Een perfect zomers kleurtje bereik je helaas niet al na één dag in de zon. Toch willen we graag snel bruin worden, want een paar zongebruinde benen is natuurlijk de mooiste accessoire bij je outfit. Maar wat nu als de zon nog niet helemaal zijn werk heeft kunnen doen, en het wel weer is om met blote benen de deur uit te gaan? Je wilt liever niet met een stel melkflessen rondlopen. Gelukkig is daar de zelfbruiner to the rescue! Hiermee creëer je eenvoudig zelf een fake tan, zodat je toch met een gerust gevoel dat leuke zomerse jurkje kunt dragen. Een prettige bijkomstigheid is dat zelfbruiners heel wat gezonder zijn dan bruin worden in de zon of onder de zonnebank. Maar hoe gebruik je een zelfbruiner? Hoe creëer je een perfecte fake tan? Hoe kun je vlekken en strepen voorkomen? Ik geef je de beste tips! Lees je mee?

Over de zelfbruiner

Het is belangrijk dat je alleen ingesmeerd de zon in gaat. Wil je graag snel een lekker kleurtje, zodat het lijkt alsof je net vakantie vakantie terug bent? Dan kun je een zelfbruiner gebruiken. Word je van zelfbruiners dan niet oranje? Lang geleden was dat inderdaad zo, maar gelukkig is er inmiddels veel veranderd in zelfbruinland. Wel is enige oefening vereist voor een mooi, egaal kleurtje. Voordat we aan de slag gaan met een paar handige tips, vertel ik je eerst even wat meer over de zelfbruiner.

De zelfbruiner is een product waarmee je een sunkissed huidje krijgt, zodat dat je daarvoor in de zon of onder de zonnebank hoeft te liggen. Er zijn zelfbruiners voor je hele lichaam, maar ook specifiek voor je gezicht. Daarnaast zijn ze er in verschillende vormen: crèmes, faam, doekjes en sprays. Veel mensen hebben er nog een haat-liefde verhouding mee, maar wanneer je een goede zelfbruiner op de juiste wijze gebruikt, biedt dit product vele voordelen, namelijk:

  • Het hele jaar door ben je bruin, zonder dat je daarvoor de zon nodig hebt.
  • Je wordt snel en egaal bruin, en dat is wat we natuurlijk het liefst willen.
  • Binnen no-time heb je hetzelfde effect bereikt als een aantal dagen zonnebaden, wat een stuk schadelijker voor je huid is.
  • De gewenste kleur kan opgebouwd worden. Hierdoor is het mogelijk om in de zomer bijvoorbeeld voor een iets bruiner tintje dan in de winter te gaan.
  • Zelfbruiners zijn niet schadelijk voor je huid, in tegenstelling tot de zonnebank en de zon.
  • Een zelfbruiner is zelf goed voor je huid. Het bevat namelijk ingrediënten die een herstellende en verzorgende werking hebben.

Hoe werkt een zelfbruiner?

DHA is de stof in een zelfbruiner die in bijna alle gevallen dat bruine kleurtje aan je huid geeft. Dit is een suiker die kan reageren met de eiwitten in je dode huidcellen. Tijdens deze reactie worden er melanoïdines gevormd, die bruin zijn. Dit gebeurd ook wanneer je je biefstukje bruin bakt in de pan of je boterham roostert. De uiteindelijke teint wordt bepaald door de concentratie DHA. Hoe meer DHA er in het product zit, hoe donkerder het resultaat zal zijn. Je kunt niet kiezen voor een bepaalde kleurtoon. Onder andere door de verdeling van de dode huidschilfers, je huidskleur en de zuurgraad van je huid wordt de uiteindelijke kleur bepaalt.

Heb je een lichte huid? Dan kun je het beste een zelfbruiner kiezen, die geschikt is voor de lichte huid. Bij een donkere huidskleur, kun je het beste voor een variant gaan die geschikt is voor de donkere huid. Heb jij je favoriete zelfbruiner in huis? Dan is het tijd om aan de slag te gaan om dat heerlijke kleurtje te creëren. Stap voor stap leg ik je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Stap voor stap bruin zonder zon

First things first: plan je fake tan date in. Dit wil je goed aanpakken en dat betekent dat je niet in 30 minuten klaar bent. Zorg er daarom voor je een avondje vrij houdt, om zo alle stappen goed te kunnen doorlopen om een mooie zomerse teint te creëren. Meestal moet je een zelfbruienr 1 – 6 uur laten intrekken, afhankelijk van hoe intens je het resultaat hebben wilt. Gedurende deze periode moet water en zweten voorkomen worden. Als je strepen wilt voorkomen tenminste. Maak dus van deze tijd gebruik door lekker te ontspannen met een goed boek, je favoriete podcast, een belsessie met vriendinnen of om eindelijk eens je nagels te lakken. Win-win! Ter voorbereiding hierop is het, voor het beste resultaat, te adviseren onderstaande stappen te doorlopen.

Stap 1: Scheer je benen

Wil je graag gladde, bruine benen? Scheer dan minimaal één dag voordat je met de zelfbruiner aan de slag gaat, je benen. Doe je dit vlak voor die tijd, dan kan er irritatie ontstaan. Hetzelfde geldt voor waxen. Mocht je dringend een wasbeurt nodig hebben, doe dit dan ook meer dan 24 uur voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Op deze manier heeft je lichaam tijd om tot rust te komen en kunnen eventuele wondjes nog helen. Direct waxen of scheren na die tijd is ook ten zeerste af te raden. De kans dat je je kleurtje meetrekt is namelijk vrij groot en je weet wat dat betekent, vlekken.

Stap 2: Scrubben

Reinig en scrub vervolgens je huid van top tot teen met een fijne scrub. Doe dit ook het liefst een dag voordat je de zelfbruiner aan gaat brengen. Dit verwijdert de dode huidcellen en zorgt ervoor dat je huid mooie glad en zacht. Scrub vooral de meer ruwe delen, zoals je knieën en ellebogen. Vergeet daarbij ook niet je gezicht goed te reinigen en exfoliëren. Zo is je huid helemaal schoon en zal de zelfbruiner een mooie, gelijkmatige en egale zomerse teint geven. Bovendien blijft je bruine kleurtje zo langer zitten.

Stap 3: Zelfbruiner aanbrengen

Dan kun je gaan beginnen met het faken van je zomerse teint. Breng de zelfbruiner aan volgens de instructies op de verpakking. Of het nu een foam, crème of spray is. Je kunt hiervoor een speciale handschoen gebruiken, die ervoor zorgt dat je de zelfbruiner gelijkmatiger kunt aanbrengen en zo vervelende strepen en vlekken voorkomt. Vergeet niet de bovenkant van je handen, tussen je vingers en je voeten mee te nemen. Gebruik voor je gekocht een ander product. Net zoals met andere beautyproducten, vraag je gezicht om een andere verzorging dan de rest van je lichaam. Vermijd je wenkbrauwen en haargrens. Anders kleuren die ook bruin en dat wil je natuurlijk niet!

Stap 4: Intrekken en afwassen

Laat de zelfbruiner goed intrekken. Als je voor eerst een zelfbruiner gebruik, kun je het er na een uur eraf wassen om het resultaat te kijken. Wanneer het resultaat te licht uitvalt, kun je de crème of spray nogmaals aanbrengen en in laten trekken. Op deze manier kun je experimenten en weet je op een gegeven moment hoe lang het product moet intrekken om voor jou het gewenste resultaat te bereiken. Was je handen zorgvuldig na het aanbrengen, zodat er geen resten achterblijven. Douche na die tijd niet te heet, want dit zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt en de kleur minder mooi blijft.

Stap 5: De kleur mooi houden

Zit de zelfbruiner er goed op? Dan is het tijd om van je prachtige bruine kleurtje te genieten! En dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen doen. Voor een langdurig resultaat is het belangrijk dat je je huid niet laat uitdrogen, want dan laat je fake tan eerder los. Hiervoor is wat onderhoud nodig. Verzorg je huid dus goed, maar doe dit wel met verzorgingsproducten die vrij zijn van oliën. Gebruik iedere dag bijvoorbeeld een hydraterende bodylotion om je kleurtje mooi te houden.

Et voilà, geniet van je sunkissed skin!