De dag fris en fruitig starten willen we allemaal wel. Die schoonheidsslaap van 8 uur is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch heb je die uurtjes rust echt nodig. We weten allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is voor je gezondheid. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid slaap, ook de kwaliteit ervan is erg belangrijk. Tijdens de nacht reset je lichaam zichzelf, waardoor je er de volgende dag weer tegenaan kan. Je kunt je nachtrust verbeteren door bepaalde dingen te doen. Kleine veranderingen kunnen al grote gevolgen hebben. Hieronder vind je een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om beter te slapen.

Slapen is belangrijk

Als er iets belangrijk is voor een effectieve dag, dan is het wel een goede nachtrust. Als je slaapt komen je lichaam en geest tot rust. Tijdens je slaap zijn je lichaam en geest verschillende processen aan het verwerken en in gang aan het zetten. Onze slaap doorloopt verschillende fasen van lichte slaap, de echte slaap tot de fase waarin we dromen. Slapen is belangrijk, het zorgt voor het herstel van ons lichaam. Het is even belangrijk, misschien wel belangrijker dan voldoende bewegen en gezond eten. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je fit en uitgerust aan de dag begint. Je bent alerter, energieker en scherper. Dat is precies wat we willen! Daarnaast heeft het nog vele andere voordelen. Wat deze voordelen zijn, kun je in deze blog lezen.

Goed slapen heb je voor een groot deel in eigen hand. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Na het lezen van deze handige tips, slaap jij straks als een roosje.

Boek lezen voor een goede nachtrustSlaappatroon

Zorg voor een vast ritme. Ga op vast tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Houdt, bij voorkeur, deze tijden ook in het weekend in. Dit zorgt voor een stabiele biologische klok, waardoor de productie van melatonine optimaal wordt. Bedenk hoe laat je ’s ochtends op moet staan en tel dan ruim acht uur terug. Zorg dat je op dat tijdstip ook echt in bed ligt. Probeer iedere dag van de week steeds rond hetzelfde tijdstip in bed te liggen.  Wil je jezelf een goed slaapritme aanleren? Dan is het goed om je minimaal twee weken lang stipt te houden aan de door jou gekozen slaap- en opstaan tijden. Een vast slaapritme kan echt wonderen voor je doen! Zorg dat je voldoende tijd neemt om te slapen, zorg dat je niet te lang in bed ligt en slaap niet tussendoor.

Daglicht

Zorg overdag voor voldoende daglicht. Dit is belangrijk om ’s nachts goed te kunnen slapen. Daglicht zorgt er namelijk voor dat je biologische klok beter werkt. Ga daarom overdag lekker naar buiten toe en dan bij voorkeur iets actiefs, bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of fietsen. Bewegen helpt stresshormonen af te bouwen, wat weer zorgt voor ontspanning en een betere slaap.

Beweging

Voldoende beweging overdag heeft ook een positief effect op je nachtrust. Door overdag of aan het begin van de avond te gaan sporten, kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Je lichaam moet moe zijn om te slapen. Dat klinkt als een cliché, maar vaak ben je overdag toch niet actief genoeg geweest. Zorg dat je overdag veel beweegt, het liefst buiten. Ga niet meer laat op de avond sporten, want dat werkt juist averechts. Je lichaam heeft dan een verhoogde lichaamstemperatuur en meer adrenaline, wat een goede nachtrust juist belemmert.

Slaapkamer

Een goed bed en een fijne slaapruimte kunnen helpen om beter te slapen. Kijk er eens kritisch naar. Zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Ieder lampje of licht van buitenaf kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Je ogen registreren namelijk ook licht als je je ogen dicht hebt. Als het niet mogelijk is om je slaapkamer te verduisteren kan een slaapmasker hulp bieden. Zorg daarnaast voor rust in de kamer waarin je slaapt. Verban alle apparatuur uit je slaapkamer en ook stof en rommel zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust. Een goed slaapklimaat is ook belangrijk, dat wil zeggen een temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Hoe minder prikkels, hoe beter.

Slaaproutine

Neem ’s avonds rust door bijvoorbeeld ademhaling-, ontspanning- en/of yoga-oefeningen te doen. Ontwikkel een soort slaapritueel dat voor jou ontspannend werkt. De meeste slaapproblemen komen voort uit stress. Laat de hond nog even uit, maak een pot lekkere kruidenthee, neem een warme douche of een ontspannend bad of doe een paar meditatieoefeningen. Zoek iets wat bij jou past. Er zijn veel theesoorten die een goede nachtrust kunnen bevorderen. Als je jouw slaaproutine ieder dag aanhoudt, went je lichaam eraan. Dit is voor je lichaam namelijk het seintje dat je zo dadelijk gaat slapen, waardoor hij alvast in de ontspanningsmodus gaat.

Kruidenthee drinken - nachtrustWit en blauw licht

Zorg dat je het laatste uurtje voor je gaat slapen in een ruimte bent zonder fel licht en dat je niet meer wordt blootgesteld aan blauw licht. Studies hebben aangetoond dat het witte en blauwe licht wat door schermen wordt uitgezonden een negatief effect hebben op de slaap. Het vermindert de aanmaak van melatonine, waardoor je niet snel slaperig wordt. Het is heel verleidelijk om in je bed nog even te scrollen op je mobiel, maardat heeft werkt dus nadelig om in slaap te komen. Dus geen televisie, laptop uit en leg je mobiel weg. Hierdoor kan je lichaam zich beter voorbereiden op de nacht, je lichaam begint dan met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Lees een mooi boek of luister naar wat rustgevende muziek. Dit doet echt wonderen. Hierdoor kom je tot rust en zal je makkelijker in slaap vallen.

Drinken

Voldoende water drinken is erg belangrijk, maar niet heel handig vlak voor je gaat slapen. Drink niet teveel voor het slapengaan. De kans is dan groot dat je er ’s nachts uit moet om naar de wc te gaan. Dit verstoort uiteraard je nachtrust. Drink verspreid over de dag.

Vermijd zware maaltijden

Eet ’s avonds niet te zwaar, niet te kruidig en een half uur voordat je gaat slapen helemaal niet meer. Met een volle buik val je niet in slaap. Eet ’s avonds alleen licht verteerbaar voedsel. Suiker, chocolade, cafeïne en alcohol kunnen het inslapen en doorslapen negatief beïnvloeden. Een slaapmutsje klinkt misschien verleidelijk als je niet in slaap kunt komen, maar ook dit heeft een averechts effect. Alcohol maakt het dan wel makkelijk om in slaap te komen, het vermindert de kwaliteit van je slaap. Hierdoor rust je niet goed en wordt je de volgende ochtend suffer wakker.