De sauna is populair en dat is niet voor niets. Een dagje sauna staat namelijk garant voor een dagje lekker ontspannen. Even helemaal nergens aan denken en tijd voor jezelf. Het is tegenwoordig vrijwel de enige plek waar we niet online zijn. Maar je komt er niet alleen tot rust, de sauna heeft nog veel meer voordelen. Zo geeft het je een goed gevoel en helpt het je beter slapen en je spieren herstellen na een workout. Een bezoekje aan de sauna is geweldig voor lichaam en geest. Wist jij dat de sauna erg gezond en goed voor je is? In deze blog vertel ik je wat deze voordelen zijn en licht ik ze toe. Lees je mee?

#1 Helpt bij afvallen

Een bezoekje aan de sauna is een effectieve manier om zonder veel moeite gewicht te verliezen. Je lichaam reageert op de warmt alsof je aan het sporten bent. Hierdoor versnelt je stofwisseling en versnelt je hartslag. Je bloedsomloop krijgt een boost  en daarnaast verlies je veel vocht in een sauna door het transpireren. Dat merk je direct als je daarna op de weegschaal gaat staan. In een sauna van 76 graden kun je bijvoorbeeld in Relaxen in sauna20 minuten maar liefst 500 calorieën verbranden. Dit is toch goed nieuws als je wilt afvallen?

#2 Laat gifstoffen verdwijnen

Één van de manieren waarop gifstoffen ons lichaam verlaten, is door te zweten. Zweten is niet alleen het natuurlijke koelmechanisme van ons lichaam. Door zweten reinigt het lichaam zichzelf door schadelijke afval en gifstoffen uit te scheiden. Onze huid is het grootste orgaan en daardoor wordt meer dan een derde van de afvalstoffen uitgescheiden door te zweten. Veel en goed zweten is dus een effectieve manier om  deze onzuiverheden uit je lichaam te verwijderen. En dat is precies wat er bij de meeste mensen in een hete sauna gebeurt; sterk zweten door de zeer hoge temperaturen. Omdat je lichaam veel vocht verliest is het verstandig om genoeg en extra water te drinken tijdens je bezoek aan de sauna.

#3 Mooi haar en een gezondere huid

Een schonere en gezondere huid is ook één van de grote voordelen van de sauna. Tijdens de saunasessies gaan je poriën openstaan en verbetert je bloedsomloop. Dit zorgt voor een snellere vernieuwing van de huidcellen, waardoor je huid levendiger, zachter en frisser oogt.  Het is belangrijk je huid na een saunabezoek wel goed te verzorgen met een vochtinbrengende crème, omdat de sauna je huid ook uitdroogt. Maar de sauna helpt niet alleen je huid te reinigen en dode huidcellen te vervangen, je haar heeft er ook voordeel van! Door de hitte wordt er een speciale klier in onze hoofdhuid geactiveerd, die ons haar in goede conditie houdt en bevochtigt. Zo zorgt de sauna ook voor een mooie glanzende haarbos.

#4 Boost je weerstand

Blije vrouw in saunaDat door een dagje sauna je weerstand verbetert is ook één van de voordelen voor je gezondheid. Terwijl jij lekker ligt te ontspannen, maakt je lichaam meer witte bloedcellen en antistoffen aan. Juist deze cellen bestrijden infecties. en andere vervelende kwalen. Daarnaast leert je lichaam door de sauna beter met temperatuurschommelingen om te gaan. Als gevold daarvan krijgt je weerstand een natuurlijk boost, waardoor mensen die regelmatig gaan beter bestand zijn tegen ziektes. Ook genezen ze sneller als ze toch ziek worden. Heb jij vaak last van een loopneus of een nare hoest? Dan kan een regelmatig bezoekje aan de sauna je daar minder vatbaar voor maken.

#5 Versnelt herstel van je spieren

Dat veel sportscholen een sauna’s hebben is niet zonder reden. Sauna’s zijn heel effectief om je workout mee af te sluiten, aangezien het je spieren sneller laat herstellen van het sporten. De intense warmte laat het bloed naar je stramme en vermoeide spieren stromen, waardoor ze ontspannen en sneller kunnen herstellen. Doordat ook afvallen ons lichaam dan sneller verlaten, voel je je na een workout veel sneller fit. Een goed advies is om niet te langen in de sauna door te brengen, ga uit van maximaal 1o minuten.

#6 Helpt je te ontspannen

De warmte van de sauna ontspant niet alleen je spieren, we komen op zo’n moment ook mentaal tot rust. Dit heeft er onder andere mee te maken dat we even helemaal niets hoeven. Je bent helemaal offline, omdat je geen mobiel of tablet mee mag nemen, en er zijn geen prikkels van buitenaf. Je bent uit de dagelijkse sleur, zonder werkdruk en afleiding door berichtjes of mails. Dat kan al veel onrust weghalen. Er is alleen warmte Relaxen in loungeruimte van de saunaen, in veel gevallen, heerlijke ontspannen geurtjes.

Tijdens een bezoek aan de sauna kom je dus helemaal tot rust. Je geeft je over aan de combinatie van warmte, rustgevende muziek en lekker lezen in een relaxruimte. Je kunt zelfs even wegdommelen als je erg moe bent. De spanning verdwijnt uit je lichaam en je hoofd komt tot rust. Bovendien stimuleert de hoge temperatuur de afgifte van endorfine. Deze gelukshormonen geven je een goed gevoel. Daarom zijn sauna’s ook heel gezond voor je mentale gezondheid en weerbaarheid. Het heeft een super positief effect op je gemoedstoestand en om stressgevoelens los te laten, waardoor je altijd opgewekt de sauna uitstapt!

#7 Verbetert je nachtrust

Slaap je slecht? Dan is de sauna voor jou de ideale manier om beter te slapen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je na een bezoek aan de sauna dieper slaapt en meer ontspannen bent. Aangezien de lichamelijke effecten van een saunabezoek aardig te vergelijken zijn met die van een goede workout, kan een korte saunasessie van bijvoorbeeld 20 minuten je al helpen bij slaapproblemen.

Ken jij nog meer voordelen? Deel ze dan met ons!