Heb jij al één of meerdere verkoudheden en/of griepjes moeten doorstaan of voel je eentje opkomen? Als je ’s avonds maar niet in slaap kunt komen door het gehoest en ’s ochtends maar niet wakker kunt worden, verlang je weer naar die heerlijke, zorgeloze zomermaanden. In de herfst- en wintermaanden word je vaker ziek, bijna niemand wordt gespaard. Hoewel kou eigenlijk maar weinig te maken heeft met verkoudheid en griep, zijn we in deze periode wel extra vatbaar voor een dipje. Tijdens een griepepidemie is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je ook ziet wordt, maar je kunt natuurlijk wel iets doen om de kans op besmetting te verkleinen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! Heb jij geen zin om (weer) geveld te worden door een virus? Met deze tips verklein je het risico op toekomstige verkoudheden en griepjes én kun je je weerstand verhogen!

Wat is griep?

De griep wordt veroorzaakt door verschillende soorten virussen en komt veelvuldig voor tijdens epidemieën. Als je een lage(re) weerstand hebt, ben je vatbaarder voor de griep. Er zijn een aantal symptomen, signalen waaruit blijkt dat je een griepje te pakken hebt. Een aantal typische Vrouw maakt wandeling - griepkenmerken van griep zijn:

  • rillingen
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gebrek aan eetlust
  • vermoeidheid
  • ontstekingen aan de neus en/of luchtwegen
  • koorts

Door gezond te eten en drinken, dat rijk is aan vitamine A en C, beperk je het risico op de griep. Deze vitamines zorgen onder andere voor een goede weerstand, mits je hiervan voldoende binnenkrijgt. Een goede weerstand is de belangrijkste voorwaarde om de griep te kunnen voorkomen. Maar je kunt natuurlijk nog meer doen om de weerstand van je lichaam te verhogen, zowel voor, tijdens en na de griep.

Handen wassen

Bacteriën kunnen makkelijk verspreid worden via je handen. Met je handen kom je namelijk de hele dag door met van alles in aanraking. Je raakt van alles aan; deurknoppen, je telefoon, je toetsenbord, afstandsbedieningen, trapleuningen et cetera. Als je daarna bijvoorbeeld iets te eten voor jezelf maakt, kunnen virussen, bacteriën en ziekteverwekkers van je handen op je eten komen en je ziek maken. Was regelmatig je handen goed met water en zeep, dan kan je dit voorkomen. Was je handen zo vaak mogelijk en droog ze af met een papieren wegwerphanddoekje of een stukje keukenrol. Op een handdoek zitten ook meer bacteriën dan je denkt. Blijf hiernaast zoveel mogelijk van je gezicht af, raak je neus en mond zo min mogelijk aan.

Hydrateer

Hydratatie is de allerbelangrijkste tip om snel van een verkoudheid of griep te herstellen en te voorkomen. Goed water drinken is een belangrijke maatregel. Als je voldoende water drinkt, worden de afvalstoffen beter door je lichaam afgevoerd. Bescherm jezelf tegen uitdroging en laar Vrouw in de sauna - griep voorkomenkoffie, zwarte thee en alcohol even staan als je geveld bent door de griep. Deze dranken onttrekken het vocht juist aan je lichaam.Een goede vochtbalans is erg belangrijk voor een optimale werken van je lymfestelsel, dat weer een belangrijke rol speelt in je afweer tegen bacteriën en virussen. Een drankje dat je wel kan proberen is groene thee met honing en citroen. Hiermee verhoog je gegarandeerd je weerstand!

Leef gezond

Gezond eten is essentieel om je natuurlijke immuunsysteem te boosten. In gezond eten zitten veel vitaminen en voedingsmiddelen die je lijf nodig heeft om een verkoudheid en de griep te bestrijden. Eet voldoende fruit, (groene) groenten, noten, zaden, volkoren producten en vette vis. Als je het echt nodig vindt, kun je ook nog extra vitaminen en/of supplementen slikken om de juist voedingsstoffen binnen te krijgen. Zorg daarnaast voor voldoende nachtrust en kleed je zo warm mogelijk aan als het koud is. Te weinig slaap verzwakt je immuunsysteem, waardoor je een makkelijkere prooi bent voor de griep. Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op je weerstand.

Beweeg

Zorg dat je in een goede lichamelijke conditie bent. Dit kun je doen door voldoende te bewegen en de buitenlucht op te zoeken. Een wandeling van minimaal twintig minuten, minimaal twee keer per week kan er al voor zorgen dat je minder vaak verkouden en ziek wordt.

Me-time

Verwen jezelf met een bezoekje aan de sauna. De sauna is niet alleen heerlijk ontspannend, het is ook nog eens erg goed voor je. De sauna helpt bij het creëren van een sterker immuunsysteem. Het creëert witte bloedcellen en die zijn belangrijk om infecties te bestrijden. Je bent dus minder vaak ziek óf sneller beter als je toch ziek wordt.

Koude douche

Ja, echt waar. Mensen die regelmatig een koude douche nemen zijn minder vaak ziek. Een koude douche beïnvloedt je afweersysteem positief, waardoor je minder vaak ziek wordt en je sneller beter voelt als de griep of een verkoudheid je wel te pakken krijgt. Probeer het ook eens per week te doen!

Vrouw eet gezond om griep te voorkomenVentileren

Zorg ook voor een goede hygiëne in je huis. Maak vooral voorwerpen en oppervlakken die vaak aangeraakt worden regelmatig schoon en ventileer je huis goed. In de winter zijn we vaak geneigd om de ramen en deuren dicht te houden, zodat we het lekker warm hebben. Maar hierdoor blijven alle virusdeeltjes in de lucht zweven, die je dan weer inademt. Een droge lucht in huis zorgt er tevens voor dat bacteriën minder makkelijk uit je lichaam weggewerkt kunnen worden, doordat je luchtwegen droger worden. Gooi dus af en toe het raam even open, hoe vervelend en koud het misschien ook is. Je schoont er de lucht in je huis enorm mee op, waardoor jij minder kans hebt om de besmette vochtdruppeltjes in te ademen.

Socialize

Ook een hele belangrijke en leuke tip: onderneem meer sociale dingen. Wie had ooit gedacht dat als je sociaal bezig bent, dat ervoor zorgt dat je gezondheid beter wordt? Mensen met meer sociale contacten schijnen minder vaak verkouden en grieperig te worden. Als je goed in je vel zit, ben je minder vaak ziek en dan kun je nog meer sociale dingen ondernemen. Dus plan dat avondje met je vriendinnen snel en ga iets leuks doen met elkaar!

Op deze manier kom je hopelijk de rest van de winter gezond door en wie weet sla jij die verkoudheid wel helemaal over! Heeft het griepvirus jou toch te grazen genomen? Kruip dan lekker onder een dekentje en rust lekker uit. Met deze tips voel je je waarschijnlijk snel weer de oude!