De donkere en koude dagen zijn weer aangebroken. We hebben de zomer al een tijdje geleden uitgezwaaid en vanaf nu kunnen we onszelf langzaam gaan klaarstomen voor de aankomende winter. Tijdens de wintermaanden vraagt de huid om een andere verzorging dan in de zomer. In het najaar heb je rijkere producten nodig dan in de zomer. Ieder seizoen beïnvloedt je huid op een andere manier. Je huid en de winter kunnen het dan ook niet altijd even goed met elkaar vinden. Een veelvoorkomend nadeel van de koude en donkere tijd van het jaar is een droge huid. Vooral je gezicht en handen hebben hier veel onder te lijden. Hier weten wij wel raad mee! Ik vertel hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. Lees snel verder!

Invloed van de winter op je huid

Veranderingen in het weer zijn van invloed op je huid. Over het algemeen is de winter niet het beste seizoen voor je huid. Je huid wordt in die maanden continue geconfronteerd met de sterke temperatuurverschillen van binnen en buiten. Daarnaast is de koude lucht veel droger doordat de luchtvochtigheid een stuk lager ligt. Dit kan ervoor zorgen dat het vocht uit je huid sneller verdampt, waardoor je huid droger aan gaat voelen. Dagcrème verzorging in de winterBovendien merk je dat je in de winter snellere last hebt van een gevoelige huid. Doordat je huid droger is raakt de huidbarrière beschadigd. Dit veroorzaakt dat je huid gevoeliger is voor prikkels als kou. Je huid raakt sneller geïrriteerd en kan ruw aanvoelen. Heb jij in het najaar ook last van droge lippen, een droge huid en statisch haar? Dit kan je voorkomen door je huid goed te beschermen en dat doe je met deze tips.

Zo bescherm je je huid tegen de kou

In de winter heeft je huid andere producten nodig om je huid te kunnen beschermen tegen alle invloeden en een droge huid te voorkomen. Producten die je hiervoor het beste kunt gebruiken zijn hydrateren, vochtvasthoudend en mild. Deze producten bevatten ingrediënten als hyaluronzuur, bètaglucan, niacinamtde, glycerine en glycolzuur. Deze stoffen zorgen er samen voor dat de vochtbalans in de huid verbetert en dat er geen schilfertjes komen. Een goede verzorging is in dit seizoen onmisbaar. Extra bescherming en lekker veel vocht zijn de sleutelwoorden in het herfst- en winterseizoen.

Extra bescherming en lekker veel vocht zijn key in het herfst- en winterseizoen.

Reinigen

Je huid kun je op verschillende manieren goed reinigen; met een hydrofiele olie, reinigingsdoekjes, roaming wash of met een milk en een lotion. Het reinigen van je huid is belangrijker dan vaak gedacht wordt. Voor alle huidtypes is het aan te reden om minimaal één keer, het liefst twee keer, per dag je huid te reinigen. Als je huid niet gereinigd is, kunnen de producten die je gebruikt niet goed werken. Omdat een ongereinigde huid geen werkstoffen kan opnemen, kunnen ze hun werkstoffen niet afgeven. Verwen je gezicht daarom dagelijks met een milde reiniger.

Peeling

Vermijd in het herfst- en winterseizoen scrubs, maar gebruik voor het verwijderen van dode huidcellen een peeling. Een peeling valt ook onder de reiniging van je huid, alleen is het een dieptereiniger. Doordat in de winter je huid iets dikker is, is een peeling extra lekker voor de huid. Kies voor een milde peeling die de dode huidcellen op zachte wijze verwijderen. Na gebruik voelt je huid meteen frisser en zachter aan. Door je huid te verzorgen met een peeling, worden de crèmes beter opgenomen en wordt de doorbloeding van je huid verbetert.

Masker

Een gezichtsmasker hoort bij een goede huidverzorging. Naast de basisverzorging, geeft een fijne masker net even iets extra’s aan de huid. En dat kan je huid in het najaar juist goed gebruiken. Er zijn verschillende soorten maskers. Omdat je huid in de winter extra hydratatie nodig heeft, zijn een kleimasker, crèmemasker, zuurstofmasker en een gelmasker zeer geschikt. De verschillende werkingen van de gezichtsmaskers kan je Vrouw met een gezichtsmasker in de winterteruglezen in mijn eerdere blog. Omdat deze maskers hard worden, kan je er een serum onder aanbrengen. Door de warmte die ontstaat gaan de poriën goed openstaan en kunnen de werkstoffen van een serum goed inwerken op je huid. Het beste is om één á twee keer per week een masker aan te brengen. Wissel de soorten maskers af.

Serum

Een serum is een heel bijzonder product voor je huid. Het is een vloeistof met een zeer hoge concentratie aan werkstoffen. Een extra boost voor je huid dus. Ook van serums zijn er verschillende soorten verkrijgbaar.  Omdat een serum niet zonder een ander product kan werken, is het belangrijk dat je het serum onder het masker aanbrengt. Je brengt dus eerst een serum aan en vervolgens het gezichtsmasker meteen erover.

Crèmes

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je je huid heel goed verzorgd met een hydraterend product, aangevuld met een goede gezichtscrème. Bescherm je huid met een extra rijke, kalmerende, hydraterende en herstellende crème. Op deze manier isoleer je de huid en verliest het geen vocht. Gebruik hiervoor een crème met SPF-factor, omdat je huid in het herfst- en winterseizoen snel uitdroogt. De SPF-factor is belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van buiten. Er zijn verschillende crèmes, voor de dag, nacht of gericht op een specifiek gebied. Hier ga ik je binnenkort meer over vertellen!

Heb jij nog andere lekkere en fijne verzorgingstips voor je huid?