Tijdens het najaar hebben velen last van een huid die strakker voelt, trekt en vaak ook gevoeliger is. En dat komt niet alleen door de kou. Ook andere factoren zijn hier van invloed op. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die binnen aangaat. De luchtvochtigheid gaat hierdoor omlaag, waardoor je huid uitdroogt. Vooral de huid op je benen nemen een soort herfst- en winterstand in. What to do? Let op de volgende punten en houdt dit ook vol. Droge benen verzorgen kan jij ook!

Herfst en winter = droge benen

De herfst en winter betekenen droge benen. Je huid reageert meestal direct op de weersveranderingen. Op een craquelé huid zit jij niet perse te wachten. Staat het najaar, net als bij vele andere dames, voor jou gelijk aan droge en/of gevoelige benen? En voelt je huid vaak geïrriteerd en trekkerig aan? Dan is het belangrijk om je huid met extra aandacht te behandelen. In deze blog deel ik een aantal tips met je om de koude periode van het jaar met zachte, gehydrateerde benen te overleven. Read, watch and learn!

8x tips voor glanzende benen

Zodra de zomer ten einde loopt en het buiten kouder en grauwer wordt, merk ik het gelijk aan mijn huid. De kou doet mijn huid geen goed, helaas. Hoe kouder het wordt, hoe pijnlijker het wordt. Droge benen in combinatie met de herfst en winter is een regelrechte ramp. Talloze Nederlanders hebben in het najaar last van een droge huid. Herken jij dit en ben jij jouw droge benen ook helemaal zat? Dan ben je hier op de juiste plek! Ik heb namelijk verschillende tips verzameld, waarmee jouw droge benen in no time verleden tijd zijn! Bereid jezelf dus maar voor om met een zijdezachte huid de winter tegemoet te gaan. Zelfs als het buiten vriest, kun je je huid in een goede conditie houden.

Tip 1: Verzorg je lichaam net zo goed als je gezicht

De kans is groot dat jij voor je gezicht een zorgvuldige beauty routine hanteert. Grondige reiniging, serum, dag- en nachtcrème en af en toe een heerlijke gezichtsmasker. Misschien ga je zelfs af en toe naar de schoonheidsspecialiste voor een fijne behandeling. Dat is heel goed, maar de rest van je lichaam verdient natuurlijk net zo veel aandacht en verzorging. Verzorg je lichaam dus net zo goed als je gezicht. Vooral je scheenbenen kunnen deze periode wel wat extra aandacht gebruiken. In de koudere maanden voel je de noodzaak misschien iets minder, omdat je benen toch onder een panty, legging of broek verstopt, maar het is juist hard nodig.

Tip 2: Kies de juiste huidverzorgingsproducten

Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt met voedende producten die tegelijkertijd de vochtbalans in je huid goed vasthouden. Mocht je er nog niet helemaal bij stilstaan wát je precies op je huid smeert, begin daar dan vooral mee. Er zijn namelijk ingrediënten die je liever niet wilt gebruiken, helemaal als je last hebt van droge benen. Een droge huid heeft wat extra hulp nodig. Vermijd bijvoorbeeld agressieve ingrediënten en producten met geur. Gebruik liever zoveel mogelijk natuurlijke, geurvrije, verzorgingsproducten.

Tip 3: Pas op met scrubben

Omdat je huid in de herfst en winter al een stuk gevoeliger is, kan een scrub je huid eigenlijk meer goed dan kwaad doen. Wanneer je last hebt van droge benen, kan je het srubben dus beter zoveel mogelijk skippen. Wil je toch graag een scrub gebruiken? Kies dan voor één met een fijne korrel en scrub niet vaker dan één keer per week.

Tip 4: Lauwwarme douche

Wist je dat een lauwwarme douche wonderen voor je benen doet? Een hete douche is namelijk de oorzaak van droge benen. Hoe lekker het ook is om in de herfst en winter onder een warme douche wakker te worden, doe het niet! Nadeel is namelijk dat het hete water je huid alleen maar meer beschadigt. Een warme of hete douche spoelt de natuurlijke oliën weg. En natuurlijke oliën moeten juist voorkomen dat je huid uitdroogt. Een koude of lauwwarme douche zal je huid veel minder irriteren en is bovendien veel beter voor je doorbloeding. Smeer je benen vervolgens na het douchen in met een verzorgende bodylotion. bodybutter of olie voor extra hydratatie. Zeg maar hallo tegen die shiny legs!

Tip 5: Vermijd zeep zoveel mogelijk

Door zeep te gebruiken wordt het er allemaal niet beter op. Wanneer je hier niet op let, zullen de kleine barstjes in de dunne huid van je schenen al snel tevoorschijn komen.  Schuimende producten drogen je huid nog sneller en meer uit. Dat je je gezicht beter niet met zeep kunt wassen is algemeen bekend, maar dit geldt dit eigenlijk voor je hele lichaam. Stop daarom meteen met je lichaam elke dag met zeep te wassen. Kies daarom bijvoorbeeld voor een kalmerende doucheolie die je huid reinigt én voedt. Deze bevatten vaak verzorgende ingrediënten die de natuurlijk beschermlaag van je huid in tact houdt en verbeterd. Dit is misschien even wennen, maar je zal binnen een week al merken dat je huid zacht en verzorgd aanvoelt.

Tip 6: Droog borstelen

Een andere goed tip om droge benen te voorkomen, is droog borstelen. Dit klinkt misschien gek en onbekend, maar het is echt ontzettend effectief. Niet alleen je benen hebben hier trouwens baat bij, de rest van je lichaam ook. Droog borstelen stimuleert je lymfesysteem, dat voor een goede doorbloeding zorgt, en verwijdert de dode huidcellen. Een huidborstel is bij elke drogist verkrijgbaar.

Tip 7: Drink en eet je mooi

Regelmatig ben je aan het scrubben en smeren om je huid in een goede conditie te krijgen. Maar vergeet niet dat je er ook van binnenuit voor kunt zorgen dat je huid er zacht en gezond uitziet. Probeer onder andere voldoende water te drinken. Het beste is om per dag ongeveer 1,5 – 2 liter water te drinken. Vindt je dit lastig? Neem dan altijd een flesje water bij je, thuis of onderweg, waar je ook bent. En start je dag altijd met het drinken van één of twee glazen water. De juiste voeding kan er ook voor zorgen dat jouw droge huid beter wordt. Onder andere vette vis, avocado’s en noten kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Tip 8: Luchtvochtigheid in huis

Last but not least: zorg ervoor dat het vochtig genoeg is in je huis. Zodra het buiten kouder wordt, zetten we de verwarming graag een paar graden hoger. Maar houd je ook rekening met de luchtvochtigheid in je huis? Hoe droger de kamer, hoe droger je huid wordt. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in je huis meten. Een simpeler manier om de vochtigheid in je huis op peil te houden is door een luchtbevochtiger aan te schaffen waar deze meter al in verwerkt is.

Als je nu gelijk start met deze tips, reken je nog voor de winter af met droge benen. Treat your skin!