Eerder heb ik op Beautylady al een artikel gemaakt over de meest algemene tips en tricks op het gebied van zelfbruinen. Toch krijg ik vaak in het dagelijks leven een aantal vragen die telkens terug lijken te komen, dus het wordt tijd voor een ‘bruin zonder zon deel 2’ waarin ik deze vragen deel en beantwoord!

Wanneer zelfbruin jij?

Ik zelfbruin meestal 1x per anderhalve week met een zelfbruin mousse. Deze breng ik aan met een tanningmitt, nadat ik mijn lichaam goed heb gescrubd. Na 3-4 dagen fris ik dit kleurtje meestal even op door een bodylotion met zelfbruiner op te smeren.

Hoe maskeer je de geur?

Tanning - bruin zonder zonDe typische geur van zelfbruiner maskeren kun je niet, dus je zult ermee moeten leven zodra je het hebt aangebracht haha! Wees niet bang, na het douchen is die geur verdwenen, maar zodra je het hebt aangebracht zul je zeker naar zelfbruiner ruiken. Mijn tip? Breng het in de avond aan als je niet meer de deur uit hoeft, slaap ermee en douche in de ochtend. Dan is er niks aan de hand.

Krijg je geen vlekken in je kleding?

Wel als je strakke kleding aandoet direct na het aanbrengen. Dit probeer ik dan ook zoveel mogelijk te vermeiden. Vandaar dat zelfbruiner in de avond aanbrengen ook zo handig is; je doet je pyjama of loszittende kleding aan en je hebt nergens last van.

Hoe zit het met zelfbruiner en zweten?

Als je de zelfbruiner nét hebt aangebracht mag je (in ieder geval bij mousse) de komende uren géén contact hebben met water. Dit betekend niet douchen, niet in de regen staan, geen handen wassen en dus ook niet zweten. Anders zweet je de zelfbruiner letterlijk van jezelf af.

Is de inwerktijd van de zelfbruiner verstreken? (Dit staat vermeld op de verpakking, meestal zo’n 4-6 uur inwerktijd.) Dan kun je met een gerust hart je handen wassen, douchen, in de regenbui staan en dus óók zweten! Dat betekend dat je met zelfbruiner op gewoon lekker kunt sporten. Wat ik soms echter wel merk is dat als ik extreem zweet tijdens een zware sportsessie, de plekken waar dan wrijving ontstaan met de kleding en de huid (zoals de buik, sport bh bandjes etc.) de zelfbruiner hier eerder af wil gaan.

Beschermd zelfbruiner mij tegen de zon?

Nee, absoluut niet. Het feit dat je een bruin kleurtje krijgt zorgt er niet voor dat je huid van binnen ook daadwerkelijk pigment activeert en aanmaakt. Je bent dus nog nét zo bleek onder de zelfbruiner laag als voorheen, en de zelfbruiner laag zorgt er dan ook absoluut niet voor dat je beschermd bent voor de zon of minder snel verbrand. Goed blijven smeren dus!

Dit was voor nu het bruin zonder zon deel twee alweer! Wil je het eerste deel lezen? Klik dan hier voor de blog. Wat wil jij nog weten over zelfbruiner? Laat het achter in de comments!