Vooral in de winter hebben veel vrouwen last van droge handen. Zo gauw de temperaturen dalen en het harder begint te waaien krijgen we er last van. Het winterse weer zorgt ervoor dat onze handen het zwaar te verduren krijgen. Dit komt doordat de temperatuur lager is en de luchtvochtigheid in de winter in huis en daarbuiten lager is dan in de zomer. De hoeveelheid vocht die verdampt wordt door de huid wordt ook minder goed geregeld en daardoor verliest de huid makkelijker zijn beschermingslaag. Het gevolg is droge, ruwe en pijnlijke handen. Ik heb er heel erg last van tijdens het winterseizoen. Tijd om er wat aan te doen dus! Hoe zorg je ervoor dat je handen in deze periode ook zacht en soepel aanvoelen? De volgende tips en trucs helpen je om je handen in shape te houden, zodat ze er binnen no time weer flawless uitzien.

Tip 1: Voorkomen

Probeer droge handen zoveel mogelijk te voorkomen door alles te vermijden dat je huid kan ontvetten. Oorzaken van droogte kunnen zeep, andere reinigingsmiddelen, droge lucht, kou en wind zijn. In de winter kan het heel verleidelijk zijn om de verwarming lekker hoog te zetten. De luchtvochtigheid gaat hierdoor omlaag, waardoor je snel last krijgt van droge handen. Zet de verwarming dus een graadje lager en trek een warme Handschoenen als bescherming tegen droge handentrui aan. Om de luchtvochtigheid in je huis op een goed niveau te houden, kun je ook waterverdampingsbakjes aan je verwarming hangen of een luchtbevochtiger in je huis plaatsen.

Tip 2: Draag handschoenen

Pak je handen goed in tijdens de koudere seizoenen. Kou, regen en wind is allemaal funest voor je handen. Het is belangrijk dat je handen warm blijven om de doorbloeding optimaal te houden. Je stofwisseling wordt door een goede doorbloeding geactiveerd, wat weer goed is voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en beter bindweefsel. Sterker bindweefsel houdt meer vocht vast en en zorgt er dus voor dat je handen minder snel uitdrogen. Reden genoeg dus om een paar fashionable, goede, warme handschoenen aan te schaffen. Op deze manier bescherm je je handen zo goed mogelijk.

Bescherm ook je handen als je thuis gaat schoonmaken. Tijdens het dagelijkse huishouden hebben je handen heel wat te verduren. Draag rubberen handschoenen bij deze activiteiten, dan zijn je handen veilig voor alle chemische schoonmaakmiddelen!

Tip 3: Handen wassen

Je handen kunnen enorm uitdrogen van water en zeep. Maar je handen niet wassen is natuurlijk geen optie. Zorg er daarom voor je je handen altijd met lauwwarm water wast en je hierbij een milde handzeep gebruikt. Bij voorkeur een handzeep die pH neutraal is. Vermijd in ieder geval antibacteriële zepen, deze hebben een extreem uitdrogend effect.

Tip 4: Goed smeren

Als je last hebt van droge handen, is het belangrijk om ze een extra beschermlaagje te geven. Smeer dus veel met handcrème. Droog je handen na iedere wasbeurt altijd af met een schone handdoek en smeer ze in met een voedende handcrème. Zo krijg je de vochtbalans beter onder controle. Gebruik een handcrème zonder alcohol. Met zoals je gezicht uitdroogt van crèmes met alcohol, droogt het ook je handen uit. Probeer er ook voor te zorgen dat er SPF in je handcrème zit. Zon is de belangrijkste huidverouderaar, daarom is het ook het beste een handcrème met zonnefactor te gebruiken.

Heb je last van extreem droge handen? Dan is het het beste om een vettere crème te gebruiken. Hoe droger de huid, hoe vetter de crème moet zijn. Deze crèmes kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Denk hierbij aan uierzalf of vaseline, maar ook plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosvet en zonnebloemolie zijn veilige, effectieve en relatief goedkope middelen om een erge droge huid te verzorgen. Stop een tube handcrème in je tas, zodat je altijd een crème bij de hand hebt. Houd je handen vet door dagelijks een aantal keren je handen in te smeren.

Tip 5: Scrubben

Gebruik een fijne handscrub om de losse velletjes en de dode huidcellen te verwijderen. Door het scrubben worden je handen weer mooi glad en voelen ze zacht aan. Kies voor een milde scrub en smeer je handen na het scrubben in met handcrème om ze zo zacht mogelijk te krijgen.

Tip 6: Maskertje

Verwen je handen af en toe met een handmasker. Een handmasker kan droge handen tegen gaan, omdat het je handen verzorgt en extra calcium geeft. Hierdoor worden je nagels en huid sterker. Trek, nadat je je Vrouw smeert droge handen inhanden met het speciale handmasker hebt ingesmeerd, katoenen handschoenen aan of doe plastic boterhamzakjes om je handen zodat het masker extra goed in kan trekken.

Tip 7: Drink voldoende

Drink gedurende de dag voldoende om te voorkomen dat je handen, en de rest van je lichaam, uitdrogen. Je gaat het verschil echt merken. Je huid heeft het vocht hard nodig, omdat je huid alleen van binnenuit gehydrateerd kan worden. Hierdoor is je huid afhankelijk van het waterbalans van je lichaam. Houd je niet zo van water, kies dan voor kruidenthee. Dat werkt net zo goed en je krijgt nog warme handen ook.  Eet daarnaast veel groenten en fruit. Een tekort aan vitamine A en B2 kan voor een droge huid zorgen. Een daarnaast minimaal twee per week een vette vis. Gebruik anders voedingssupplementen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van alle benodigde vitamines binnen te krijgen.

Tip 8: Voor het slapen gaan

Ook slapend kun je je handen verzorgen. Smeer je handen voor het slapen gaan goed in met een vette crème en trek daaroverheen katoenen handschoentjes aan. De crème kan hierdoor extra goed intrekken, waardoor je ’s ochtends wakker wordt met super zachte handen. Voor je nagelriemen kun je wat nagelriemolie gebruiken. Herhaal dit 2 à 3 keer in de week voor een optimaal resultaat.

Met deze tips komen je handen goed de rest van de winter door. Heb jij nog andere tips of trucs?