We zijn ons vaak allemaal aan het haasten en stressen in de ochtend. Dat begint al vanaf het moment dat je wekker gaat en je 3 keer op de snooze-knop drukt, omdat je toch nog even wilt blijven liggen. Vervolgens moet je je als een malle haasten, om op tijd op je werk te komen. Meestal is er geen eens tijd meer om te ontbijten. Zo begint je dag gelijk stressvol en is de kans groot dat je de hele dag het gevoel hebt dat je achter de feiten aan loopt. Dit is niet de juiste manier om je dag te beginnen.

Een ochtendroutine is de manier om je dag een stuk relaxter te beginnen en zo kun je alles makkelijk aan wat er op je bordje komt. De afgelopen maanden ben ik hier steeds meer waarde aan gaan hechten. Een goede start kan écht je hele dag bepalen! Daarom deel ik vandaag mijn tips voor de perfecte (en stressvrije) ochtendroutine.

Een ochtendroutine is goud waard

Wakker worden - ochtendroutineEen ochtendroutine is een verzameling gewoontjes die je elke ochtend herhaalt. Het ene trigger het andere. Zo ben je het gewend en zo zul je het dag in, dag uit blijven doen. De perfecte ochtendroutine is uiteraard voor iedereen anders, maar elke dag een routine implementeren verbetert je productiviteit. De dingen die je in de ochtend doet, zetten de toon voor de rest van je dag. Een beetje extra aandacht in de ochtend zorgt voor een kickstart van je dag. Er zijn mensen die zich in de ochtend haast en mensen die hun ochtenden bewust inrichten. Deze laatste groep begint de dag rustig en neemt de tijd voor zaken die zij belangrijk vindt. Een relaxed begin van de dag, dat wil iedereen denk ik wel.

Neem jouw ochtendroutine eens onder de loep. Als jij dagelijks bezig bent met de ochtend overleven, is het tijd om een stapje terug te doen. Waarom zou je gehaast beginnen? Het is heerlijk om je dag rustig en met goede zin te beginnen. Met de juiste mindset en een klein beetje discipline kun jij daar ook voor zorgen. Met een effectieve ochtendroutine begin je iedere dag zoals je dat zelf wilt. Deze positieve boost aan het begin van iedere dag is goud waard! In deze blogpost wil ik je een aantal tips geven voor het creëren van zo’n fijne ochtendroutine.

Start de avond ervoor

Voorbereiding is de key. Om je ochtend fijner en gemakkelijker te laten verlopen is het handig om hem ’s avonds voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld al wat je aan gaat trekken en leg je kleren alvast klaar voor de Aankleden ochtendroutinevolgende ochtend. Zo kun je je ’s ochtends meteen aankleden en je focussen op alle andere dingen. Andere dingen die je de avond ervoor al kunt voorbereiden zijn je sporttas inpakken en alvast een gezonde lunch maken voor je middagpauze. Je zult zien dat je ochtend, zonder te stressen over wat je vandaag weer aan moet trekken, een stuk soepeler verloopt.

Ga op tijd naar bed

Een inkoppertje, maar zo waar. Als je op tijd naar bed gaat, kom je ’s morgens een stuk makkelijker je bed uit. Je hebt je slaap hard nodig. Als je genoeg slaapuurtjes pakt, heb je voldoende energie om de dag goed te beginnen. Ga daarom elke avond rond hetzelfde tijdstop naar bed en je je zult merken dat je ’s ochtends uitgeruste bent en niet drie keer op de snooze-knop wilt drukken.

Sta op tijd op

Maak tijd voor je ochtendroutine zodat je je niet hoeft te haasten. Ik moet bekennen dat dit voor mij af en toe nog wel een lastig puntje is, maar als het je lukt om uit bed te springen is dat zo fijn. Wanneer je begint Opstaan ochtendroutinemet het vormgeven van je ochtendroutine, ga je in principe uit van de tijd die je beschikbaar hebt tussen het moment van opstaan en het moment dat je de deur uit moet. Kijk welke gewoontes je in je routine wilt opnemen en maakt hier ruimte voor. Zet je wekker desnoods eerder en blijf niet liggen als je wekker gaat. Ga niet snoozen, maar stap je bed uit. Het voelt misschien zwaar, maar dat verdwijnt als je in beweging komt.

Zelf ben ik in de ochtend het meest productief en volgens ben ik niet de enige. Je zit vol energie en ideeën en als je vroeg opstaat kun je de eerste uurtjes aan de slag zonder gestuurd te worden. En juist die tijd doet al heel veel. Extra tijd in de ochtend geeft je meer rust, mogelijkheden en het geeft je energie om ook de rest van de dag productief door te komen.

Neem tijd om te ontbijten

Snel jij meestal met een kop koffie in de ene hand en een boterham in de andere de deur uit? Hoe fijn is het om even te kunnen zitten en de tijd te nemen voor je ontbijt? Verwen jezelf en maak een heerlijk gezond ontbijtje voor jezelf klaar. Mijn favoriete ontbijt is havermout, maar je kunt ook een bord met fruit of een gebakken eitje maken. Of maak het jezelf gemakkelijker en zet de avond ervoor een overnight oats of een Ontbijt maken ochtendroutinechiapudding in de koelkast. Dit scheelt je ’s ochtends weer tijd die je kunt gebruiken om rustig aan tafel te zitten en te genieten van je ontbijt met een kop thee. Ontbijt is voor mij onmisbaar voor een goede start van mijn dag. De dag in rust beginnen met een goede bodem maakt een wereld van verschil, echt!

Gebruik je telefoon en laptop zo min mogelijk

Pak jij vaak meteen je telefoon als je wakker wordt om Instagram en je mail te checken? Voor veel mensen is het gebruikelijk om ’s ochtends even door de tijdlijn te scrollen. Het is beter om dit niet te doen. Je brein wordt dan direct blootgesteld aan allerlei prikkels, zodat je meteen in de “aan-modus” komt. Vaak ga je in je hoofd daardoor al met je werk bezig. Probeer het eerste uur dat je wakker bent je telefoon en laptop links te laten liggen. Dit is de tijd voor jezelf, dat uurtje dat je laat verstoren social media, slechts nieuws of mails.

Kortom, zorg voor een vaste ochtendroutine. De volgorde in je routine zorgen ervoor dat je ochtenden niet te stressvol verlopen. Het is voor mij absoluut de perfecte manier om mijn dag, relaxed en in stilte, te starten.

Wat is jouw perfecte ochtendroutine om je dag goed te beginnen?