel goed bij jou past.

Anti-klit borstel

Heb jij vaak last van klitten in het haar? Gebruik dan de zogenaamde anti-klitborstel, de Tangle Teezer. Deze borstel  is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van klitten uit het haar. Deze zachte, synthetische borstel glijdt eenvoudig en soepel door je haar zonder je haar te beschadigen. Deze borstel heeft stevige tanden, waardoor hij minder aan te raden is voor fijn haar. Na het wassen is de borstel vooral bij lang haar heel praktisch. Probeer de Tangle Teezer een keer uit en ervaar het effect. Deze borstel is ook in een kleinere versie verkrijgbaar, zodat je ‘m handig mee kunt nemen in je tas!

Ventborstel

Bij de ventborstel zitten de pennen nauw naast elkaar. Hierdoor kan je je haar makkelijker in bedwang houden. Deze borstels zijn luchtdoorlatend en daardoor ideaal om het haar bij het föhnen snel “voor” te drogen. Ook voor het stylen van de haargrens kun je het beste een ventborstel gebruiken. Dit type haarborstel zorgt ervoor dat het haar dicht tegen elkaar gaat zitten en dat het haar zacht en klitvrij aanvoelt. De ventborstel is geschikt voor ieder haartype, maar vooral bij lang, vol haar is dit een hele goede borstel.

Ronde borstel

De ronde haarborstel is erg geschikt is om het haar bij het föhnen volume, elasticiteit, dynamiek, volume en een gezonde glans te geven. Het midden van de ronde borstel is gemaakt van hittegeleidend materiaal dat opwarmt tijdens het föhnen. Hierdoor wordt je haar tijdens het föhnen sneller droog en kun je het gemakkelijk in model brengen. Deze haarborstel is in verschillende diktes verkrijgbaar. De kleine variant wordt gebruikt om krullen of slag in je haar te maken, de grote variant maakt het haar glad en zacht. De ronde borstel kan bij elk haartype gebruikt worden.

Vlakke, ovale borstel

Vrouw haar aan het borstelen - haarborstelDe ovale haarborstel heeft een zacht kussen, waardoor de pennen zacht aanvoelen. Met deze soort borstel kun je je haar kammen en de klitten voorzichtig uitborstelen. Het maakt het haar zacht en steiler. Als er op de borstelpennen kleine rubberen puntjes zitten, is de borstel ook geschikt voor een massage van de hoofdhuid. Dat geeft je haar wat extra glans. Voor het echte stylen gebruik je een speciale borstel. De vlakke, ovale borstel is geschikt voor niet te dik halflang tot lang haar.

Paddle borstel – stijl haar

De paddle borstels hebben kleine tot gemiddelde pennen die uit een zacht kussen komen en zijn geschikt om de klitten uit je haar te krijgen, natuurlijk steil haar glad te maken en je hoofdhuid mee te masseren. Vanwege de vorm worden deze haarborstels ook wel “kussenborstels” genoemd. Het kussen bij deze borstels met een platte basis, zorgt ervoor dat de haartjes meebewegen met de vorm van je hoofd. Op deze manier beschadigt je haar zo min mogelijk. De paddle borstel is geschikt voor dik halflang tot lang haar.

Borstelen maar!