We hebben allemaal wel een bepaalde routine voor het slapen gaan. Het reinigen van het gezicht, tanden poetsen of het nemen van een verfrissende douche. Vaak wordt een belangrijk aspect hierbij vergeten: de verzorging van je haar. Waar we veel tijd besteden aan de verzorging van onze huid, wordt het haar al gauw over het hoofd gezien. De manier waarop je slaapt kan namelijk veel gevolgen hebben voor de gezondheid van je haar. Slapen zonder je haar te beschadigen, hoe doe je dat eigenlijk? Wordt jij iedere ochtend wakker met een pluizenbol waar geen model in te krijgen is? Ik heb een aantal tips voor je wat je wel en juist niet met jaar moet doen voor het slapen gaan.

Niet met nat haar slapen

Het is heel fijn om ’s avonds voor het slapen gaan nog even een warme douche te nemen en vervolgens in je bed te stappen. Toch kun je dit beter niet doen. Nat haar is namelijk veel breekbaarder en zal daarom ’s Slapen met haar in een knotnachts tijdens het bewegen sneller beschadigen. Ook is je haar als het nat is vatbaarder voor klitten en knopen. Het gevolg is dat je ’s ochtends wakker wordt met een pluizig vogelnestje op je hoofd. Daarnaast loop je me net haar meer risico op een verkoudheid. Zorg er dus voor dat je haar droog is voordat je je bed induikt.

Satijnen kussensloop

Het klinkt misschien vreemd, maar slapen op een katoenen kussensloop is niet goed voor je haar. Katoen trekt namelijk vocht uit je lokken, wat resulteert in pluizig en droog haar. Daarom wordt geadviseerd om een zijden of satijnen kussensloop te gebruiken. Ik geef het toe, het is een investering, maar het is het echt waard. De natuurlijke eigenschappen van de stof vermindert de wrijving op je haar, omdat het gladder is. Het helpt haarbreuk voorkomen, je hebt minder snel last van klitten en gespleten haarpunten en het zorgt ervoor dat je haren de volgende ochtend soepel aanvoelen.

Niet met los haar slapen

Met je haar los slapen is echt een no go. Veel mensen, ook ik, denken dat het juist beter is om je haren niet op te steken tijdens het slapen, maar niets is minder waar. Vooral als je lang haar hebt, moet je hiermee oppassen. Slapen met los haar verhoogt de kans op een hoop klitten en doordat je haar los is beweegt het meer en beschadigt het.

Nu je weet dat het belangrijk is om met je haren vast te gaan slapen, is het ook handig om te weten hoe je dat het beste kunt doen. Bind je haar bijvoorbeeld in losse knot bovenop je hoofd of maak een grove vlecht of Slapen met haar in een vlechtlosse, lage paardenstaart. Op deze manier lig je niet op je haar en blijft je haar goed zitten zonder dat het wordt beschadigd. Gebruik hiervoor geen haarelastiekjes die metaal bevatten. Die zorgen ervoor dat je haar beschadigt raakt. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor “bobble” elastiekjes.

Borstel je haar

Door je haar goed te borstelen voordat je naar bed gaat, haal je alle klitten uit je haar. Met een haardos zonder klitten gaan slapen, vergroot je natuurlijk ook de kans dat je zonder, of in ieder geval met veel minder, wakker wordt. Ook geef je met je haarborstel een massage aan je hoofdhuid en verdeel je de natuurlijke aanwezige oliën door je haar. Zo blijft het vet niet bovenop je hoofd liggen.

Leave-in haar producten

Er zijn haar producten, zoals serums en conditioners verkrijgbaar die speciaal voor ’s nachts gemaakt zijn. Het is goed om dit af en toe eens te gebruiken. Hiermee wordt je ’s ochtends wakker met lekker ruikend en Mooi haar - slapenzacht haar. Heerlijk toch?!

Droogshampoo

Gebruik jij weleens een droogshampoo? Dit is een heel fijn product voor als jetijdgebrek hebt, maar ook voor het stylen van je haar is het ideaal. Doe dit in ieder geval niet ’s ochtends, maar ’s avonds, zodat de droogshampoo goed kan intrekken. Het heeft de hele nacht de tijd om op de plekjes te komen waar het nodig is en hebt zo veel minder kans op een witte waas en je haar is ook veel minder vet.

Heb jij nog een andere handige tip? Laat het ons weten!