De zomer hebben we, helaas, vaarwel gezegd en de herfst heeft haar intrede gedaan. De bomen verkleuren, de temperatuur daalt, het regent vaker en de dagen worden korter en donkerder.  Wanneer je opstaat in het donker en na een lange werkdag ook weer in het donker thuiskomt, is je vrolijke humeur soms ver te zoeken. Niet zo gek dus dat je moe bent, minder energie hebt en je wat somber en futloos voelt. De drang tot netflix en relaxen is groot. Herkenbaar? Misschien heb jij last van een herfst dip. Niets aan de hand, een derde van Nederland heeft hier weleens last van. Niet getreurd, er zijn gelukkig een hoop manieren om jezelf er weer bovenop te helpen en korte metten te maken met een (opkomende) herfst dip. Ben jij gevoelig voor een herfst dip? Ik vertel je hoe dit dipje kunt verslaan!

Zonlicht

Zorg er in het najaar voor dat je voldoende zonlicht krijgt. Ga in de herfst en winter, ook in de kou, vaker naar buiten om even in het zonnetje te zitten. Frisse lucht doet ook wonderen voor een dipje. Door het (zon)licht krijg je vitamine D en dat zorgt voor een betere stemming. Daarnaast is het ook handig om tijdens de donkere maanden vitamine D te slikken. Bijna iedereen komt in winterperiode vitamine D tekort, omdat de zon zich tijdens de herfst en winter maar weinig laat zien.

Vrouw aan het relaxen - herfst dipTrek er op uit

Sleep je partner, vriendinnen, vrienden of familie mee naar buiten. Hoewel het lastig is om in de herfst zon te pakken, zijn er natuurlijk wel dagen waarop de zon even schijnt. Pak op deze dagen je kans en ga lekker naar buiten! In het najaar ben je snel geneigd om jezelf op te sluiten in huis, maar daar word je alleen maar meer somber van. Het daglicht verminderd de productie melatonine (het hormoon waar je slaperig van wordt) en zorgt ervoor dat je écht wakker wordt! Zonlicht heeft daardoor een positief effect op je gemoedstoestand. Maak een lekkere ochtendwandeling, strandwandeling, flinke boswandeling of ga iets anders leuks doen in de buitenlucht. Het maakt je echt een stuk gelukkiger!

Kom in beweging

De beste remedie tegen een energiedip is om te gaan sporten. Hoewel je misschien liever binnen blijft en onder een dekentje kruipt, is het toch echt verstandiger om regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen. In de herfst en winter is er minder daglicht, maar dat heb je juist nodig. Tijdens een work-out maak je endorfine aan. Dit “gelukshormoon” werkt als een natuurlijk antidepressivum. Dus ga een paar keer per week (minimaal 30 minuten) fietsen of hardlopen. Beweging verbetert tal van lichaamsfuncties. Lukt het je niet om alleen te gaan? Zorg er dan voor dat je een sportmaatje hebt. Daardoor wordt het makkelijker om te gaan. Probeer het maar eens uit, je voelt meteen een stuk beter!

Eet gezond

Het najaar is het moment om weer gezonder te gaan eten. Door gezonder te eten voel je je ook beter en houd je je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en je wordt er energieker door. Vermijd teveel koolhydraten en suikers. Deze voedingstoffen vreten energie, waardoor je helemaal niet meer vooruit komt. Ook witbrood is funest voor je energiepeil. Kies voor noten, eieren, vis, pure chocolade en eet extra groenten en fruit. Probeer dus gezonde keuzes te maken, juist tijdens het herfst- en winterseizoen. Het klinkt misschien lastig, maar je voelt je snel een stuk beter!

Orde

Een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd. Ga aan de slag en maak een to do list van alles klusjes die je de komende periode wilt doen. Alles is beter dan op de bank hangen je gedachten een Grote schoonmaak - herfst diploopje met je te laten nemen. Neem de tijd je najaarsgarderobe up to date te maken, gooi oude kleding weg, ruim de rommelkast op, reorganiseer je beauty stash, maak eindelijk dat fotoboek af of ga de ramen lappen. Je voelt je geheid een stuk beter als je de klusjes kunt afvinken, van opruimen en schoonmaken wordt je namelijk gelukkig. Je hebt dan helemaal geen tijd om somber te zijn. Zet tijdens het opruimen en schoonmaken een lekkere zomerse playlist op!

Nadat de klusjes geklaard zijn mag je jezelf natuurlijk belonen. Het leuke aan een nieuw seizoen is het feit dat je je najaarsgarderobe weer bij elkaar kan shoppen. Gezellig shoppen met een vriendin kan voor positieve energie zorgen.

Ontspan

Plan me-time in! Het moment om weer even helemaal zen te worden. Tijdens de zomer zijn de weekenden vaak volgestopt met vakanties, tripjes, festivals en feestjes. In de herfst heb je vaak wat meer rust en ruimte om af en toe eens helemaal niets te doen. Lees een boek, doe eens yoga, verwen jezelf met een lekkere facial of lak je nagels in een mooie herfst kleur. Op deze manier zorg je voor balans en verminder je stress. Dit levert je uiteindelijk meer energie op.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende nachtrust hebt. Minimaal 8 uur slaap per nacht heeft een goed effect op je humeur, immuunsysteem en je huid.

Wat doe jij tegen je herfst dip?