Je leest en hoort het vaak: start je dag met een goed en gezond ontbijt. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de Nederlanders het ontbijt regelmatig overslaat. In veel gevallen omdat ze haast hebben en ontbijten helemaal niet belangrijk vinden. Dat deed ik vroeger ook, maar tegenwoordig ontbijt ik iedere ochtend met een gezond en voedzaam ontbijtje. Ontbijten is dan ook mijn favoriete maaltijd van de dag, maar ik weet ook hoe belangrijk het is. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. De uitdrukking “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een bedelaar” komt je vast bekend voor. Ontbijten is meer dan even snel iets eten voordat je op pad moet. Een goed en voedzaam ontbijt is gezond en zelfs noodzakelijk. Waarom is ontbijten zo belangrijk? En hoe start je de dag met een gezond ontbijt? Ik vertel het je!

Vrouw energiek ontbijten op bedWaarom is het ontbijt zo belangrijk?

Het ontbijt wordt vaak overgeslagen of je eet snel even iets onderweg. We hebben in de ochtend vaak weinig tijd of een drukke agenda in het vooruitzicht. De keuze om om dan geen tijd vrij te maken voor het ontbijt is dan snel gemaakt. Toch is dat niet verstandig. Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel, oftewel je energieniveau, op z’n laagst. Tijdens het slapen heb je veel vocht verloren en een aantal uren niet gegeten. Je lichaam heeft ’s ochtends behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. De nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijtje. Voedsel en drinken zijn de belangrijkste energiebronnen voor je lichaam, het is de brandstof voor je lichaam.

Daarnaast zorgt het ontbijt er ook voor dat de spijsvertering op gang komt. Hierdoor wordt alles wat je de rest van de dag eet verteert en heb je minder snel de neiging om ongezond te gaan snacken. Als je je ontbijt overslaat kan dat zorgen voor een slechte concentratie, weeïg gevoel, hoofdpijn en je kunt prikkelbaarder zijn.

De redenen om voortaan wél tijd vrij te maken voor het ontbijt nog even op een rijtje:

 • het geeft je nieuwe energie
 • het brengt je spijsvertering op gang
 • je krijgt minder trek in ongezonde snacks tussendoor
 • in het ontbijt zitten vaak voedingsstoffen die je meestal niet voldoende via andere maaltijden binnenkrijgt
 • je cholesterol gehalte is beter
 • het draagt bij aan een gezond gewicht
 • je bent productiever en scherper
 • het voorkomt een ochtendhumeur
 • het zorgt voor een rustmomentje aan het begin van de dag

Wat is een gezond ontbijt? De basistips.

Ontbijt bowl met fruit en zadenWe weten nu waarom het ontbijt het belangrijkste maaltijd van de dag is. Start je dag met een voedzaam en gezond ontbijt voor een goed begin van de dag. Maar hoe moet dat eigenlijk? Een gezond ontbijt bestaat uit:

 • koolhydraten en vezels: ontbijtgranen, volkoren brood
 • eiwitten en calcium: melk, yoghurt, kwark, 20+ of 30+ kaas, gekookt eitje
 • vitamines: een stuk fruit
 • vetten: gezonde vetten, zoals yoghurt met een hoger vetpercentage of een handje ongebrande en ongezouten noten
 • vocht: water, koffie, thee

Zorg voor een ontbijt van 300 – 400 calorieën om écht verzadigd te worden en ontbijt ongeveer een uurtje nadat je wakker bent geworden. Dat is het beste tijdstip voor een goed ontbijt. Ga er wel even voor zitten. Een stuk, zoals een banaan, is echt niet genoeg als ontbijt. Ook al is het heel handig en bevat het veel vezels, vitaminen en mineralen. Heb je moeite met ontbijten omdat je nog geen trek hebt na het opstaan? Kies dan voor een licht ontbijtje dat goed verteerd. Probeer dan wat magere yoghurt met een stuk fruit en muesli of maak een gezonde smoothie.

Wat is jouw favoriete ontbijtje?