Ken je dat? Dat gevoel van stress? Misschien is je nek wel stijf, heb je last van spanningshoofdpijn of heb je het gewoon even ontzettend druk. Wat het ook is, iedereen heeft een limiet van de hoeveelheid stress die ze aankunnen. Zit jij aan dat limiet? Wellicht kan ik je helpen door te delen hoe ik met stress deal!

1. Stoor me niet a.u.b.!

Het klinkt zo cliché, maar als je ontzettend gestrest bent: zet je telefoon uit! Op die manier krijg je in ieder geval geen prikkels en kun je je volledig op jezelf focussen. Moet je nou echt bereikbaar blijven? Zet dan in ieder geval je whatsapp op stil en laat alleen je telefoon geluid maken als je wordt gebeld.

2. Rustmoment

Ontspanning - hulp bij stressHet is nu tijd om echt even je rustmoment te pakken. Ga op de bank zitten met een kopje thee, mediteer misschien wat, focus je even op je ademhaling, kijk naar buiten, hoor de vogels zingen, kijk naar de tulpen op de tafel, doe desnoods je ogen even dicht en geniet hier even van. Even. Helemaal. Niks.

3. Back to basic

Als ik vervolgens enigszins tot rust ben gekomen, vind ik het lekker om mijn joggingsbroek aan te doen en mijn make-up eraf te halen. Op een of andere manier voelt dat toch bevrijdend.

4. Lijstjes

De stress komt bij mij vaak doordat ik geen overzicht meer heb, omdat ik zoveel moet doen (of zoveel op mijn vork heb genomen, oops). Ik houd er dan van om lijstjes te maken: wat moet je nog doen? Naast de grote dingen, schrijf ik ook de kleine projecten op zoals stofzuigen, afwassen of een wasje draaien.

Als het eenmaal allemaal op papier staat wat ik moet doen, en wat er in mijn hoofd zweeft, ga ik daarin prioriteren. Wat MOET vandaag gebeuren? Zet dat bovenaan. Wat moet deze week af? Wat hoeft pas over twee weken af? Wat zijn bijzaken? Wat kun je uitbesteden? Op deze manier kun je voor jezelf rust te creëren doordat je overzicht hebt.

5. Spa moment

Door alle drukte vergeet ik het vaak, maar ik vind het heerlijk om een spa-moment voor mezelf in te lassen! De één doet het elke week, ik misschien één keer in de maand; doe wat jij het prettigste vindt. Ga bijvoorbeeld even stomen, doe een maskertje op, ga in bad, ga lekker scrubben, speel met het sop en wees lief voor jezelf.

6. Probeer de oorzaak van de stress te achterhalen

Dit is misschien dan wel de laatste tip, maar zeker niet de onbelangrijkste: kijk waar die stress vandaan komt. Als je zoals bij nummer 4 staat beschreven een lijstje maakt met alles wat je moet doen: waarom komt het dan dat je je zo gestrest voelt? Omdat je teveel op je vork neemt? Of omdat je werksituatie eigenlijk helemaal niet zo leuk is? Of omdat je teveel op een dag moet reizen, waardoor je eigenlijk in de knel komt? Of ben je gewoon perfectionistisch en zou je alles wel aankunnen, maar nu niet omdat je alles té goed wil doen?

De oorzaak van stress ligt vaak dieper dan je denkt. Het is misschien pijnlijk, maar als je vaak stress hebt kan het goed zijn om hier hulp bij te zoeken. Als je de diepere oorzaak aanpakt, kan het zijn dat je in het vervolg een stuk minder stress zal ervaren! Dat betekend overigens niet dat je die lekkere spa momentjes voor jezelf hoeft te schrappen, die mogen ook gewoon als je je niet gestrest voelt.

Hoe deal jij met stress?